La Pavoni Europiccola
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
La Pavoni Europiccola
Ahojte. Tak si pomaličky vyberám poriadnu mašinku a aj keď sa moji predbežní kandidáti ustálili na "klasike" - La Pavoni Puccino, Rancilio Silvia a Gaggia New Baby Twin, tak je fakt, ze La Pavoni Europiccola ma uchvacuje svojou krasou, prevedenim a jednoducho stylom.
Preto by som sa vás chcel opýtať na váš názor na tieto manuálne stroje. Bude to môj prvý seriózny stroj, v oblasti kávy som de facto nováčik, tak sa trochu bojím, či by som si nemal radšej kúpiť niečo klasickejšie. Na druhú stranu si chcem kúpiť stroj, ktorý mi vydrží dlhé roky bez toho, aby som zbytočne špekuloval.
Mimochodom o tejto pákovke je celkom fajn stránka tu. (anglicky) a dobre je aj toto video.
Ďakujem za vaše názory.
Preto by som sa vás chcel opýtať na váš názor na tieto manuálne stroje. Bude to môj prvý seriózny stroj, v oblasti kávy som de facto nováčik, tak sa trochu bojím, či by som si nemal radšej kúpiť niečo klasickejšie. Na druhú stranu si chcem kúpiť stroj, ktorý mi vydrží dlhé roky bez toho, aby som zbytočne špekuloval.
Mimochodom o tejto pákovke je celkom fajn stránka tu. (anglicky) a dobre je aj toto video.
Ďakujem za vaše názory.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: La Pavoni Europiccola
Tady bylo něco podobnýho k prodeji.
Majitele takového kávovaru jsem slyšel bědovat, že se dost nadře když přijde návštěva a všichni chcou kávu.
Majitele takového kávovaru jsem slyšel bědovat, že se dost nadře když přijde návštěva a všichni chcou kávu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Rujir
- více pokročilý
- Příspěvky: 275
- Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Mhm... Dakujem, ten inzerat som si vsimol. Mna by ale skor zaujimali prakticke skusenosti. Ta paka sa mi strasne paci, ale neviem, ci by som s tym spravil decentne presso aspon po prvej stovke pokusov...primacafe píše: Majitele takového kávovaru jsem slyšel bědovat, že se dost nadře když přijde návštěva a všichni chcou kávu.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
- hedonista
- více pokročilý
- Příspěvky: 299
- Registrován: úte 01. pro 2009 12:50:16
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Dalla Corte mini
- mlýnek: MAZZER Mini Electronic A
Re: La Pavoni Europiccola
Jednoduše- kávovar nádherný, espresso výborné, obsluha náročnější. Pákou je potřeba vytvořit odpovídající tlak, takže je otázkou cviku a rutiny, aby tlak vytvořený rukou, byl pokaždé stejný... Na této mašince je příprava espressa opravdový obřad. Mým favoritem byl La Pavoni Professional PLH
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky
Re: La Pavoni Europiccola
Ahoj nevím jestli nejdu z křížkem po funuse Ale mám tento stroj dokonce třicet let starý kousek. Je to hračičkárna, velice citlivá na namletí, dávkování a upěchování kávy respektive chybu poznáš v okamžiku kdy chytíš za páku, každý šálek je trošku jiný, počítej s menším množstvím pěny-patří to k tomu,někdy se nezadaří a produkt skončí bez mezipřistání ve dřezu. Jinak můžu potvrdit názory z fora že se dá připravit káva stejně dobrá jako z velkých profi strojů a máš dvonásobnou radost.
Re: La Pavoni Europiccola
Jinde padla otázka přehřívání hlavy, protože málo kdy dělám víc káv po sobě, nedokážu posoudit, ale podezřele často se vyskytne hořký ocas když dělám několikáté kafe nebo nechám moc dlouho nahřívat. Jak je to u nových modelů nevím ten můj je gracilnější než ty současné a nemá termostat. Po stabilizaci to vypadá tak na bojleru zasyčí kapka vody ale hlavy se dá letmo bez popálení dotknout.
