Zdravím pánové,
předem se omlouvám, že zde "otravuju" s automatem. Měl jsem pákový Sage Barista 878BTR, ale kvůli "kvalitě" a pohodlí jsem po pár letech přešel na automat, výše uvedenou Nivonu. Káva z něj je dobrá, nicméně mě zajímá, zdali je normální, že při spuštění, nahřátí se systém propláchne a to nejen výpustí, ale propláchne se i "uvnitř" a to samé se děje u vypnutí kávovaru. Po tomto vždy naleznu vodu v odpadní nádržce. I když pod výpusť dávám misku, aby zbytečně nekapala do odpadní misky.
Ptám se proto, jestli je normální, že se proplachuje i spařovací hlava a voda pak padá do odkapávací odpadní misky a nebo to někde netěsní? V práci máme obyč Delonghi a tam se proplachuje pouze vyústění. Díky moc
Nivona NICR 680
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 313
- Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
- bydliště: Mladá Boleslav
- kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
- mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX
Re: Nivona NICR 680
Co říká manuál výrobce?
Keep calm and drink coffee :)
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Nivona NICR 680
Ano, čistění do odpadní misky je bohužel normální téměř u všech nových automatů. Je to dáno konstrukcí kvalitních spařovaček. Staré Delonghi má odlišnou, 15let starou konstrukci spařovací jednotky (mam z pohodlnosti ECAM 22.110S), kde píst je napevno a vyjímatelná spařovačka obsahuje pouze komoru. Proplach funguje opravdu jen předem. U starýho Delonghi jde sice perfektně zahřát šálky horkou vodou z proplachu, ale nikdy se nam doma nepodařilo vyrobit oříškově zbarvenou cremu jako z páky. Leze z toho jen světle hnědá pěna, která časem spadne. Žena je ale spokojená, kafe to udelá a nenadělá se bordel okolo, jako když umelu a udělám z páky. Jak to vypadá s Nivonou? Jak se projevuje AROMA BALANCE SYSTEM v praxi? Co barva, vůně a chuť? Lepší než ze Sage Barista? Výrobce tvrdí, že díky výše zmíněnému systému A.B.S lze zhotovit kávu skoro jako z pákového kávovaru.
Naposledy upravil(a) Dabass dne sob 15. led 2022 17:09:39, celkem upraveno 4 x.
- kuko61
- Příspěvky: 4
- Registrován: ned 28. úno 2021 23:56:39
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Sage Bambino Plus, Nivona 620
- mlýnek: Compak K3 Touch Adv.
Re: Nivona NICR 680
Nie je to mozne
Máme ju v robote, kavu robi dobru, ale urcite ma inu chut ako z paky. Skusal som rovnaku kavu aj v robote aj doma a je to urcite rozdiel.
Ani krema nevyzera tak ako pri espresse z paky. Vznikne napenenim, ako pri Nespresse alebo pretlakovom sitku. Takze je to skor pena s bublinkami ako olejovita krema a nevydrzi tolko, ako z paky. Ale kava z nej chuti vsetkym kolegom To je pri firemnom kavovare podstatne.
Marketingove reči znesu vela, automaty s ktorymi som sa stretol maju naparovaciu jednotku skoro rovnaku, podobne vyzera v Nivone, DeLonghi, Philipse, Siemense. Tak ani rozdiel v kave ktora z nich tecie nemoze nie je nejaky velky.
Máme ju v robote, kavu robi dobru, ale urcite ma inu chut ako z paky. Skusal som rovnaku kavu aj v robote aj doma a je to urcite rozdiel.
Ani krema nevyzera tak ako pri espresse z paky. Vznikne napenenim, ako pri Nespresse alebo pretlakovom sitku. Takze je to skor pena s bublinkami ako olejovita krema a nevydrzi tolko, ako z paky. Ale kava z nej chuti vsetkym kolegom To je pri firemnom kavovare podstatne.
Marketingove reči znesu vela, automaty s ktorymi som sa stretol maju naparovaciu jednotku skoro rovnaku, podobne vyzera v Nivone, DeLonghi, Philipse, Siemense. Tak ani rozdiel v kave ktora z nich tecie nemoze nie je nejaky velky.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Nivona NICR 680
No, taky tomu marketingu moc nevěřím. Stejná káva v jakémkoli jiném kávovaru a zase jiný vzhled i chuť. Jako katastrofu bych u automatů viděl hlavně mlýnky. Myslím, ze ty výsledky pomletí jsou mnohdy podobné mlýnkům tříštivým. Nevím teda jaký má mlýnek zrovna jmenovaná Nivona ...
Naposledy upravil(a) Dabass dne sob 22. led 2022 19:16:50, celkem upraveno 2 x.
- carloszbk
- Příspěvky: 3
- Registrován: pát 24. pro 2021 11:55:01
- bydliště: Třebechovice pod Orebem
- kávovar: Nivona 680
- mlýnek: nemám
Re: Nivona NICR 680
Dabass: Tak jsem zjišťoval, co a proč to vlastně vytéká do odpadní nádobky. Psal jsem na servisní střediska Nivony a všichni se shodli, že je to kvůli důkladnému čistění. V návodu nic není. Ale na stránkách Nivony toto píšou také. Prostě jen více papá vodu a více vodu dolévám.
