Gaggia Classic - parní tryska problém
					Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
	Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Gaggia Classic - parní tryska problém
Dobrý večer,
už to bude dva roky co vlastním kávovar Gaggia Classic společně s mlýnkem Gaggia MDF. Provádím dekalcifikaci pomocí roztoku od firmy Saeco. Dekalcifikaci provádím dvakrát do roka. Častěji dělám backflush přístroje. Postupuji podle návodu tady z vašeho fóra a z návodu který byl přiložen ke kávovaru. V poslední době mě začala zlobit parní tryska, když u parní trysky otevřu ventil a začnu přes ní pouštět vodu, voda mi teče i přes hlavu. V minulosti když jsem spustil spínač pro spuštění vody a pootočil ventilem na trysku, voda z hlavice netekla a šla krásně pouze přes trysku.
Chtěl bych se zeptat jestli se někdo z vás s tímto problémem už setkal. Popřípadě jestli se jedná o vadu kávovaru, kterou jsem mohl zapříčinit i já při používání a čištění přístroje.
Prosil bych o radu nebo o postup, který by mohl pomoci. Kávovar používám denně a jsem s ním velmi spokojen.
Děkuji

už to bude dva roky co vlastním kávovar Gaggia Classic společně s mlýnkem Gaggia MDF. Provádím dekalcifikaci pomocí roztoku od firmy Saeco. Dekalcifikaci provádím dvakrát do roka. Častěji dělám backflush přístroje. Postupuji podle návodu tady z vašeho fóra a z návodu který byl přiložen ke kávovaru. V poslední době mě začala zlobit parní tryska, když u parní trysky otevřu ventil a začnu přes ní pouštět vodu, voda mi teče i přes hlavu. V minulosti když jsem spustil spínač pro spuštění vody a pootočil ventilem na trysku, voda z hlavice netekla a šla krásně pouze přes trysku.
Chtěl bych se zeptat jestli se někdo z vás s tímto problémem už setkal. Popřípadě jestli se jedná o vadu kávovaru, kterou jsem mohl zapříčinit i já při používání a čištění přístroje.
Prosil bych o radu nebo o postup, který by mohl pomoci. Kávovar používám denně a jsem s ním velmi spokojen.
Děkuji
- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic - parní tryska problém
nepochopil jsem z toho úplně přesně který spínač/e pouštíte. Pokud chcete aby šla voda jen přes parní trysku, je potřeba zapnout současně pravý a prostřední vypínač.erage píše:............. V minulosti když jsem spustil spínač pro spuštění vody a pootočil ventilem na trysku, voda z hlavice netekla a šla krásně pouze přes trysku..........
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- lukyn
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
tak máte zarostlou trasu do parní trysky a vytváří dostatečný odpor na to, aby to teklo i přes hlavu .... rozebrat včetně bojleru a vyčistit

práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Při současně zapnutém prostředním a pravém vypínači, voda teče pouze přes parní trysku. Při zapnutém pravém vypínači a otevřením parní trysky mi voda teče  přes parní trysku, tak přes hlavu.
Lukyn nemáte na internetu podrobný návod nebo postup k vyčištění přístroje?

Lukyn nemáte na internetu podrobný návod nebo postup k vyčištění přístroje?
- canyon
- začátečník
- kávovar:
- mlýnek:
Tak to je asi normální pokud se nepustí pára,prostřední vypínač a otevře se kohout parní trysky,že to poteče všude kde je to otevřené.Čerpadlo tlačí vodu a ta jde cestou nejmenšího odporu.

Ano, jak píšete, je to logické. Ale v návodu na přípravu horké vody je, že se má zapnout hlavní vypínač, počkat zhruba 6 minut než přístroj dosáhne správnou provozní teplotu. Pomalu otočit knoflík horké vody/páry a přepnout vypínač horké vody/kávy pro zahájení výdeje horké vody. Není zde zmíněný postup s prostředním tlačítkem, který je v návodu označen jako tlačítko nahřátí páry. Celý rok co mám tento kávovar jsem si takto horkou vodu připravoval a voda z hlavy přístroje mi nešla.

- canyon
- začátečník
- kávovar:
- mlýnek:
Divné mě to teče takhle hned od začátku. Běžel jsem mrknout do návodu a musím ti dát za pravdu takhle to tam je napsané. Také jde o to jestli je to správně přeloženo. Mě zcela logicky vychází pokud nepřepneš aby to šlo jen do parní trysky tak to poteče i z hlavy ale nevím.

Podíval jsem se na několik videí na youtube a když otočí ventilem na horkou vodu/páru, voda jim teče přes parní trysku a přes hlavu neteče. Hledal jsem i v anglickém návodu, který jsem ke kávovaru dostal a tam je psané, že po přepnutí pravého spínače pro výdej vody, se má sepnout i prostřední spínač. Teď jsem z toho trochu zmatený, ale pravděpodobně se nejedná o vadu. To jsem rád i když ze začátku mi ta voda přes hlavu netekla.

- canyon
- začátečník
- kávovar:
- mlýnek:
Jediné co mě napadá,že prostě výtok parní trysky byl tak velký,že odcházela všechna voda touto cestou a teď je to trochu víc zavápněné popř zanesené,že je větší odpor a už to teče i přes hlavu.

- lukyn
- více pokročilý
- kávovar:
- mlýnek:
tak nějak sem se to snažil naznačit  JInak nevím jaké režimy Classic má, takže více neporadím ...
  JInak nevím jaké režimy Classic má, takže více neporadím ...

JInak nevím jaké režimy Classic má, takže více neporadím ...
  JInak nevím jaké režimy Classic má, takže více neporadím ...práce: French press, Porlex mini
- primacafe
- Administrátor
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Zbytečně řešíte něco, co tak fungovat nemá, resp. používat se tak nemá.  Když jsme používali G.Classic, tak taky větší část vody tekla přes trysku a trochu občas kaplo přes hlavu, když nebyl přepnutý vypínač páry.   U tohoto kávovaru, protože je tak konstruovaný, je potřeba jednoznačně zapnout  prostřední vypínač i když je to zapnutí páry. 
Díky tomu že se hned otevře tryska páry a odebírá se horká voda, tak se nestačí pára v bojleru tvořit.

Díky tomu že se hned otevře tryska páry a odebírá se horká voda, tak se nestačí pára v bojleru tvořit.
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Ano. Řídil jsem se od začátku českým návodem, takže jsem nevěděl, že používám přístroj špatně. V anglickém návodu je to správně, tak jak zde píšete. Děkuji za odpovědi.

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli nevíte, kde se dá sehnat nerezový disk a nerezové sítko. Děkuji

Např. Hraspo?