Re: La Pavoni Europiccola
Tak som si zakupil tento stroj. Ak by som mal pisat, preco... design, absencia elektroniky, "osobnost". Zvazoval som aj normalne pristroje ako Silvu, ale to mi prislo take neosobne a strojove. S cim ale ozaj musi majitel pocitat je originalita kazdeho pressa.
Celkom ma prekvapila jemnost mletia. Vyzaduje ozaj velmi jemne. U Mahlkoenig Vario sme sa dostali na skoleni u P. Veselej na najjemnejsi stupen aj mikrostupen. Prilozena miska na jednu davku je v podstate k nicomu (aspon nam sa nepodarilo dosiahnut uspokojujuci vysledok). Kavy pri priprave skor viacej. Vazene to nemam, ale davam "kopcom".
Obecne mam odskusane, ze druha kava je z neho lepsia, ako ta prva. neviem, cim to. Ale aspon podla mojho hodnotenia to tak je.
Ak niekto hlada konzistenciu a jednoduchost, urcite nebrat tento pristroj. Ak sa chce niekto hrat a mat doma pristroj, na ktorom sa nema co pokazit, urcite dobra volba.
Celkom ma prekvapila jemnost mletia. Vyzaduje ozaj velmi jemne. U Mahlkoenig Vario sme sa dostali na skoleni u P. Veselej na najjemnejsi stupen aj mikrostupen. Prilozena miska na jednu davku je v podstate k nicomu (aspon nam sa nepodarilo dosiahnut uspokojujuci vysledok). Kavy pri priprave skor viacej. Vazene to nemam, ale davam "kopcom".
Obecne mam odskusane, ze druha kava je z neho lepsia, ako ta prva. neviem, cim to. Ale aspon podla mojho hodnotenia to tak je.
Ak niekto hlada konzistenciu a jednoduchost, urcite nebrat tento pristroj. Ak sa chce niekto hrat a mat doma pristroj, na ktorom sa nema co pokazit, urcite dobra volba.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Je mlýnek seštelovanej (tj. má nastavovala se nulová poloha kamenů)? Jestli ne tak to dost možná bude příčina. Vario je dost kvalitní mlýnek na to, aby mlel na espresso s rezervou, nezávisle na tom, jaká mašina to espresso vaří. Kávy je nutno dát akorát, aby miska byla po utažení páky plná, seděla na těsnění a sprcha tlačila na kávu, ale o tom je tu napsáno dost a je to pro všechny kávovary stejný.
Single miska určitě zbytečná není, jen (a o tom se tu taky píše, stačí hledat a číst) je holt ze singlu náročnější udělat kvalitní shot, zvlášť u takovýhle mašiny.
Single miska určitě zbytečná není, jen (a o tom se tu taky píše, stačí hledat a číst) je holt ze singlu náročnější udělat kvalitní shot, zvlášť u takovýhle mašiny.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: La Pavoni Europiccola
Moje zkušenost s Gaggia Achille mě spíš od podobných kousků odrazuje. GA je systém HX, ale pokud jde o čerpadlo, je to totéž
Mně se to omrzelo. Přechod na Silvii jsem vnímal jako úlevu. Jistou nostalgii jsem sice cítil, ale nakonec Achille tu rovnováhu sil na páce fyzicky neustál. Ale třeba je tenhle stroj bytelnější.
Zkušenost s menší pěnou a náročnější přípravou potvrdit nemohu. Kávu dělal Achille výtečnou.
Aby tlak na páku byl pokaždé stejný, jak se píše výše, to mi připadá nesmyslné. Správně namelete a tlak je prostě takový, abyste to protlačil. Když to nejde, přidáte.
Tedy, pokud máte odkud vzít :D Když ne, je to šíleně frustrující.
Mně se to omrzelo. Přechod na Silvii jsem vnímal jako úlevu. Jistou nostalgii jsem sice cítil, ale nakonec Achille tu rovnováhu sil na páce fyzicky neustál. Ale třeba je tenhle stroj bytelnější.
