podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- xjurasek
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
- bydliště: Břeclav
- kávovar:
- mlýnek:
podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Zdravím Vás a přeju krásné svátky. Musím se Vám pochlubit dostal jsem k Vánocům nerezovou 3dcl konvičku na mléko a teď jsem si napěnil mléko že si udělám cappucino. Jaké bylo moje překvapení když se mi na kávě zobrazily různé obrazce Takže můžu říct že se mi podařilo napěnit mléko na latte art. Ale bohužel se mi nepodařilo vytvořit hezké obrazce jen škaredé čmáranice takže musím přijít na různé techniky i když to bude těžké asi ale aspoň dostanu cvik do ruky až se mi to podaří aspoň trošičku hezké tak Vám sem dám fotky
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
O.K. ještě bych uvítal více popsat jak jsi toho dosáhl. Jak dlouho jsi pěnil, jak moc ponořenou trysku ... atd. Díky.
- xjurasek
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
- bydliště: Břeclav
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
mno ponořil jsem ji jen sotva po okraj ale ono se mi to podařilo náhodně ani přesně nevím jak podruhé když jsem to zkoušel tak to už byla jen pěna ale ne na lette art
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Dej hledat "mleko" a uvidis co je zde popsane.kafař píše:O.K. ještě bych uvítal více popsat jak jsi toho dosáhl. Jak dlouho jsi pěnil, jak moc ponořenou trysku ... atd. Díky.
Nejdetailneji to popsal asi uzivatel 2-czech
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... p=971#p971
Jinak se zde da najit i par videi.
Jinak na youtube.com lze prohlizet hodiny a hodiny.....
Staci dat hledat
frothing milk
ci
latte art.
No a potom uz jen zkouset a zkouset a .... no vzdyt uvidis.
Ostmes
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Jak na to?
Naučit se latte art není lehké, ale taky ne až tak těžké. Chce to jen a jen cvik a zkušenosti. Při jednom cappuccinu týdně je to opravdu těžké.
Do hry vstupuje mnoho proměnných. Od mléka, konvičky, výkonu páry pressovače, zručnosti při pěnění až po tvar hrnečku s pressem, jak dlouho stojí pěna na pressu, atd., atd.
Co si připravit:
1) MLÉKO: Snadněji se tvoří pěna na mléku s vyšším obsahem bílkovin. Nejde tedy jen o tuk! Mléko má být vychlazené z ledničky, aby jste měli větší teplotní rozdíl a tím i delší prostor pro insuflaci vzduchu, pěnění. Jde nám i o chuť mléka, kdo chce nezkazit chuť kvalitní, dobré kávy, jako primacafé určitě je, a chce rozeznávat různé druhy káv i v takto "prasáckém" provedení - káva s mlékem, pak by určitě dbát na kvalitu mléka měl! To znamená ne mléko trvanlivé, ne mléko nízkotučné. Netrvanlivé polo či plnotučné by mělo stačit. Pozn. říká se a asi je to pravda, že mistři udělají super pěnu i na špatném mléce, ptám se, k čemu a hlavně, jak dlouho bude držet...
2) KONVIČKA: Nejlépe kovová, nahoře užší než u dna, se zobáčkem na nalévání. Velikost musí být přizpůsobena pressovači, aby jste snadno dosáhli koncovkou do mléka. Mohli regulovat hloubku ponoru, samozřejmě záleží na množství mléka v konvičce - na jedno, dvě cappuccina, s dostatečnou rezervou na objem, který pěněním zvětšíme. Některé konvičky mají speciální tvarování zobáčku, kterým pěnu do kávy naléváme. Tvar může usnadňovat vytváření obrazců. Na youtube je mnoho odkazů na latte art, sledujte i tvar konvičky.
3) TEPLOMĚR: Šikovný pomocník do začátků. Jak jsem již psal, jde nám o bílkovinu v mléku. Bílkoviny denaturují při 70°C, při převýšení této teploty mléko zesládne, není pak chuťově zrovna lákavé, a pěna přestane držet. Zkušenější poznají "akurátní" teplotu rukou.
4) PRESOVAČ: Samozřejmě záleží na pressovači. Na jeho výkonu, na typu koncovky u steam wand, na možnosti regulace ev. výkonu páry. Od začátku pěnění by do mléka měla jít pára, ne horká voda, je vhodné nejdříve odpustit první vodu/páru mimo.
