Nikoliv, snažíme se dosáhnout bezchybnýho stavu jednoduchým způsobem, kterej (krom trochy snahy) nebude dotyčnýho nic stát, a nám prozradí, jestli je chyba v rukách (mletí je nejjemnější jaký může být, kafe je srovnaný a bez hrudek, miska je plná že plnější být nemůže, tudíž se minimalizuje vliv rukou a všeho ostatního), nebo v hardwaru (i přesto to pořád teče naprd).elwoodblues píše:Já fakt nevím - ladíte formu sprintera, kterej běhá stovku za 20s tím, že mu nutíte plastiku nosu, aby ho měl aerodynamičtější.
Nedělám z nikoho negramotu, ale jde o člověka bez zkušeností, který se snaží dopracovat k espressu a někde v procesu má chybu. Není to někdo, kdo přesně ví že všechno dělá správně, protože to by se neptal kde může být chyba. Je mi jedno jestli má v misce 8 gramů nebo dvacet, já nevim jakou má misku, ale plná miska je záruka jakýhosi konzistentního stavu kterej následná extrakce nezmění, kdežto pokud je těch 8 gramů naplněných blbě a do půlky (laskavě nechytat za slovo, myšleno prostě ne do plna), může to během extrakce udělat bordel.
40 mililitrů není žádná tragédie v okamžiku, kdy mám ještě kam uhýbat s mletím (směrem k jemnějšímu mletí). Ne v okamžiku, kdy mám kafe namletý "co to jde" - pokud takhle nateče 40, pak mám buď špatnej mlýnek nebo ruce.
Je mi líto, ale když nevidím co přesně tazatel dělá, můžu poradit jen to, aby to zkusil tak, že to pokudmožno nepůjde zvorat. To znamená pořádně nahřát stroj i s pákou a hrnky, namlet co nejjemněji, naplnit tak, aby miska zůstala bez volnýho prostoru, nemít hrudky, mít kafe srovnaný a pořádně utampovat. Dostat se prostě do nějakýho výchozího stavu někde na hraně. A podle toho co se pak stane, jestli to kávovar protlačí rychle (to znamená je naprd mlýnek nebo je - ač je to nepravděpodobný - špatný kafe, resp. kombinace obojího, protože jinde už chyba asi být nemůže, zvlášť když pokus několikrát zopakuju), nebo to protlačí pomalu/neprotlačí vůbec - to znamená něco jsem dělal špatně, a teď můžu začít povolovat mlýnek, tím se dostat na 25/25 a pokud mám dobrý kafe a tak akorát teplou vodu, pěna se musí dostavit. Když ne, je nejspíš špatně kafe (lze snadno vyměnit), další na ráně je pak kávovar (ale napadá mě, když tlak zdá se máme, snad jen ta teplota vody - lze vcelku snadno změřit), a nakonec zbývá (nepravděpodobně) konzistence mletí - bez zkušeností může být těžko kontrolovatelná, ale v tomto okamžiku je to víceméně jistota.
Každopádně když toto projdu, pravděpodobně najdu jednu nebo víc chyb, který můžu odstranit. Pak budu mít espresso s pěnou. A až budu mít espresso s pěnou, můžu si zkoušet třeba 60 mililitrů nebo půlku kafe, ale budu vědět kde je chyba a jak se dostat k tomu základu, od kterýho si můžu experimentovat a sledovat co se děje. A nebo prostě budu pít espresso.
Je to celkem jednoduchej program, udělat chybu snad ani nejde, a napoví co řešit dál.
Samozřejmě je druhá možnost - do nekonečna debatovat o tom, že tohle není důležitý a tamto taky ne, a že to možná bude mlýnkem, možná kafem a možná ten stroj není schopnej espresso s pěnou udělat, ale k výsledku se nedoberem protože tohle ani tamto není důležitý tak to pro jistotu ani nezkusíme, i když to nic nestojí, a nebudem asi teda radši dělat nic. Nebo všechno co máme rovnou preventivně zahodíme, vezmem 20 tisíc a koupíme Silvii, protože je možná špatně kávovar, s Rockym, protože je možná špatně mlýnek, snad nedostanem vadnej kus, a pro sichr koupíme i nový kafe... Nebo já nevim, jak to teda řešit.
Já radši tomu sprinterovi, kterýho sem nikdy neviděl a o kterym nevim nic krom toho, že tu stovku může zaběhnout pod 10, ale z nějakýho důvodu to nejde, poradim všechno včetně drobností typu tý plastiky nosu, zvlášť když by byla zadarmo, na lusknutí prstu a sundavací, a když to ani pak nepůjde tak budu vědět že to nejsou ty naskládaný drobnosti a jeho chybky (jako třeba že se snaží běhat pozadu a s patnáctikilovejma činkama) a postupně dojdu třeba k tomu revmatu který má v kolenou a kterýho si nevšim protože o něm nikdy neslyšel, než abych mu řekl že "je to nějak naprd, možná to sou stehna, možná kolena, možná boty, radši to všechno vyměň, nebo to nech za sebe zaběhnout někoho jinýho..." A až mu tu stovku půjde běhat pod 10, tak ať si jí pak klidně běhá za 15, to už je jeho věc.