A upřímně proti Sage? Jestli někdo pojede přes Žamberk, zavolejte a můžete ochutnat a porovnat se svými pákami. Proti Sage se nedá vůbec srovnávat. Namele i méně zrna a udělá mnohem silnější, intenzivnější kávu, s krásnou cremou, která nepadá, dokud kávu nevypijete. Káva má i nádhernou oříškovou barvu.
Dobrou kávu mám opravdu rád a s Nivonou jsem moc spokojen. Měl jsem doma již dva Delonghi, v práci máme také nové Delonghi a nechci nějak Nivonu ( kterou jsem doposud vůbec neznal - přemýšlel jsem totiž nad Jurou ) zveličovat. Ale lépe jsem snad vybrat nemohl. Za ty peníze rozhodně doporučuju. To samé musím říci i o nastavení své kávy, kde si nastavíte objem namletého zrna, včetně množství vody a pokaždé si vychutnám skvělou kávu. Což se mi kolikrát na Sage Barista nedařilo. Občas byla super, občas zase bez cremy. A hlavně to mám bez bordelu kolem a manželka je spokojena také :D
A upřímně proti Sage? Jestli někdo pojede přes Žamberk, zavolejte a můžete ochutnat a porovnat se svými pákami. Proti Sage se nedá vůbec srovnávat. Namele i méně zrna a udělá mnohem silnější, intenzivnější kávu, s krásnou cremou, která nepadá, dokud kávu nevypijete. Káva má i nádhernou oříškovou barvu.
Dobrou kávu mám opravdu rád a s Nivonou jsem moc spokojen. Měl jsem doma již dva Delonghi, v práci máme také nové Delonghi a nechci nějak Nivonu ( kterou jsem doposud vůbec neznal - přemýšlel jsem totiž nad Jurou ) zveličovat. Ale lépe jsem snad vybrat nemohl. Za ty peníze rozhodně doporučuju. To samé musím říci i o nastavení své kávy, kde si nastavíte objem namletého zrna, včetně množství vody a pokaždé si vychutnám skvělou kávu. Což se mi kolikrát na Sage Barista nedařilo. Občas byla super, občas zase bez cremy. A hlavně to mám bez bordelu kolem a manželka je spokojena také :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Nivona NICR 680
JJ. Nepořádek kolem mlýnku a pákovky je mnohdy neuhlídatelný. Znám to. Pro klid domova jsem taky zvolil automat. Rád se věcech hrabu, tak jsem i zkoušel doladit Delonghi ECAM 22.110S, ale stále narážím na konstrukční problémy, které nelze upravit.
Proto uvažuju nad Nivonou nebo Jurou, ale spíš ta Nivona. Oba kávovary mají i jakousi profilaci tlaku během extrakce, zápor u Jury vidím v nemožnosti čistění.
carloszbk: Jak vypadají puky z Nivony? Mohu poprosit o foto puku s detailem? Takže espresso z Nivony je mnohem zdařilejší než z Delonghi?
Proto uvažuju nad Nivonou nebo Jurou, ale spíš ta Nivona. Oba kávovary mají i jakousi profilaci tlaku během extrakce, zápor u Jury vidím v nemožnosti čistění.
carloszbk: Jak vypadají puky z Nivony? Mohu poprosit o foto puku s detailem? Takže espresso z Nivony je mnohem zdařilejší než z Delonghi?
Naposledy upravil(a) Dabass dne sob 22. led 2022 19:01:25, celkem upraveno 1 x.
- carloszbk
- Příspěvky: 3
- Registrován: pát 24. pro 2021 11:55:01
- bydliště: Třebechovice pod Orebem
- kávovar: Nivona 680
- mlýnek: nemám
Re: Nivona NICR 680
Posílám fotky puků - vcelku drží tvar, kávy po dopití - crema stále drží v šálku a dále posílám foto oříškové barvy kávy. A to mám obyč kávu Vergnano Antica Bottega.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Dabass
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
- bydliště: Karlovarsko
- kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
- mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B
Re: Nivona NICR 680
Posílám foto puku a foto "cremy" v šálku, co dělá moje dva roky staré (konstrukčně 15let) Delonghi ECAM 22.110S (dělá taky jakousi kávu), jako z páky to rozhodně evidentně není. Pěna z čerstvé Brazil Santos slehne za 10-15minut.
Puk z Delonghi má složení velmi různorodé, od klasických kousků až po jakoby prachové částice. V šálku ale na dně nejsou. Což by asi mlýnek kávovaru takto neměl mlít. Zdá se, že puk z Nivony je standartní, jako puk z mlýnků z kuželovými kameny (částice menší i větší). Cremu dělá Nivona taky tmavší, skoro až oříškově zbarvenou. Pravděpodobně i průměr kuželových kamenů mlýnku bude i větší oproti mému Delonghi.Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.