Mám připraveno, jdu na to:
Obecně jde udělat dva druhy mléčné pěny, podle toho co s ní zamýšlím. Mohu udělat pěnu vlhkou, tekutou, mikropěnovou. Ta je vhodná na latté art. Jde o suspenzi plynu v mléce, tak jemnou a tak promíchanou, že v momentě ukončení pěnění působí homogenně, až po nějaké době v klidu se začíná oddělovat pěna a mléko, tvoří se vrstvy. To je pěna, kterou chceme. Druhá pěna je suchá - spíše bych řekl sušší. Je vhodnější na Latte, ev. na pokládku na kávu - např. espresso macchiato. Je jasné, že necháme-li naši krásnou, jemnou pěnu stát, budeme z ní mít pěnu suchou. Ale dělám-li pěnu rovnou suchou, snáze udělám pěny více.
Pěna na latte art:
Ponoříme steam wand pod hladinu mléka a pustíme páru. Konvičku držíme šikmo, aby mléko pod párou vytvářelo vír. Tím zamezujeme oddělování mléka/pěny a všechna pěna bude dokonale mokrá, mléčná. Cirkulací navíc ničíme ev. větší bubliny a ty skoro dobré ještě zmenšujeme. Důležité je se po spuštění páry dostat koncovkou pod hladinu, která nám ve víru vznikla. Občas musíme slyšet zasyknutí, jak pára jako fixírka přicucla okolní vzduch. Poměrem množství přicucávání vzduchu/pouze pěnění párou regulujeme množství pěny, kterou uděláme.
Můžeme udělat pěny méně, krémovitější nebo hodně, pak ale pozor, nemáme-li dostatečný výkon páry, bude pěna sušší, pára nestačí pak držet vír v celé konvičce a začíná vznikat hladina pěna/mléko, což ještě nechceme. Kolik si můžete přisávat vzduchu záleží také na mléku, jak dobře napěňuje.
Již pára samotná i bez vzduchu dělá pěnu, tekutou, ale málo. Proto přisávejte vzduch. Poměry jsou na cviku. Čas, který k tomu máte, je samozřejmě omezený, z Fyziky - máme nějaký objem tekutiny o teplotě 5°C, máme nějaký výkon, řekněme ideálně konstantní, trochu páru ochlazujeme množstvím přisávaného studeného okolního vzduchu a omezeni jsme horní hranicí teploty mléka, něco pod 70°C, řekněme 65 °C.
Neplatí, že čím déle šlehám, tím lépe. Pára se také mění ve vodu, která ředí mléko, které pak nepění. Takže s pressovačem s malým výkonem, kterému ohřátí trvá dlouho, vynikajících výsledků jen tak nedosáhnete nebo jen s velkou zručností a zkušností.
Mléko, dokud je studené, pění méně ochotně, drží pěnu méně ochotně, dělá i trochu větší bublinky, které příliš nedrží, ale v této fázi to tak nevadí, máte ještě hodně času před sebou. Je-li mléko již teplejší, pěna se dělá snadněji, zde už pozor na nějaké velké excesy s přisáváním vzduchu, aby jste neměli pak mnoho větších bublin. Mléko postupně zvětšuje svůj objem. Před dosažením koncové teploty ponořte konec páry hlouběji a vypněte pressovač.
Větší bubliny můžete zničit poklepáním konvičky o stůl, zamícháním a tak dokola. Pak přichází nalévaní do hrnku...
O tvoření obrazců, postupu, někdy příště.
Do hry vstupuje mnoho proměnných. Od mléka, konvičky, výkonu páry pressovače, zručnosti při pěnění až po tvar hrnečku s pressem, jak dlouho stojí pěna na pressu, atd., atd.
Co si připravit:
1) MLÉKO: Snadněji se tvoří pěna na mléku s vyšším obsahem bílkovin. Nejde tedy jen o tuk! Mléko má být vychlazené z ledničky, aby jste měli větší teplotní rozdíl a tím i delší prostor pro insuflaci vzduchu, pěnění. Jde nám i o chuť mléka, kdo chce nezkazit chuť kvalitní, dobré kávy, jako primacafé určitě je, a chce rozeznávat různé druhy káv i v takto "prasáckém" provedení - káva s mlékem, pak by určitě dbát na kvalitu mléka měl! To znamená ne mléko trvanlivé, ne mléko nízkotučné. Netrvanlivé polo či plnotučné by mělo stačit. Pozn. říká se a asi je to pravda, že mistři udělají super pěnu i na špatném mléce, ptám se, k čemu a hlavně, jak dlouho bude držet...
2) KONVIČKA: Nejlépe kovová, nahoře užší než u dna, se zobáčkem na nalévání. Velikost musí být přizpůsobena pressovači, aby jste snadno dosáhli koncovkou do mléka. Mohli regulovat hloubku ponoru, samozřejmě záleží na množství mléka v konvičce - na jedno, dvě cappuccina, s dostatečnou rezervou na objem, který pěněním zvětšíme. Některé konvičky mají speciální tvarování zobáčku, kterým pěnu do kávy naléváme. Tvar může usnadňovat vytváření obrazců. Na youtube je mnoho odkazů na latte art, sledujte i tvar konvičky.
