Niche zero
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Niche zero
Ono obecně na espresso jsou vhodnější ploché kameny
Takže ho budeš prodávat nakonec? Nebo schováš na filtr?
Takže ho budeš prodávat nakonec? Nebo schováš na filtr?
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Niche zero
Objednával někdo Niche Zero po brexitu? Na kolik Vás vyšly všechny ty poplatky kolem navíc?
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- PaSto
- Příspěvky: 28
- Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
- bydliště: České Budějovice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: Niche Zero
Re: Niche zero
Objednával jsem v únoru, mlýnek + doprava 521 GBP a celní poplatky byly 143,50 €
- romankegl
- Příspěvky: 31
- Registrován: pon 24. pro 2018 0:55:34
- bydliště: Podivín
- kávovar: LM Micra
- mlýnek: DF 83
Re: Niche zero
Pokud by byl zájem uvažuji o prodeji, černý rok starý za 15tis. Pc stejná jako výše uvedl PaSto
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Niche zero
Škoda že černý
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 218
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Niche zero
Já ho možná budu prodávat v červenci/srpnu, bílej.
- DominikB
- Příspěvky: 2
- Registrován: úte 18. zář 2018 13:19:06
- bydliště: Zlin
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Porlex
Re: Niche zero
Napište, zda budete prodávat Niche zero (bachurekd@gmail.com)
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 789
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Niche zero
Proč jsem prodal Niche Zero :
Vadí mi příšerný způsob objednávání mlýnku a moc nevěřím, že s náhradními díly to bude jinak.
Dobrý je, jediná vada je slabost přítlačných pružin (prý už dávají silnější) a tím postupné povolování nastavení, zejména když se zanášení kávou zvětšuje - víc klouže třecí povrch. To bude možná dáno principem bez pevné fixace nastavení.
Drobný neodstatek je náchylnost ke statické elektřině, zejména u čerstvé kávy, kde se dá velice špatně vyklepnout z nádobky, musí se čekat nějakou dobu nebo mlátit dnem třeba o skříňku linky. Neberu jako řešení postřikování kávy vodou.
No a poslední hřebíček je nemožnost použití ochranného prstence na páku a mletí přímo do ní. Jedině s nahou pákou bez výpusti, a to nechci.
Další faktory jsou osobní. Nelíbí se mi, že pořád svítí, že je motor s převodovkou a SS zdrojem, že kameny stojí cca 200,- EUR (vs 25,- M80).
Je poměrně tichý, ale mele pomalu. (K tomu další zdržení nádobka + statika).
Netuším, kdy se pokazí a zatím to asi neví nikdo. Je z Asie.
No a mám osobní vztah k věcem, které jsem měl v rukou, tak jsem se znovu podíval na svůj Doge 63, který kupodivu za pár korun nikdo nechtěl koupit.
Jediná absolutní nevýhoda - velikost, v mém případě nehraje roli.
Stavba robustní, 3 ložiska vyměněné, motor nezničitelný, kameny vyměněné. Podruhé . První orig. nebyly to ono a dal jsem je přebrousit a nebylo to asi nejšťastnější. Teď jsem vzal kompatibilní Quamar M80 a jsou velmi dobré. Dal jsem si práci a seřídil rovinnost. Dozer jsem dávno odmontoval a mám "trychtýř " . Konečně jsem na tiskárně udělal nový hopper z plastu, nový držák páky , nový fixační mechanismus z plastu (stepless), absolutně stabilní . Mele velmi rychle , pak párkrát hrabátkem/ štětcem a je to přímo v páce. Pro mně příjemnější než Niche. Co se týká čištění, je ještě jednodušší než u Niche.
No ale chuť. Pořád lepší byl Niche. A káva je z něj taková nadýchaná, bez klumpů.
Pak mně napadlo zkusit odlehčit tlak na kávu (v hoperu má údajně být nějaký píst, závaží, tamper, má simulovat kávu v hopperu v kavárně, což jsem vždy měl). Lepší. No tak pak tedy bez tlaku, rovnou sypu za chodu kávu do mlýnku (stejně jako u Niche)- jako legendární EK43. Hoper mám teď tomu nově přizpůsobený, vlastně jen taková násypka, aby to akorát padalo dovnitř a ne ven. Plus jinak nožičky, že je trochu nakloněný.