Zkušenost s menší pěnou a náročnější přípravou potvrdit nemohu. Kávu dělal Achille výtečnou.
Aby tlak na páku byl pokaždé stejný, jak se píše výše, to mi připadá nesmyslné. Správně namelete a tlak je prostě takový, abyste to protlačil. Když to nejde, přidáte.
Tedy, pokud máte odkud vzít :D Když ne, je to šíleně frustrující.
Každý svého kafe strůjcem
Re: La Pavoni Europiccola
Po zhruba měsíci, co vlastním stroj LA PAVONI EUROPICCOLA, ho mohu jen doporučit. Obsluha není sice úplně jednoduchá, chce to mj. dost síly, ale výsledek stojí za to. Jednoporcová miska mi vyhovuje. Bez slušného mlýnku by ale jeho koupě postrádala smysl. I když je Europiccola přístroj, který potěší už jenom designem. Mlýnek ASCASO I-MINI s kónickými kameny se mi osvědčuje, přestože ve fóru nad ním někteří přispěvatelé ohrnují nos. Káva se v něm rozhodně nepřepaluje. Podmínkou je ale příprava pokud možno stejného typu kávy. Absence stupnice neumožňuje rychlé přenastavování hrubosti mletí. Ale to je známá věc a mně nevadí, dělám si jen espresso. Mlýnek mám o něco déle, už asi půl roku, a díky němu jsem, pro někoho možná překvapivě, slušné kafe udělal i na KRUPSu.
Re: La Pavoni Europiccola
Tak už ho mám cca měsíc - po té co mi odešla Gaggia Baby Twin, jsem zatoužil po něčem jiném. Zatím naprostá spokojenost, je to krásná a funkční věc, s kterou je radost pracovat. Pár postřehů:
- hrubost mletí je cca stejná jako na Gaggii, možná o stupeň nižší - melu na 4 - 5
- používám single misku, dávám mezi 8,5 - 9 g
- během extrakce teče krásně - crema ode dna, jako když točím pivo, během 3 - 5 minut klesne na cca 3 mm
- na rozdíl od Gaggie se mi neosvědčilo odpouštět vodu před extrakcí - hlava se příliš ohřeje a káva je pak trochu přepálená.
- mléko pěním zcela bez problémů - i obyčejné polotučné. Důležité je trysku vložit do hubičky konvičky a držet ji tak, aby si mohla přisávat vzduch. Konvičku mírně naklonit - vznikne vír a mikropěna se vytvoří v celém objemu. Asi to není na filigránské Latté Art, ale srdce vyjde vždycky .
Uvítám zkušenosti a rady
- hrubost mletí je cca stejná jako na Gaggii, možná o stupeň nižší - melu na 4 - 5
- používám single misku, dávám mezi 8,5 - 9 g
- během extrakce teče krásně - crema ode dna, jako když točím pivo, během 3 - 5 minut klesne na cca 3 mm
- na rozdíl od Gaggie se mi neosvědčilo odpouštět vodu před extrakcí - hlava se příliš ohřeje a káva je pak trochu přepálená.
- mléko pěním zcela bez problémů - i obyčejné polotučné. Důležité je trysku vložit do hubičky konvičky a držet ji tak, aby si mohla přisávat vzduch. Konvičku mírně naklonit - vznikne vír a mikropěna se vytvoří v celém objemu. Asi to není na filigránské Latté Art, ale srdce vyjde vždycky .
