Gaggia MDF
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
to aj mne, preto padla volba bez dosera
namlet mozem rovno aj do keramickej dozy
namlet mozem rovno aj do keramickej dozy
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia MDF
Na drobty pod komorou prdí pes. Nejvíc toho zůstane nalepeno v prostoru, kterým káva opouští mlecí kameny. Klidně i jedna plná komora. Pokud je mlýnek v neustálném provozu, tak to nevadí. Jesltiže ale děláte kávu jednou denně, tak za tech 24 hodin káva vyvětrá a na dobrý shot můžete zapomenout, a zvlášť v létě, když je horko.
Já to dělám tak, že po mletí kávy mlýnek naklopím dopředu a párkrát do něj bouchnu, načež kávu vycvakám ven, celé ještě jednou zopakuji. Buď tím doplním páku, nebo to hodím do sklenice pro french press, skladované (zavřené) v lednici.
Já to dělám tak, že po mletí kávy mlýnek naklopím dopředu a párkrát do něj bouchnu, načež kávu vycvakám ven, celé ještě jednou zopakuji. Buď tím doplním páku, nebo to hodím do sklenice pro french press, skladované (zavřené) v lednici.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
Presne tak. Záleží od konštrukcie mlynčeka, nezávisí to od toho, či je s dávkovačom alebo bez.David píše:Nejvíc toho zůstane nalepeno v prostoru, kterým káva opouští mlecí kameny.
Robím 4-6 káv denne, nič z mlynčeka nevyklepávam, nenakláňam ho ani do neho nebúcham, espresso bez problémov.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
Len pre porovnanie MDF vs. Rocky SD:
- Rocky je tichší
- Rocky má jemnejšie nastaviteľné mletie
- Rocky hrudkuje, MDF nie (!)
- Rocky je tichší
- Rocky má jemnejšie nastaviteľné mletie
- Rocky hrudkuje, MDF nie (!)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
mensie porovnanie Rocky
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
ako dlho nechavate kavu v zasobniku? zomeliete davku a vysypete spat do dozy?
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Gaggia MDF
mvaldo: V tomto vláknu na straně č.4 píše hnup toto:
Keď som bol mladý ( ), tak som tiež sypal pomaly po zrnkách...
Nie, nasypem, čo mám poruke - min. 100 gramov. Teoreticky je možné urobiť jednu dávku H-presso a ďalšiu Santos (treba odvážiť surovinu "na vstupe"), no v MDF určite ostanú zvyšky predošlej kávy. A myslím, že nielen v MDF - niektoré mlynčeky sú na tom lepšie, niektoré horšie.
Obsah mlynčeka nevysýpam, nemá to cenu. Tak ako napísal David - jeden (dva) dni to vôbec nevadí...
Takže to chce hledat
Keď som bol mladý ( ), tak som tiež sypal pomaly po zrnkách...
Nie, nasypem, čo mám poruke - min. 100 gramov. Teoreticky je možné urobiť jednu dávku H-presso a ďalšiu Santos (treba odvážiť surovinu "na vstupe"), no v MDF určite ostanú zvyšky predošlej kávy. A myslím, že nielen v MDF - niektoré mlynčeky sú na tom lepšie, niektoré horšie.
Obsah mlynčeka nevysýpam, nemá to cenu. Tak ako napísal David - jeden (dva) dni to vôbec nevadí...
Takže to chce hledat
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia MDF
U nás bývá káva (nemletá) v mlýnku bez problémů několik dnů (3;4) bez pocitu, že by se nějak kvalita zhoršila. Záleží na každým jak se s tím chce zabývat, na co má náladu a jak se mu zdá, že káva degraduje a co je schopný poznat. Dost to bude záležet na hotové kávě, v postatě na tom co z kávy je schopný jeho kávovar vytáhnout.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- mvaldo
- více pokročilý
- Příspěvky: 181
- Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
- bydliště: Púchov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
tiez som si to myslel, ze v nasypke(zasobniku) sa jej chut nezhorsi
Dik
Dik
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia MDF
Pokud to tak vyznělo, tak jsem nechtěl jednoznačně říct, že se nezhorší. Zhoršit se může, záleží na mnoha faktorech a nakonec na vlastních pocitech. Takže nejlepší je vyzkoušet a podle toho se zachovat.