A výsledek ? Najednou zrno vypadá stejně nadýchaně jako z Niche , espreso je konzistentní. Chuťově je to na 90 -105 % Niche. Rozdíl daný asi druhem kamenů , podle kávy je lepší ten nebo onen nebo je to stejný. Že by promíjel špatné nastavení víc Niche teď už neplatí.
Mám zpět kus ke kterému mám vztah. Přežije mně, možná ještě jednou za 25 EUR vyměním kameny.
Workflow u Doge je nyní lepší než u Niche.
Spokojenost.
Obdobná cesta byla od E61 zpět k upravené BZ09.
Podruhé dělám pořádně, protože naposled.
Vadí mi příšerný způsob objednávání mlýnku a moc nevěřím, že s náhradními díly to bude jinak.
Dobrý je, jediná vada je slabost přítlačných pružin (prý už dávají silnější) a tím postupné povolování nastavení, zejména když se zanášení kávou zvětšuje - víc klouže třecí povrch. To bude možná dáno principem bez pevné fixace nastavení.
Drobný neodstatek je náchylnost ke statické elektřině, zejména u čerstvé kávy, kde se dá velice špatně vyklepnout z nádobky, musí se čekat nějakou dobu nebo mlátit dnem třeba o skříňku linky. Neberu jako řešení postřikování kávy vodou.
No a poslední hřebíček je nemožnost použití ochranného prstence na páku a mletí přímo do ní. Jedině s nahou pákou bez výpusti, a to nechci.
Další faktory jsou osobní. Nelíbí se mi, že pořád svítí, že je motor s převodovkou a SS zdrojem, že kameny stojí cca 200,- EUR (vs 25,- M80).
Je poměrně tichý, ale mele pomalu. (K tomu další zdržení nádobka + statika).
Netuším, kdy se pokazí a zatím to asi neví nikdo. Je z Asie.
No a mám osobní vztah k věcem, které jsem měl v rukou, tak jsem se znovu podíval na svůj Doge 63, který kupodivu za pár korun nikdo nechtěl koupit.
Jediná absolutní nevýhoda - velikost, v mém případě nehraje roli.
Stavba robustní, 3 ložiska vyměněné, motor nezničitelný, kameny vyměněné. Podruhé . První orig. nebyly to ono a dal jsem je přebrousit a nebylo to asi nejšťastnější. Teď jsem vzal kompatibilní Quamar M80 a jsou velmi dobré. Dal jsem si práci a seřídil rovinnost. Dozer jsem dávno odmontoval a mám "trychtýř " . Konečně jsem na tiskárně udělal nový hopper z plastu, nový držák páky , nový fixační mechanismus z plastu (stepless), absolutně stabilní . Mele velmi rychle , pak párkrát hrabátkem/ štětcem a je to přímo v páce. Pro mně příjemnější než Niche. Co se týká čištění, je ještě jednodušší než u Niche.
No ale chuť. Pořád lepší byl Niche. A káva je z něj taková nadýchaná, bez klumpů.
Pak mně napadlo zkusit odlehčit tlak na kávu (v hoperu má údajně být nějaký píst, závaží, tamper, má simulovat kávu v hopperu v kavárně, což jsem vždy měl). Lepší. No tak pak tedy bez tlaku, rovnou sypu za chodu kávu do mlýnku (stejně jako u Niche)- jako legendární EK43. Hoper mám teď tomu nově přizpůsobený, vlastně jen taková násypka, aby to akorát padalo dovnitř a ne ven. Plus jinak nožičky, že je trochu nakloněný.
A výsledek ? Najednou zrno vypadá stejně nadýchaně jako z Niche , espreso je konzistentní. Chuťově je to na 90 -105 % Niche. Rozdíl daný asi druhem kamenů , podle kávy je lepší ten nebo onen nebo je to stejný. Že by promíjel špatné nastavení víc Niche teď už neplatí.
Mám zpět kus ke kterému mám vztah. Přežije mně, možná ještě jednou za 25 EUR vyměním kameny.
Workflow u Doge je nyní lepší než u Niche.
Spokojenost.
Obdobná cesta byla od E61 zpět k upravené BZ09.
Podruhé dělám pořádně, protože naposled.
- Fidas
- nováček
- Příspěvky: 54
- Registrován: ned 08. pro 2019 0:39:15
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, pákový tamper Macap
Re: Niche zero
Jo, je to tak.
Poohlédnu se po silnějších pružinách, zdají se mi po třech letech unavené.
