pulec7 píše:... odpouštěď není třeba pokud je mašina dobře nastavena na požadovanou teplotu extrakce samozřejmě za předpokladu, že je HX systém přesně spošítán ...
Takže tomu mám rozumět tak, že všechny ty videa a texty popisující "HX cooling flush" vznikly na základě špatně navržených a/nebo nastavených HX kávovarů? A dál už se to udržuje v koloběhu - syčí pára - flush musí být atd..?primacafe píše:to samé jsem zde už někde psal a nemám nejmenší chuť o tom někoho přesvědčovat. Je to prostě moje zkušenost s kávovary s HX systémem. jestliže někdo neumí systém nastavit a musí si to ospravedlnit tím, že ostatní to taky tak dělají a jinak to nejde, tak ať to tak dělá.
Podobný názor jsem četl na coffee snobs fóru, tam ještě dodávali, že více na to trpí stroje na 110V.
Proč to vůbec vytahuju, já jsem ochotnej zkoušet a naučit se třebas cooling flush, ale drahá polovička bude s kávovarem taky pracovat a než tanečky kolem, tak jsem raději pomalu HX zavrhnul.
Máte tipa na stroje které dokážou fungovat bez odpouštění?
Předpokládám, že se to váže pouze na E61 hlavy, kde voda koluje a má šanci se chladit. U jinak vyhřívaných stojí voda na shot na místě?
Tak to jsem zvědavej, snad moc neplácám.




 Pokud je HX kávovar provozovaný i na šlehání mléka, pak ať mi někdo vysvětlí, co udělá s tou vodou ve výměníku, která bude mít po delší přestávce teplotu vody v bojleru. Když vezmu obvyklý tlak 1,1-1,2 bar v bojleru, tak mu odpovídá teplota cca 102-104°C. Při nečinnosti se na tuto teplotu zahřeje i voda ve výměníku. Jediné, co by ji mohlo zchladit by byla masivní studená hlava. Ta se ale díky termosifonovému efektu teké zahřívá a časem dosáhne teploty blízké 100°C. Pokud vložím do termosifonové větve restriktor a omezím proudění teplé vody, oddálím její nahřátí a snížím o něco málo její koncovou teplotu. Nemyslím si ale, že by dokázala tuto vodu zchladit na 90°C. Teplo se stejně krásně rozvede měděnými trubkami. Podle mých zkušeností je HX s termosifonovým oběhem a hlavou E61 konstruovaný na kontinuální výdej kávy. To znamená po nahřátí na pohodové dělání jedné kávy za druhou s malými přestávkami na namletí, tampování, vyklepávání popřípadě pěnění. Pokud se udělá delší pauza, musí se přehřátá voda odpustit. To je zkrátka fyzika....
  Pokud je HX kávovar provozovaný i na šlehání mléka, pak ať mi někdo vysvětlí, co udělá s tou vodou ve výměníku, která bude mít po delší přestávce teplotu vody v bojleru. Když vezmu obvyklý tlak 1,1-1,2 bar v bojleru, tak mu odpovídá teplota cca 102-104°C. Při nečinnosti se na tuto teplotu zahřeje i voda ve výměníku. Jediné, co by ji mohlo zchladit by byla masivní studená hlava. Ta se ale díky termosifonovému efektu teké zahřívá a časem dosáhne teploty blízké 100°C. Pokud vložím do termosifonové větve restriktor a omezím proudění teplé vody, oddálím její nahřátí a snížím o něco málo její koncovou teplotu. Nemyslím si ale, že by dokázala tuto vodu zchladit na 90°C. Teplo se stejně krásně rozvede měděnými trubkami. Podle mých zkušeností je HX s termosifonovým oběhem a hlavou E61 konstruovaný na kontinuální výdej kávy. To znamená po nahřátí na pohodové dělání jedné kávy za druhou s malými přestávkami na namletí, tampování, vyklepávání popřípadě pěnění. Pokud se udělá delší pauza, musí se přehřátá voda odpustit. To je zkrátka fyzika....
 Podle vaší fluidní dynamiky ale nic takového jako odpouštění vody přece není potřeba. Jo restriktor je super věc, ale nějak jste zapomněla na přenos tepla i těmi trubkami....
 Podle vaší fluidní dynamiky ale nic takového jako odpouštění vody přece není potřeba. Jo restriktor je super věc, ale nějak jste zapomněla na přenos tepla i těmi trubkami....