U nás je to dobrý a zatím si nikdo neztěžoval. Možná taky proto, že se velká většina káv do mlýnku sype velmi čerstvě po upražení a když se za 4dny dopíjí poslední zrníčka, tak je akorát tak správně odvětraná.
U nás je to dobrý a zatím si nikdo neztěžoval. Možná taky proto, že se velká většina káv do mlýnku sype velmi čerstvě po upražení a když se za 4dny dopíjí poslední zrníčka, tak je akorát tak správně odvětraná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Visna
- začátečník
- Příspěvky: 62
- Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
tak mne fungoval tento mlynček asi 4 mesiace, pomlel som na ňom celkovo cca 2 kilá kávy...
jedného dňa nasypem kávu, zapnem, mlynček spraví asi pol otočky a umiera ako keby sa zasekol,
rozoberám iba vrch, zaseknutý ale nie je, takže problém nebude mechanický, do elektrickej časti sa nepúšťam a reklamujem ho u predajcu belmondo.sk, reklamačný poriadok na stránke nemajú a celí su nejakí divní, som zvedavy, ako to cele dopadne...
už je to dva týždne, čo som bez kávy
jedného dňa nasypem kávu, zapnem, mlynček spraví asi pol otočky a umiera ako keby sa zasekol,
rozoberám iba vrch, zaseknutý ale nie je, takže problém nebude mechanický, do elektrickej časti sa nepúšťam a reklamujem ho u predajcu belmondo.sk, reklamačný poriadok na stránke nemajú a celí su nejakí divní, som zvedavy, ako to cele dopadne...
už je to dva týždne, čo som bez kávy
- Visna
- začátečník
- Příspěvky: 62
- Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia MDF
takže po 25 dňoch ho mám naspäť doma, vraj bol iba odpadnutý káblik napajajúci elektroniku (nasúvací kontakt),
asi s tým díleri pekne hadžu
asi s tým díleri pekne hadžu
Re: Gaggia MDF
Tak jsem hledal otáčky tohoto mlýnku a narazil jsem na pár věcí.
Mimo dvou barev, také dva "tipy" mlýnku, jeden se 34 stupni a druhý s 39 stupni hrubosti mletí.
Zřejmě vývoj. Také uváděný příkon je jednou 100W podruhé 120W.
No a otáčky motoru jsou mezi 1200 u typu z roku 1986, jehož rozborka je nafocena v přiloženém pdfku,
po 1350-1400 udávaných v dněšních shopech.
Jen jeden popis udává 600 otáček za minutu, což by mohla být rychlost kamenů.
_http://www.espressomachinesinc.com/p/gaggia-mdf-coffee-grinder
# Types: Burr grinder
# Applications: Residential
# Ground Coffee Capacity: 2.4 L
# Bean Hopper Capacities: 3 L
# Length: 8.50 in
# Grind Settings: 34 settings
# Grinding Wheel: Tempered steel burr
# Acceptable Type of Beans: Coffee beans
# Width: 4.50 in
# Color: White, Black
# Housing: Impact resistant plastic
# Motor: 120 W
# Height: 11.50 in
# Dosing Level: Yes
# Electrical Requirement: 110 V
# RPM: 600
# Weight: 8.00 lbs
# Package Weight: 15.00 lbs
# Made In: Italy
_http://www.kaffee.it/gaggia_keffeemuehle_mdf.htm
Technische Daten
Kapazität Bohnenbehälter: 250 Gramm
Leistung Motor: 100 Watt
Umdrehung/Minute: 1350
Mahlscheiben: 43mm
Mahlstufe:n 39
Breite, Höhe, Tiefe: 115x320x220 mm
Gewicht: 3,7 KG
Webík s technickými daty mlýnků:
_http://www.kaffee-netz.de/m-hlen/10365-technis ... -hlen.html
Mimo dvou barev, také dva "tipy" mlýnku, jeden se 34 stupni a druhý s 39 stupni hrubosti mletí.
Zřejmě vývoj. Také uváděný příkon je jednou 100W podruhé 120W.