Kalíškem prostě klepnu a povypadá mi všechno z něj a protože melu do kalíšku, nevadí mi, že nemelu do páky.
Spíš mám obavy z nedostatečně pevné konstrukce mlýnku.
Takže prozatím nebudu pátrat po jiném stroji.
Poohlédnu se po silnějších pružinách, zdají se mi po třech letech unavené.
Kalíškem prostě klepnu a povypadá mi všechno z něj a protože melu do kalíšku, nevadí mi, že nemelu do páky.
Spíš mám obavy z nedostatečně pevné konstrukce mlýnku.
Takže prozatím nebudu pátrat po jiném stroji.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 789
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Niche zero
Mně se taky zdály unavené, tak jsem vymontoval z podstavce ty náhradní a nic se nezměnilo. Bohužel, pokud se mlýnek neustále nečistí, ten vršek prostě klouže. Jiné pružiny jsou trochu problém sehnat, v Anglii jsem se vůbec nepokoušel, třeba by to šlo.
Ale je řešení, do pružiny dát "nástavec", třeba jen drobný šroubek nebo podložku pod pružinu s průměrem , aby se vešla do díry pro pružinu.
Tím se pružina zkrátí, napruží a má větší odpor. Pak to funguje.
No a který mlýnek používat, dlouho jsem váhal, protože to nebylo jednoznačné, oba jsou dobré.
Zvítězila jednoduchost a odolnost - životnost.
Ale je řešení, do pružiny dát "nástavec", třeba jen drobný šroubek nebo podložku pod pružinu s průměrem , aby se vešla do díry pro pružinu.
Tím se pružina zkrátí, napruží a má větší odpor. Pak to funguje.
No a který mlýnek používat, dlouho jsem váhal, protože to nebylo jednoznačné, oba jsou dobré.
Zvítězila jednoduchost a odolnost - životnost.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Niche zero
Zajímavé , zatím melu a nic neřeším
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 218
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Niche zero
Taky už ho mam pár let a krom jednoho povolení (kdy se pak dostalo kafe pod kameny) funguje furt bezchybně.
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 789
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Niche zero
Asi je to taky kus od kusu. Zahraniční fóra zmniňují jak statiku (RDT údajně nutnost, u mně jen u čerstvé kávy), tak povolování. Podložení pružinek jsem našel na síti a vzhledem k tomu, že s čistěním to nepřeháním, tak problém s povolováním byl dlouhodobý. Bavím se o povolení o 1/4 až 1/2 stupně během mletí 17g. Takže za chvíli je to jinde. Není to tragické, stačí po pár mletích vrátit zpátky. Ale to od mlýnku prostě neočekávám. A údajně výrobce dávno používá již silnější pružiny.
Ale chlupy se hledají i na další variantě Niche DUO s plochými kameny, resp. Zero vs Duo. Víc lidí, víc názorů.
Rozhodující faktor změny pro mně bylo mletí přímo do páky, na což je Zero nevhodný.
Podružná byla jiná chuť v rámci odchylky 10% . Kupodivu mi teď víc vyhovuje jasnější chuť z plochých kamenů, možná proto, že používám jen medium pražení.
Ale chlupy se hledají i na další variantě Niche DUO s plochými kameny, resp. Zero vs Duo. Víc lidí, víc názorů.
Rozhodující faktor změny pro mně bylo mletí přímo do páky, na což je Zero nevhodný.
Podružná byla jiná chuť v rámci odchylky 10% . Kupodivu mi teď víc vyhovuje jasnější chuť z plochých kamenů, možná proto, že používám jen medium pražení.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 250
- Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Niche zero
Taky to mletí prostřídávám s mlýnkem ECM co má ploché kameny (dle nálady) a druhu kávy
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 789
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Niche zero
Tak jsem trochu pátral a zjistil jsem, že jsem objevoval kolo nebo pluh, nebo jak to bylo
K výměně Niche za ploché kameny 64mm :
Jak jsem popsal, změna na starém mlýnku nastala s novými kameny. K tomu jen to, že když jsem objednal kdysi přímo na Doge 63, byly rovnou tupé, jinak se to nedá říct. Po přebroušení se to mírně zlepšilo. Teprve kameny pro M80 , nové , byly jiná liga, velmi ostré. Podle toho i dobrý výsledek.
