Zkušenosti z G-iota 64mm

hodnocení mlýnků
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Soubin
Příspěvky: 5
Registrován: úte 18. led 2022 22:14:20
bydliště: Brno
kávovar: DeLonghi
mlýnek: Eureka Mignon Specialita

Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od Soubin »

Dobrý den,

nemáte někdo zkušenosti s tímto mlýnkem?
Děkuji
Uživatelský avatar
jerrymouse
více pokročilý
Příspěvky: 220
Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
bydliště: Plzeň
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od jerrymouse »

Ahoj,
mám ho doma (s SSP Multipurpose kamenama).

Od začátku v něm mám mythos declumper, flow control device a vytištěný trychtýř v "násypce", takže ani nevím, jaké je to bez toho (lidi si bez toho dost stěžují na retenci a popcorning).

Používám ho na filtr, kde má o dost míň jemných částic, než Niche Zero.

Hlavní "problém" mám se statikou. Chce to RDT (Google Ross Droplet Technique), jinak je všude okolo strašně bordelu. Někdy i s tím (hlavně na filtr).

Espresso jsem z něj ještě pořádně nedělal, takže tam zatím nemůžu sloužit. Filtr je rozhodně čistší, mam lepší časy extrakce pro danou hrubost (nezasekává se) a dost mi připomíná kvalitou mletí Mahlkonig Guatemalu.

Myslím, že zkušenosti že budou dost lišit v závislosti, jaké kameny si člověk pořídí a kolik a jaké udělá modifikace.

Dobrý zdroj informací:

Kód: Vybrat vše

https://jtt.coffee/df64
zarkow
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
bydliště: Velehrad
kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od zarkow »

Díky za porovnání, očekával jsem, že SSP kameny se na filtru pozitivně projeví. Jsem zvědavý, až více otestuješ na espressu.
Uživatelský avatar
Bebe
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: ned 29. led 2012 22:06:24
bydliště: Kuřim
kávovar: MyPressi Twist, ECM Classika PID
mlýnek: Niche Zero, Kinu M47

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od Bebe »

Mam ty stejné kameny ale jen 3. den, filtr souhlasím s jerrymouse. Ale to stejné platí i pro espresso. Chuť je jěnější, u středních pražení ustoupila hořkost, chuť je “sametovější”. U světlých pražení není nepříjemná kyselinka le spíš jsou výraznější ovocné tóny. Další plus je že rozhodně méně hrudkuje, prakticky nepozoruju kanálkování (používám bezednou páku). Celkově jsem spokojen. Souhlasím i s tím borčusem kolem mlýnku, na tohle je Niche lepší, i s retencí je na tom lépe.
zarkow
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
bydliště: Velehrad
kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od zarkow »

A jak je "spolehlivé" nastavování hrubosti mletí při střídání káv?
S Niche jsem po více jak ročním užívání spokojený a do výměny se mi nechce, ale SSP kameny mě vhledem k preferovanému pražení lákají. V době objednání Niche DF64 ještě nebyl, nebo jsem o něm nevěděl. Po brexitu je Niche cenově mimo a DF64 by byl asi jasný kandidát na koupi.
Uživatelský avatar
Bebe
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: ned 29. led 2012 22:06:24
bydliště: Kuřim
kávovar: MyPressi Twist, ECM Classika PID
mlýnek: Niche Zero, Kinu M47

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od Bebe »

Změna nastavení je prakticky totožná jako na Niche, nemám s ní problém. Hlavně teda si vždy napíšu na saček kolik jsem měl nastaveno na stupnici pro danou kávu + gramáž. A nemám problém…
Uživatelský avatar
jerrymouse
více pokročilý
Příspěvky: 220
Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
bydliště: Plzeň
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od jerrymouse »

Jo zkoušel jsem i párkrát espresso a můžu potvrdit ústup hořkosti a slabší tělo, akorát na některé středně pražené kávy mi sedí víc výstup z Niche (to hutnější tělo, trochu slité chutě a jiný poměr chutí paradoxně některé kávě dost pomůžou), takže si oboje nechám. Filtr jednoznačně vyhrává DF64. Nejdůležitější je si psát nastavení, se kterým jsem kávy dělal (používám aplikaci Beanconqueror, ale stačí tužka a papír), pak se jde lehce vrátit kamkoliv.
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od Knightey- »

Už jste někdo zkoušel i SSP kameny HU (zaměřené na espresso) v tomto mlýnku. Téměř všichni nasazují MP kameny koukám :)
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Uživatelský avatar
jerrymouse
více pokročilý
Příspěvky: 220
Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
bydliště: Plzeň
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od jerrymouse »

Ze zahraničních fór jsem vyčetl, že jsou chutí dost podobný Niche, ale trochu čistší (méně malých částic).

Jinak po pár týdnech NEdoporučuju dohromady trychtýř a flow control device - v tom kovu se zasekává káva a pak to ten trychtýř nadzvedává. Ale děje se mi to jen při mletí na espresso.
Uživatelský avatar
tomikn
Příspěvky: 19
Registrován: pon 15. srp 2016 11:31:46
bydliště: Pardubice
kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
mlýnek: DF64, Rancilio Rocky Doserless

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od tomikn »

Zvažuji nahradit muj Rocky tímto mlýnkem. Dělám převážně espresso, preferuji spíš tmavší pražení. Jestli jsem to správně pochopil, tak standardně je dodáván s normálními kameny. Dá se koupit s SPP MP (ty ale asi nejsou úplně vhodné na espresso) případně ty SPP HU, které by měly být určeny na espresso. Rozdíl oproti základu je 240€, tak nevím jestli ten rozdíl poznám. Co myslíte?

Díky
Tomáš
Uživatelský avatar
jerrymouse
více pokročilý
Příspěvky: 220
Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
bydliště: Plzeň
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...

Re: Zkušenosti z G-iota 64mm

Příspěvek od jerrymouse »

Řídil bych se +- tímhle:

Kód: Vybrat vše

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5b125642ec4eb782ce4f9947/1629680411304-YCP427DFQ7OOYN8NRSKK/Burrs+selection+Guide+2021-4.png?format=1500w
Z mojí zkušenosti bych úplně "intense shot" u tmavého pražení nechtěl, ale proto nepiju tmavěji pražený kávy. Jestli to poznáš ti nikdo neřekne, to budeš muset zkusit :) Jako dokoupit se ty SSP HU dají vždycky ... Popř. když koupíš SSP HU, tak homebarista.be přikládá i ty "standardní".
Odpovědět

Zpět na „Mlýnek na kávu“