Řešit se to bude vždycky, pořád dokola. Už vyhledem k výše zmíněné subjektivitě apod...
Zkoušel jsem i 6 bar. Čím nižší tlak, tím je káva taková mdlejší, není tak vyhraněná. Asi to pomáhá 3rd - wave kávám, kde je pak kyselost snesitelná, ale na medium klasiku se mi jeví lépe 9 bar.
Ovšem tím, že je dáno vše rozpouštěním kávy, na které má vliv kromě samotné kávy kvalita vody, její teplota, průtok (množství rozpouštědla vzhledem k zrnu), tlak a samozřejmě zrnitost kávy, tak je naprosto normální, že v jedné konfiguraci parametrů bude se stejnou kávou lepší nižší nebo vyšší tlak a s jinými parametry (HW a lidská síla) třeba přesně naopak. No a samozřejmě s různou kávou a stejným vším ostatním to může a nemusí být podobně. Bohužel je zrovna zde příliš parametrů na univerzální řešení. Každý si svůj způsob časem najde.
V každém případě s OPV lze experimentovat jednoznačněji, bez něj je tlak daný především odporem kávy v páce.
Pokud se měří tlakoměrem v páce bez odtoku vody (jakoby proti slepé misce) a tlak je pouze 6 bar, tak je závada. Buď na čerpadle (proti pevné překážce musí těch 15 dát) nebo tlak (voda) uniká po cestě k misce, třeba na tom 3c ventilu nebo jinde. Pokud je přítomný OPV, pak samozřejmě to může odpouštět on.
Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Superodpověď! Díky, moc si toho vážím. No, zase se mám v čem rejpat Přes víkend se podívám zatím na ten plastový ventil za čerpadlem. Štelovací OPV to sice není, ale zkusím štěstí ...
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Začni čerpadlem. Změř, jaký dává tlak a v případě, že bude ok, postupuj dál....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
jestli v tom kávovaru není trojcestný ventil a na výstupu boileru je jen jednocestný (typicky kulička s pružinkou, viz gaggia espresso např.) tak v páce vždycky naměříte mnohem nižší tlak - ten ventil se otevírá při rozdílu tlaků typicky nad 3-4 Bar. vůbec to neřešte, pokud vám káva chutná...
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Tak jsem si přes víkend hrál... Rozebral jsem jak čerpadlo, tak i ten přepouštěcí plastový díl (pojistný ventil) nad čerpadlem. Štelovat se nedá jako OPV.
Jsem ale rád, že jsem se nechal díky příspěvkům drobet vyhecovat. Alespoň jsem viděl, jak to vevnitř funguje a pravděpodobně se dočkám i lepšího kafe.
Zde asi byla závada: při foukání do vstupu plastového dílu se vzduch vytlačil do výstupu na zásobní nádržku. A to bez odporu... po rozebrání přepouštěcího plastového dílu jsem zjistil, že již z výroby je krátká pružinka ventilku, co by měla tlačit na gumové těsnění Tam kde jsem to na fotce označil zeleně jsem vložil distanční podložku z plastu a ejhle: jsem na 10 barech na slepé misce. Možná být podložka o desetinku slabší, mohlo to být 9 bar. Říkám si, zatím to je lepší, než to bylo... Teď zase proběhne nové kolečko hrubosti mletí a síly tampování Jsem ale rád, že jsem se nechal díky příspěvkům drobet vyhecovat. Alespoň jsem viděl, jak to vevnitř funguje a pravděpodobně se dočkám i lepšího kafe.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Dabass dne pon 27. srp 2018 18:17:37, celkem upraveno 1 x.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
Ta pružina vypadá podivně. Řekl bych, že je to zmetek. Nahoře jsou tři závity namačkané na sobě, což postrádá smysl. Měly být patrně roztažené jako u každé normální pružiny. Tím se zřejmě zkrátila délka a snížil přítlak... Teď můžeš krásně popsat rozdíl v chuti po zvýšení tlaku. Jakým směrem se ta chuť posunula....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
j.bill: No, zatím mám namleto po staru na 6 bar asi na dva dny, následuje tady průběžně doplňované hodnocení: Chuť na 10 bar mi připadá na 1.kávě stejná. Další dvě Santosky mi chuťově připadají plnější. Melu pořád stejně (GaggiaMDF/4), přidal jsem do dvouporcové misky z 12g na 14-15g. Navíc cítím po polknutí nádhernou chuť mandlí. Chuť na jazyku se mi teď zdá uchovaná mnohem delší dobu, než při 6 bar. Extrakce na nahé páce při 10 bar má užší svazek a je háklivější na rovnoměrnost dávky kávy. Musím to teď rozkvrdlat jehlou v celé výšce. Při 6 bar jsem nemusel. Na síle tampování pří 6 nebo 10 bar až tolik nezáleží, změny jsem nezaregistroval. Puk je na 10 bar podstatně mokřejší (na 6 bar byl sušší). Počítám nadále s úpravou proměnných, ale s Delonghi EC155 tolik experimentovat zase nejde.
