Zkušenosti z G-iota 64mm
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Soubin
- Příspěvky: 5
- Registrován: úte 18. led 2022 22:14:20
- bydliště: Brno
- kávovar: DeLonghi
- mlýnek: Eureka Mignon Specialita
Zkušenosti z G-iota 64mm
Dobrý den,
nemáte někdo zkušenosti s tímto mlýnkem?
Děkuji
nemáte někdo zkušenosti s tímto mlýnkem?
Děkuji
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Ahoj,
mám ho doma (s SSP Multipurpose kamenama).
Od začátku v něm mám mythos declumper, flow control device a vytištěný trychtýř v "násypce", takže ani nevím, jaké je to bez toho (lidi si bez toho dost stěžují na retenci a popcorning).
Používám ho na filtr, kde má o dost míň jemných částic, než Niche Zero.
Hlavní "problém" mám se statikou. Chce to RDT (Google Ross Droplet Technique), jinak je všude okolo strašně bordelu. Někdy i s tím (hlavně na filtr).
Espresso jsem z něj ještě pořádně nedělal, takže tam zatím nemůžu sloužit. Filtr je rozhodně čistší, mam lepší časy extrakce pro danou hrubost (nezasekává se) a dost mi připomíná kvalitou mletí Mahlkonig Guatemalu.
Myslím, že zkušenosti že budou dost lišit v závislosti, jaké kameny si člověk pořídí a kolik a jaké udělá modifikace.
Dobrý zdroj informací:
mám ho doma (s SSP Multipurpose kamenama).
Od začátku v něm mám mythos declumper, flow control device a vytištěný trychtýř v "násypce", takže ani nevím, jaké je to bez toho (lidi si bez toho dost stěžují na retenci a popcorning).
Používám ho na filtr, kde má o dost míň jemných částic, než Niche Zero.
Hlavní "problém" mám se statikou. Chce to RDT (Google Ross Droplet Technique), jinak je všude okolo strašně bordelu. Někdy i s tím (hlavně na filtr).
Espresso jsem z něj ještě pořádně nedělal, takže tam zatím nemůžu sloužit. Filtr je rozhodně čistší, mam lepší časy extrakce pro danou hrubost (nezasekává se) a dost mi připomíná kvalitou mletí Mahlkonig Guatemalu.
Myslím, že zkušenosti že budou dost lišit v závislosti, jaké kameny si člověk pořídí a kolik a jaké udělá modifikace.
Dobrý zdroj informací:
Kód: Vybrat vše
https://jtt.coffee/df64
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Díky za porovnání, očekával jsem, že SSP kameny se na filtru pozitivně projeví. Jsem zvědavý, až více otestuješ na espressu.
- Bebe
- nováček
- Příspěvky: 54
- Registrován: ned 29. led 2012 22:06:24
- bydliště: Kuřim
- kávovar: MyPressi Twist, ECM Classika PID
- mlýnek: Niche Zero, Kinu M47
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Mam ty stejné kameny ale jen 3. den, filtr souhlasím s jerrymouse. Ale to stejné platí i pro espresso. Chuť je jěnější, u středních pražení ustoupila hořkost, chuť je “sametovější”. U světlých pražení není nepříjemná kyselinka le spíš jsou výraznější ovocné tóny. Další plus je že rozhodně méně hrudkuje, prakticky nepozoruju kanálkování (používám bezednou páku). Celkově jsem spokojen. Souhlasím i s tím borčusem kolem mlýnku, na tohle je Niche lepší, i s retencí je na tom lépe.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
A jak je "spolehlivé" nastavování hrubosti mletí při střídání káv?
S Niche jsem po více jak ročním užívání spokojený a do výměny se mi nechce, ale SSP kameny mě vhledem k preferovanému pražení lákají. V době objednání Niche DF64 ještě nebyl, nebo jsem o něm nevěděl. Po brexitu je Niche cenově mimo a DF64 by byl asi jasný kandidát na koupi.
S Niche jsem po více jak ročním užívání spokojený a do výměny se mi nechce, ale SSP kameny mě vhledem k preferovanému pražení lákají. V době objednání Niche DF64 ještě nebyl, nebo jsem o něm nevěděl. Po brexitu je Niche cenově mimo a DF64 by byl asi jasný kandidát na koupi.
- Bebe
- nováček
- Příspěvky: 54
- Registrován: ned 29. led 2012 22:06:24
- bydliště: Kuřim
- kávovar: MyPressi Twist, ECM Classika PID
- mlýnek: Niche Zero, Kinu M47
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Změna nastavení je prakticky totožná jako na Niche, nemám s ní problém. Hlavně teda si vždy napíšu na saček kolik jsem měl nastaveno na stupnici pro danou kávu + gramáž. A nemám problém…
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Jo zkoušel jsem i párkrát espresso a můžu potvrdit ústup hořkosti a slabší tělo, akorát na některé středně pražené kávy mi sedí víc výstup z Niche (to hutnější tělo, trochu slité chutě a jiný poměr chutí paradoxně některé kávě dost pomůžou), takže si oboje nechám. Filtr jednoznačně vyhrává DF64. Nejdůležitější je si psát nastavení, se kterým jsem kávy dělal (používám aplikaci Beanconqueror, ale stačí tužka a papír), pak se jde lehce vrátit kamkoliv.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Už jste někdo zkoušel i SSP kameny HU (zaměřené na espresso) v tomto mlýnku. Téměř všichni nasazují MP kameny koukám
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Ze zahraničních fór jsem vyčetl, že jsou chutí dost podobný Niche, ale trochu čistší (méně malých částic).
Jinak po pár týdnech NEdoporučuju dohromady trychtýř a flow control device - v tom kovu se zasekává káva a pak to ten trychtýř nadzvedává. Ale děje se mi to jen při mletí na espresso.
Jinak po pár týdnech NEdoporučuju dohromady trychtýř a flow control device - v tom kovu se zasekává káva a pak to ten trychtýř nadzvedává. Ale děje se mi to jen při mletí na espresso.
- tomikn
- Příspěvky: 19
- Registrován: pon 15. srp 2016 11:31:46
- bydliště: Pardubice
- kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
- mlýnek: DF64, Rancilio Rocky Doserless
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Zvažuji nahradit muj Rocky tímto mlýnkem. Dělám převážně espresso, preferuji spíš tmavší pražení. Jestli jsem to správně pochopil, tak standardně je dodáván s normálními kameny. Dá se koupit s SPP MP (ty ale asi nejsou úplně vhodné na espresso) případně ty SPP HU, které by měly být určeny na espresso. Rozdíl oproti základu je 240€, tak nevím jestli ten rozdíl poznám. Co myslíte?
Díky
Díky
Tomáš
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 220
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Zkušenosti z G-iota 64mm
Řídil bych se +- tímhle:
Z mojí zkušenosti bych úplně "intense shot" u tmavého pražení nechtěl, ale proto nepiju tmavěji pražený kávy. Jestli to poznáš ti nikdo neřekne, to budeš muset zkusit Jako dokoupit se ty SSP HU dají vždycky ... Popř. když koupíš SSP HU, tak homebarista.be přikládá i ty "standardní".
Kód: Vybrat vše
https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5b125642ec4eb782ce4f9947/1629680411304-YCP427DFQ7OOYN8NRSKK/Burrs+selection+Guide+2021-4.png?format=1500w