Uvítám zkušenosti a rady
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 246
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Ano,mohu jen souhlasit mam ho radši než RS je moc profi, kávička je znej vynikajicí to kouzlo co La Pavoni má nelze nepřehlédnout.Všem milovnikům kávy mohu jen doporučit.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: La Pavoni Europiccola
dotaz na majitele těchto strojů - netuším, proč by mělo být důležité získat cvik na to, aby síla na páce byla vždycky stejná. Síla je přece taková, jakou vyžaduje aktuální jemnost pomletí kávy. Je-li káva pomletá příliš jemně, to jako nepřitlačíte? Tedy - pokud jsou síly To bych se divil. Můžete popsat, jaký máte subjektivně pocit vynakládání síly na páku, když je espresso maximálně povedené? Já jsem asi Achilla odrovnal tím, že jsem mlel na co nejjemněji, abych to dokázal vší silou protlačit, což byla chyba a byl jsem vůl. Oba jsme se nadřeli a Achille to neustál. Kafe ovšem bylo nutno téměř kousat. Proto by mě zajímal údaj typu - mám 60 kg, nejsem žádný silák, ale jde to bez extrémního úsilí, docela snadno, nebo - mám 110 kg, závodně jsem vzpíral, ale dá to docela fušku... Taky to, jak dlouho už vám Pavoni slouží? Stein ho má třicet let, ale nevím jestli jen nestál na polici. Kromě toho, tehdy se věci dělaly jinak. Máte z něj dojem dostatečně bytelné stavby? Díky.
Jo -je potřeba přitom cpát páku (tu s kafem) nahoru? Myslím podpírat ji? Tohle mi bylo protivné a řešil jsem to pikslou pod rukojetí. Podle fotky páky nejsou proti sobě, což by byl při větší síle problém - stroj by se kroutil. Nepodpírat ji - no ... to by vyžadovalo od pohledu jinou konstrukci, řekl bych. Tam bych viděl žebro z pětky plechu od vrchu boileru po předek základny
Jo -je potřeba přitom cpát páku (tu s kafem) nahoru? Myslím podpírat ji? Tohle mi bylo protivné a řešil jsem to pikslou pod rukojetí. Podle fotky páky nejsou proti sobě, což by byl při větší síle problém - stroj by se kroutil. Nepodpírat ji - no ... to by vyžadovalo od pohledu jinou konstrukci, řekl bych. Tam bych viděl žebro z pětky plechu od vrchu boileru po předek základny
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 246
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Žádná věda to není,prosťe namelu 8g kávy singl (hladká mouka) utlačím tamperem 10-15kg páka nahoru počkám 10 vteřin a tlačím jak na stojanové vrtačce při vrtání jestli jste kutil tak víte očem je řeč a krásně cítite jak káva vytéká a páka plynule klesá dolů prostě paráda.Je to 8 letý mazel. Typ. LA PAVONI ESPRESSO EUROPICCOLA EL Ale víc káv zasebou bych dělat nechtěl třeba někde v kavárně. Já to beru jako zábavu s dobrým výsledkem.Kávě zdar
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: La Pavoni Europiccola
Díky. Moje kutilství končí výměnou žárovky Ale rozumím tomu tak, že to není dřina. Podpíráte tu spodní páku?
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 246
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Né, držím levou rokou nalévací zátku a pravou tlačím páku.Opravdu vše je jednoduché
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: La Pavoni Europiccola
Podruhé jsem manuální stroj nechtěl, ale jako druhý kávovar by se mi tnhle líbil. Je to takové intimnější. Jak jsem psal u Achilla kdysi - spojení člověka a stroje v okamžiku zrodu espressa... Červíček začal hlodat
Každý svého kafe strůjcem
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 246
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Nikdo z rodiny nesmí na něj ani šáhnout
Re: La Pavoni Europiccola
Koupil jsem na inzerát - prakticky nepoužitý, mám ho asi měsíc. S obsluhou stejná zkušenost jako lubono, tlak na páku bez protitlaku, ono si to tak trochu řekne samo, což je fajn, člověk má pocit, že to kafe fakt tvoří.. Co mě překvapilo, je pěnění mléka. Pára je k dispozici okamžitě a pěna mi přijde lepší, než jsem měl u Gaggia Twin. Více povídání taky tady
Kód: Vybrat vše
http://kavovekurzy.cz/la-pavoni/
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 246
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: La Pavoni Europiccola
Ten můj má zařizení na pěnění mléka, dáse zaměnit za napařovací trysku, hadička se ponoří do mléka a pomoci páry začne pěnit ale pro znalce mikropěny asi nic moc.Já to nepoužívám