Tak po dlhom študovaní tohoto a zopár ďalších fór som sa tento víkend stal šťastným majiteľom Rancilio Silvia a Rockyho.
Ja som to zobral hneď hopom a v podstate hneď od začiatku som sa rozhodol poriešiť PID.... aby som si zbytočne komplikoval život
Takže v piatok prišla Silvia a Rocky a v sobotu som ju hneď odstrojil a zapojil PID (Autonics, SSR, PT100 v alu krabičke bez vŕtania a rezania do Silvie)
Samozrejme hneď som sa pustil do experimentovania. Skontroloval som Rockyho či sa začínajú dotýkať kamene na nule čo sa aj potvrdilo. Od oka som skúsil nadstaviť hrúbku mletia na 5 a samozrejme ako najväčší odborník (s nulovými skúsenosťami s pákovým strojom :D) som hneď vytiahol menšiu teda 7g misku. Na presnej váhe som si odmeral 8,5g utampoval tým smiešnym plastovým "tamperom" a hodil do stroja. Prvé prekvapenie, páka sa nedala dotiahnuť tak som ubral na váhe a so 7,5g prišiel pokus číslo dva. Po pustení čerpadla som si začal stopovať .... 5s... 10s...15s... ej ani kvapka po niečom čo by malo vypadať ako káva.
Tak pokus číslo tri, dal som Rockyho na 10, že keď už tak nech to preženiem a vidím ako vypadá opačný extrém. Zase som odvážil 7,5g a šup do stroja. Zapnem, spúšťam čas a na moje prekvapenie začína konečne tiecť. Akurát sa mi to zdá nejako málo za tých 25s tak nechávam trošku dlhšie cca. 30s. Podľa váhy sa to aj potvrdilo... natieklo len 20ml a chuťovo príliš silné až mi dvihlo klobúk.
No nič skúšam ďalší pokus a tentokrát dávam Rockyho ešte o stupeň hrubšie teda na 11 stupeň. Nakoniec sa predsa len rozhodujem skúsiť väčšiu misku a do nej skušobne 15,5g. Po 25s mi natieklo do dvoch šálok zhodne po 28g (ml) krásneho čokoládovooriškového elixíru. Pozerám do šálky a ono sa na mňa pozerá tiger a dokonca z každej zvlášť. Skúšam chuťovo, že či ma neprekotí a po prvom dúšku mi moje chuťové poháriky hovoria, že toto som už niekde pil a bolo to celkom príjemné.
Tak som si konečne po dlhom čase zase rozmaznal chuťové poháriky. Paráda
Už mám pripravenú kávičku z PC tak sa teším aký to bude príjemný zážitok. Teraz na skúšku som použil taliansku classico, ktorá je silnejšie pražená takže neviem ešte posúdiť či ju náhodou neprepalujem vysokou teplotou nastavenou na PID. Neviem ako skontrolovať či 103°C na PID je správne (podľa videí majú skoro všetci okolo 105°C). Skúšal som merať teplotu vody z hlavy a nameral som 96°C najvyššiu a postupne klesne na cca. 93°C pri odpustení podobného množstva ako pri shote.
Viete mi niekto povedať alebo premerať aká teplá voda vám ide z hlavy? Meral som to teplomerom pichnutom zospodu v páke. Samozrejme miska bez kávy počas merania. Na pocit si myslím, že je teplota vysoká a prakticky blížiaca sa bodu varu. Neviem či to je správne.
Stále sa mi ale zdá, že som príliš vysoko.