1.9. 2018: Santosku jsme doma dopili, máme tu dál od dcery Fazenda Lagoa ve verzi lehké city. No, říká se darovanému koni na zuby nehleď, ale citrusy zrovna nemusím a žena tuplem. Těch 10 bar to fakt zdůraznilo. Zkoušel jsem surfovat, ale pořád je to na nás moc kyselý. Mléčné varianty nás doma nezajímají. V ryze amatérských podmínkách jsem na pánvičce zkusil vytvořit z toho French Roast. Kyselost sice zmizela, ale Vienna by bývala asi stačila. Možná s tím někdo nebude souhlasit, ale můj závěr je asi takový: 9-10 bar zvýrazní chutě ve všech směrech oproti 6 (15) bar. Danst má zase pravdu
Na 15 bar (u EC190) a netlakové misky mi ty chutě připadají mdlejší. Při použití tlakové misky a 15bar jsou chutě plnější. Prostě espresso je nejsytější na 9 bar na netlakové misce a přes to vlak nejede. U kávovarů, kde se toho nedá moc nastavit (můj současný stav) je lepší vychytat jen jednu čerstvou kávu a na té zůstat. U mne doma vyhrává Arabica Brazil Santos...
1.9. 2018: Santosku jsme doma dopili, máme tu dál od dcery Fazenda Lagoa ve verzi lehké city. No, říká se darovanému koni na zuby nehleď, ale citrusy zrovna nemusím a žena tuplem. Těch 10 bar to fakt zdůraznilo. Zkoušel jsem surfovat, ale pořád je to na nás moc kyselý. Mléčné varianty nás doma nezajímají. V ryze amatérských podmínkách jsem na pánvičce zkusil vytvořit z toho French Roast. Kyselost sice zmizela, ale Vienna by bývala asi stačila. Možná s tím někdo nebude souhlasit, ale můj závěr je asi takový: 9-10 bar zvýrazní chutě ve všech směrech oproti 6 (15) bar. Danst má zase pravdu
Na 15 bar (u EC190) a netlakové misky mi ty chutě připadají mdlejší. Při použití tlakové misky a 15bar jsou chutě plnější. Prostě espresso je nejsytější na 9 bar na netlakové misce a přes to vlak nejede. U kávovarů, kde se toho nedá moc nastavit (můj současný stav) je lepší vychytat jen jednu čerstvou kávu a na té zůstat. U mne doma vyhrává Arabica Brazil Santos...
Naposledy upravil(a) Dabass dne úte 04. zář 2018 12:40:41, celkem upraveno 28 x.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Čerpadlo a patnáct barů (opotřebení čerpadla)
K tomu výstupu z bojleru: mám tam jen tu kuličku a občas mě to s...e. Bohužel nemám prostor, jak by se to dalo upravit...tak to řeším jen povolením páky s časovou prodlevou pro vyrovnání tlaku.dslecinka píše:jestli v tom kávovaru není trojcestný ventil a na výstupu boileru je jen jednocestný (typicky kulička s pružinkou, viz gaggia espresso např.) tak v páce vždycky naměříte mnohem nižší tlak - ten ventil se otevírá při rozdílu tlaků typicky nad 3-4 Bar. vůbec to neřešte, pokud vám káva chutná...