3) TEPLOMĚR: Šikovný pomocník do začátků. Jak jsem již psal, jde nám o bílkovinu v mléku. Bílkoviny denaturují při 70°C, při převýšení této teploty mléko zesládne, není pak chuťově zrovna lákavé, a pěna přestane držet. Zkušenější poznají "akurátní" teplotu rukou.
4) PRESOVAČ: Samozřejmě záleží na pressovači. Na jeho výkonu, na typu koncovky u steam wand, na možnosti regulace ev. výkonu páry. Od začátku pěnění by do mléka měla jít pára, ne horká voda, je vhodné nejdříve odpustit první vodu/páru mimo.
Mám připraveno, jdu na to:
Obecně jde udělat dva druhy mléčné pěny, podle toho co s ní zamýšlím. Mohu udělat pěnu vlhkou, tekutou, mikropěnovou. Ta je vhodná na latté art. Jde o suspenzi plynu v mléce, tak jemnou a tak promíchanou, že v momentě ukončení pěnění působí homogenně, až po nějaké době v klidu se začíná oddělovat pěna a mléko, tvoří se vrstvy. To je pěna, kterou chceme. Druhá pěna je suchá - spíše bych řekl sušší. Je vhodnější na Latte, ev. na pokládku na kávu - např. espresso macchiato. Je jasné, že necháme-li naši krásnou, jemnou pěnu stát, budeme z ní mít pěnu suchou. Ale dělám-li pěnu rovnou suchou, snáze udělám pěny více.
Pěna na latte art:
Ponoříme steam wand pod hladinu mléka a pustíme páru. Konvičku držíme šikmo, aby mléko pod párou vytvářelo vír. Tím zamezujeme oddělování mléka/pěny a všechna pěna bude dokonale mokrá, mléčná. Cirkulací navíc ničíme ev. větší bubliny a ty skoro dobré ještě zmenšujeme. Důležité je se po spuštění páry dostat koncovkou pod hladinu, která nám ve víru vznikla. Občas musíme slyšet zasyknutí, jak pára jako fixírka přicucla okolní vzduch. Poměrem množství přicucávání vzduchu/pouze pěnění párou regulujeme množství pěny, kterou uděláme.
Můžeme udělat pěny méně, krémovitější nebo hodně, pak ale pozor, nemáme-li dostatečný výkon páry, bude pěna sušší, pára nestačí pak držet vír v celé konvičce a začíná vznikat hladina pěna/mléko, což ještě nechceme. Kolik si můžete přisávat vzduchu záleží také na mléku, jak dobře napěňuje.
Již pára samotná i bez vzduchu dělá pěnu, tekutou, ale málo. Proto přisávejte vzduch. Poměry jsou na cviku. Čas, který k tomu máte, je samozřejmě omezený, z Fyziky - máme nějaký objem tekutiny o teplotě 5°C, máme nějaký výkon, řekněme ideálně konstantní, trochu páru ochlazujeme množstvím přisávaného studeného okolního vzduchu a omezeni jsme horní hranicí teploty mléka, něco pod 70°C, řekněme 65 °C.
Neplatí, že čím déle šlehám, tím lépe. Pára se také mění ve vodu, která ředí mléko, které pak nepění. Takže s pressovačem s malým výkonem, kterému ohřátí trvá dlouho, vynikajících výsledků jen tak nedosáhnete nebo jen s velkou zručností a zkušností.
Mléko, dokud je studené, pění méně ochotně, drží pěnu méně ochotně, dělá i trochu větší bublinky, které příliš nedrží, ale v této fázi to tak nevadí, máte ještě hodně času před sebou. Je-li mléko již teplejší, pěna se dělá snadněji, zde už pozor na nějaké velké excesy s přisáváním vzduchu, aby jste neměli pak mnoho větších bublin. Mléko postupně zvětšuje svůj objem. Před dosažením koncové teploty ponořte konec páry hlouběji a vypněte pressovač.
Větší bubliny můžete zničit poklepáním konvičky o stůl, zamícháním a tak dokola. Pak přichází nalévaní do hrnku...
O tvoření obrazců, postupu, někdy příště.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Velmi pěkné :) Časem to promáznu, ev. dám jako top. zatím pokračujte :)
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Opravuji....Nejdetailneji to popsal asi uzivatel 2-czech
mleitgeb se take hezky rozepsal a vzal v potaz i jine aspekty.
Moc hezke!! Ja bych si dovolil jen dodat (doufam, ze neurazim) mrknout na nejake to video. Uz jen videt a slyset jak to delaji ostatni je nekdy lepsi nez 10 popisu (ikdyz velmi kvalitnich!!). Pak si ten popis znovu prectes a uvidis, ze to bylo napsano uplne presne a jedine co chybelo byl cvik a zkusenost.