No a otáčky motoru jsou mezi 1200 u typu z roku 1986, jehož rozborka je nafocena v přiloženém pdfku,
po 1350-1400 udávaných v dněšních shopech.
Jen jeden popis udává 600 otáček za minutu, což by mohla být rychlost kamenů.
_http://www.espressomachinesinc.com/p/gaggia-mdf-coffee-grinder
# Types: Burr grinder
# Applications: Residential
# Ground Coffee Capacity: 2.4 L
# Bean Hopper Capacities: 3 L
# Length: 8.50 in
# Grind Settings: 34 settings
# Grinding Wheel: Tempered steel burr
# Acceptable Type of Beans: Coffee beans
# Width: 4.50 in
# Color: White, Black
# Housing: Impact resistant plastic
# Motor: 120 W
# Height: 11.50 in
# Dosing Level: Yes
# Electrical Requirement: 110 V
# RPM: 600
# Weight: 8.00 lbs
# Package Weight: 15.00 lbs
# Made In: Italy
_http://www.kaffee.it/gaggia_keffeemuehle_mdf.htm
Technische Daten
Kapazität Bohnenbehälter: 250 Gramm
Leistung Motor: 100 Watt
Umdrehung/Minute: 1350
Mahlscheiben: 43mm
Mahlstufe:n 39
Breite, Höhe, Tiefe: 115x320x220 mm
Gewicht: 3,7 KG
Webík s technickými daty mlýnků:
_http://www.kaffee-netz.de/m-hlen/10365-technis ... -hlen.html
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
--
CzT
Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
CzT
Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
Re: Gaggia MDF
Zdravím, tak konečně dorazil mlýnek Gaggia MDF a je to něco úplně jiného než mlet kávu na Lodosu
Chtěl bych se vás zeptat na jaký stupeň mám pomlet kávu když budu dělat rodičům turka (ti se nepolepší )
A když dáte rady na jaký stupeň mlýt do konvičky Bialetti nebo na presso tak se zlobit nebudu.
Předem moc děkuji za radu.
Chtěl bych se vás zeptat na jaký stupeň mám pomlet kávu když budu dělat rodičům turka (ti se nepolepší )
A když dáte rady na jaký stupeň mlýt do konvičky Bialetti nebo na presso tak se zlobit nebudu.
Předem moc děkuji za radu.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia MDF
Bylo to zde už několikrát popsané. Je velmi těžké říct, že mám mletí nastavené na MDFku na presso číslo 6 a že to stejné bude sedět i někomu jinému. Na turka bych mlel o něco jemněji. Může a nemusí. U mlýnku to záleží na výchozím nastavení mlecích kamenů a na jejich stavu (nabroušení). I v případě, že by mlýnky mlely stejně, při přípravě espresssa v kávovaru je rozhodujících dalších několik faktorů, kterým toto stejné mletí nemusí vyhovovat.
Takže nejlepší je namlet, sáhnout a ví se.
Takže nejlepší je namlet, sáhnout a ví se.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Gaggia MDF
Kávu na presso melu také na 6. st., mletá káva na turka jako jihlavanka nebo tchibo jsou hrubší, řekl bych tak st. 8-10.
--
CzT
Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
CzT
Omluvám se za výpadky diakritiky - stará škola problémů češtiny na PC
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Gaggia MDF
radim77: Jestliže melu na espresso v průměru na č.6 ,tak na turka by chtělo mlít tak o stupínek až dva jemněji tzn.4-5 podle použité kávičky
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 381
- Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
- mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD
Re: Gaggia MDF
na turka jemnejšie mletie ako na espresso?!? to chcete vypiť zmes samotnej mletej kávy z vodou a nie výluh z nej?
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia MDF
turek (aka příprava jako na ochutnávku) ---- espresso --- džezva
Turek je nejhrubší, do džezvy nejjeměji, co to jde.
Turek je nejhrubší, do džezvy nejjeměji, co to jde.
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Gaggia MDF
Ptal jsem se u jednoho odborníka ( pražiče kávy)a také mi to říkal takhle,že na turka mlít trochu jemněji ,než na espresso.( mimochodem i primacafé něco podobného píše ve vláknu níže).
Já sám turka nepiju,tudíž nevím....
Já sám turka nepiju,tudíž nevím....