A teď k tomu, jak jsem začal sypat rovnou za chodu do upravené násypky a tím se dostal chuťově cca na úroveň Niche :
Našel jsem, že již 2020 J.Hoffmann uveřejnil video, kde mele nadvakrát , potom s pomalým dosypáváním a nakonec to zjednoduší na velmi pomalé sypání zrn do mlýnku (zde náhodou Niche). A stalo se to, co jsem teď objevil, že se chuť zlepší a je potřeba mlít více na jemno.
Vypadá to, že záleží na tom, jaký je odpor na výstupu z mlýnku (těsné a dlouhé výstupy), jaký je tlak zrna do mlýnku apod.
Zřejmě, pokud je mlýnek "neucpaný", tak dává trošku jiný rozptyl zrn, zejména méně fines, což by odpovídalo, že méně drtí to, co se tam pěchuje.
U Niche je částečně již toto aplikováno tím, že NFC disk pouští pomaleji zrna dovnitř. A šachta je uzpůsobena na snadný výstup zrna.
Efekt je větší u mlýnku, který byl nastaven přesně opačně. Např. můj Doge, či obdobně Mazzery apod.
Nevýhodné vodorovné a dlouhé šachty, hoppery na mnoho zrna nebo ještě vylepšeno, jak se tradovalo, použitím závaží na zrnu po odstranění hopperu.
Shrnuto, Niche je výhodný, že řeší téměř vše svým designem, má jen malé mouchy. Je malý a drahý.
Nicméně obdobně kvalitní jsou i mlýnky s plochými kameny (nebo i lepší), pokud jsou dnes dělány pro SD.
Ale i prehistorické mlýnky, pokud se vyřeší zmíněné (výstup a nástup ) , dávají stejně dobré výsledky.
Pokud se odstraní vliv cest kávy, tak rozhodují mlecí kameny. Pak záleží jaký set se do mlýnku osadí.
Proto bude jiný Niche Zero a Niche Duo a např. Duo se bude velmi podobat jiným mlýnkům s plochými kameny 83mm.
K výměně Niche za ploché kameny 64mm :
Jak jsem popsal, změna na starém mlýnku nastala s novými kameny. K tomu jen to, že když jsem objednal kdysi přímo na Doge 63, byly rovnou tupé, jinak se to nedá říct. Po přebroušení se to mírně zlepšilo. Teprve kameny pro M80 , nové , byly jiná liga, velmi ostré. Podle toho i dobrý výsledek.
A teď k tomu, jak jsem začal sypat rovnou za chodu do upravené násypky a tím se dostal chuťově cca na úroveň Niche :
Našel jsem, že již 2020 J.Hoffmann uveřejnil video, kde mele nadvakrát , potom s pomalým dosypáváním a nakonec to zjednoduší na velmi pomalé sypání zrn do mlýnku (zde náhodou Niche). A stalo se to, co jsem teď objevil, že se chuť zlepší a je potřeba mlít více na jemno.
Vypadá to, že záleží na tom, jaký je odpor na výstupu z mlýnku (těsné a dlouhé výstupy), jaký je tlak zrna do mlýnku apod.
Zřejmě, pokud je mlýnek "neucpaný", tak dává trošku jiný rozptyl zrn, zejména méně fines, což by odpovídalo, že méně drtí to, co se tam pěchuje.
U Niche je částečně již toto aplikováno tím, že NFC disk pouští pomaleji zrna dovnitř. A šachta je uzpůsobena na snadný výstup zrna.
Efekt je větší u mlýnku, který byl nastaven přesně opačně. Např. můj Doge, či obdobně Mazzery apod.
Nevýhodné vodorovné a dlouhé šachty, hoppery na mnoho zrna nebo ještě vylepšeno, jak se tradovalo, použitím závaží na zrnu po odstranění hopperu.
Shrnuto, Niche je výhodný, že řeší téměř vše svým designem, má jen malé mouchy. Je malý a drahý.
Nicméně obdobně kvalitní jsou i mlýnky s plochými kameny (nebo i lepší), pokud jsou dnes dělány pro SD.
Ale i prehistorické mlýnky, pokud se vyřeší zmíněné (výstup a nástup ) , dávají stejně dobré výsledky.
Pokud se odstraní vliv cest kávy, tak rozhodují mlecí kameny. Pak záleží jaký set se do mlýnku osadí.
Proto bude jiný Niche Zero a Niche Duo a např. Duo se bude velmi podobat jiným mlýnkům s plochými kameny 83mm.