Ostmes
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Tak to nemá chybu, díky za vyčerpávající komentáře... Já jsem nejlepších výsledků dosáhl: sundáním napěnovacího pazmeku - takže pěním jenom holou tryskou s jednou dírkou. Konvičku trochu nakloním, aby se udělal vír a mléko tam pěkně rotovalo.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Jak na to?
Pekne napísané, pridávam sa k predošlým prispievateľom. No s bodom citovaným vyššie by som polemizoval - na trvanlivom mlieku nevidím nič zlé, skôr naopak, pre domáce použitie, kde je spotreba malá, je UHT mlieko skôr výhoda. Chuťovo či "penovo" som nejaký rozdiel nepostrehol (mlieko celkovo veľmi nemusím, môj názor môže byť skreslený).mleitgeb píše:...dbát na kvalitu mléka měl! To znamená ne mléko trvanlivé...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Tak to souhlasím, ale v případě že tyto dva druhy mléka jsou čerstvě otevřené. UHT se mi zdá že rychleji degraduje a pak nepění. Osobně nejraději používám čerstvé mléko Madeta 1,5% tuku polotučné.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Ja iné nepoužívam a problém s penou nemám ani po niekoľkých dňoch od otvorenia (ako som spomínal, mlieko nemusím, spotreba je malá).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Používám v podstatě jen trvanlivé mléko a s pěnou kvůli tomi problémy nemám. Větší potíže mi způsobuje spíš technika pěnění, i když se to v poslední době přece jenom zlepšilo....
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Trvanlivé mléko je už z principu své trvanlivosti, tj. ze způsobu jeho vysoko tepelné pasterizace, méně vhodné, ale mluvil jsem především o jeho zcela odlišných vlastnostech chuťových. Trvanlivé mléko je nasládlé. Tím si myslím je zcela nevhodné. Samozřejmě záleží na citlivosti Vašich chuťových pohárků. Někomu to nevadí.
Souhlasím, že trvanlivé mléko déle otevřené v chladničce pak už vůbec nepění.
Souhlasím, že trvanlivé mléko déle otevřené v chladničce pak už vůbec nepění.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Ale pení, dnes som v pohode urobil srdce z mlieka otvoreného pred tromi dňami. Polotučné z Lidlu, kúpené niekedy pred mesiacom.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Mám mikropěnu, hurá
Mně se snad kávovar pokazil schválně, abych vytáhla ten pěnící bazmek z Ikey a v poklidu na sporáku vychytávala pěnění mléka. A včera se mi poprvé povedlo s tím bazmekem zapracovat tak, že by se "Primalex" mohl jít schovat - je krásné sledovat, jak se pěna zašlehává do mléka a mléko se pak začne krásně lesknout a bubliny mizí v nenávratnu. Už mám lepší představu, jak na to s parní tryskou, jenom tu reklamaci kávovaru ještě vyřídit, chjo.
A víte, co asi přispělo k lepší mikropěně - že jsem při pasterizaci syrového mléka na mléko zapomněla a ono se v poklidu chvilku povařilo (100°C). Nic jsem z mléka nevyhazovala a naopak škraloupy zamíchám pořádně do mléka - mám z toho pak v mléce takové ty vločky, které se prý dají najít v mléku určeném na pěnění. Takže kašlu na teorie o tom, jak dlouho na kolik stupňů pasterovat - a i jogurty z takto povařeného mléka mi víc chutnají.
Mně se snad kávovar pokazil schválně, abych vytáhla ten pěnící bazmek z Ikey a v poklidu na sporáku vychytávala pěnění mléka. A včera se mi poprvé povedlo s tím bazmekem zapracovat tak, že by se "Primalex" mohl jít schovat - je krásné sledovat, jak se pěna zašlehává do mléka a mléko se pak začne krásně lesknout a bubliny mizí v nenávratnu. Už mám lepší představu, jak na to s parní tryskou, jenom tu reklamaci kávovaru ještě vyřídit, chjo.
A víte, co asi přispělo k lepší mikropěně - že jsem při pasterizaci syrového mléka na mléko zapomněla a ono se v poklidu chvilku povařilo (100°C). Nic jsem z mléka nevyhazovala a naopak škraloupy zamíchám pořádně do mléka - mám z toho pak v mléce takové ty vločky, které se prý dají najít v mléku určeném na pěnění. Takže kašlu na teorie o tom, jak dlouho na kolik stupňů pasterovat - a i jogurty z takto povařeného mléka mi víc chutnají.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Ne, ale beru jako reklamu na Jar
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Jejkote mankote!!!!!!!! Makropěna!
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Ale fotka pekná, nie?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: podařilo se mi napěnit mléko na latte art
Grrr, jako by to nebylo fuk