Takže jedná sa o horkosť (hořkost) a nie teplosť
 .
 .Už asi mesiac sa mi darí robiť horkú kávu, nemyslím prirodzenú horkosť, ale horkosť cudziu, niekedy až veľmi výraznú. Nechápem čím to je, veď kávu robím viac-menej rovnako. V prvom rade som vylúčil vplyv kávy, teda aj po použití inej (od toho istého pražiara, od ktorého bolo predtým všetko ok) sa nič nezmenilo. Jemnosť mletia by to tiež nemala byť (už som mlel aj jemnejšie). Potom ma napadla teplota vody, teda že sa serká termostat, ale to by som cítil aj vyššiu teplotu v šálke, tá je však ako bývala. Na zahraničnom fóre spomínali vyplavovanie tanínu pri nesprávnej extrakcii. Ďalej spomínali, že by to mohlo byť aj státim kávy v násypke mlynčeka dlhšiu dobu, ale či ju mám v násypke čerstvú alebo 2 dni, stále je horká. Ako najpravdepodobnejšie sa mi zdajú 2 možnosti:
1. ostávajúce zvyšky spálenej kávy v sprche (sakra aj tú utriem po každom použití, ale pred každou prípravou odpustím vodu do šálky a zakaždým sa vyplaví relatívne velké množstvo starej kávy).
2. nedostatočné tesnenie portafilter-sprcha, a teda nedostatočný tlak atď. (väčšinou robím ristretto a predtým po vypnutí extrakcie som počul výrazný zvuk spätného toku vody do nádržky, teraz je to oveľa tichšie)
Viete mi niekto poradiť v čom môže byť problém?



 MÁM TO!
 MÁM TO!   . Dnes ani nedúfajúc, som pripravil skvelú kávu. Netrebalo meniť ani kávu. Nepríjemná horkosť zmizla, žiadna acidita, vystúpili sladké tóny (to silno môžem) a veľmi mierna horkosť sa objavila ako dochuť. Na prvý pohľad som  nemenil nič
. Dnes ani nedúfajúc, som pripravil skvelú kávu. Netrebalo meniť ani kávu. Nepríjemná horkosť zmizla, žiadna acidita, vystúpili sladké tóny (to silno môžem) a veľmi mierna horkosť sa objavila ako dochuť. Na prvý pohľad som  nemenil nič   , avšak pár dní dozadu som zmenil stupeň mletia (v snahe vyskúšať, či horkosť nie je spôsobená jemným mletím), ale ono to má dosť veľkú zotrvačnosť, kým sa stupeň mletia prejavý naplno, apoň u mňa. Teda som bol v tom, že mletie nahrubšie nemá na horkosť vplyv. Vždy som plnil sitko doplna tak, aby som pri dotiahnutí páky cítil mierny odpor. Ako som takto pripravoval kávy deň po dni, vždy bola extrakcia o niečo kratšia, a dnes to tieklo relatívne rýchlo a hneď ako išla svetlejšia káva, som to stopol, natieklo cca 35ml. Všetko to bolo o dĺžke extrakcie.
, avšak pár dní dozadu som zmenil stupeň mletia (v snahe vyskúšať, či horkosť nie je spôsobená jemným mletím), ale ono to má dosť veľkú zotrvačnosť, kým sa stupeň mletia prejavý naplno, apoň u mňa. Teda som bol v tom, že mletie nahrubšie nemá na horkosť vplyv. Vždy som plnil sitko doplna tak, aby som pri dotiahnutí páky cítil mierny odpor. Ako som takto pripravoval kávy deň po dni, vždy bola extrakcia o niečo kratšia, a dnes to tieklo relatívne rýchlo a hneď ako išla svetlejšia káva, som to stopol, natieklo cca 35ml. Všetko to bolo o dĺžke extrakcie.