Volba - Bezzera magica
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Bezzera magica
Preštudované to tu mám dobre, miestnu kávu kupujem už nejaký ten rok len prax s pákovým kávovarom chýba
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Správná volba. Pár rad pro začátek. Nejdříve se nauč dobře namlet kávu! To je asi ten nejdůležitější krok při její přípravě. K tomu potřebuješ kvalitní mlýnek s jemným krokováním hrubosti mletí. V podstatě jde o to namlet dávku tak jemně, aby po utampování tekla přes páku cca 24 sec. TO NENÍ NIC JEDNODUCHÉHO ! Každá káva teče při stejném mletí různě dlouho proto je potřeba při každém druhu kávy znovu přenastavit jemnost mletí. Záleží na čerstvosti, druhu, a vlhkosti kterou zrno má. Také je důležité jaké používáš misky. Také bys je ze začátku neměl střídat. lépe se dělá shoot z misky na dvě espressa než na jedno.
Doporučuju koupit si nějakou levnou kávu, mlít, nastavovat a extrahovat jeden shoot za druhým. Druh kávy neměň, dokud se ti nepodaří udělat správný shoot, jinak nebudeš schopný zjistit kde děláš chybu a ty se budou násobit v následujících krocích. Namletá káva by měla v misce dělat pěkný kopeček. Neměla by se ani příliš rozsypávat (příliš hrubé mletí) ani hrudkovat (příliš jemné mletí) A nezapomeň, že každý mlýnek má retenci (zbytkové množství) čím levnější mlýnek tím větší retence. Ta se ti bude významně projevovat při následném mletí po novém nastavení mlýnku. Uff ono by toho bylo co radit, ale každý si tím musí projít sám aby to pochopil.
Doporučuju koupit si nějakou levnou kávu, mlít, nastavovat a extrahovat jeden shoot za druhým. Druh kávy neměň, dokud se ti nepodaří udělat správný shoot, jinak nebudeš schopný zjistit kde děláš chybu a ty se budou násobit v následujících krocích. Namletá káva by měla v misce dělat pěkný kopeček. Neměla by se ani příliš rozsypávat (příliš hrubé mletí) ani hrudkovat (příliš jemné mletí) A nezapomeň, že každý mlýnek má retenci (zbytkové množství) čím levnější mlýnek tím větší retence. Ta se ti bude významně projevovat při následném mletí po novém nastavení mlýnku. Uff ono by toho bylo co radit, ale každý si tím musí projít sám aby to pochopil.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Teorie je jedna věc a praxe druhá. Časem sám poznáš jak by měla káva vonět a vypadat. Každý shoot je originál a výhoda manuální páky je, že všechno jsi schopen ovlivnit. Až se ti bude dařit s espressem pak teprve začni s pěnou a možná i mikropěnou, ale to už je další level a neméně složitý. A až budeš umět mikropěnu .... začněš možná i s latte art http://www.primacafe.cz/primafrm/postin ... 188&t=2444#
Naposledy upravil(a) ra334 dne čtv 05. říj 2017 23:42:16, celkem upraveno 4 x.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Prvý pokus dopadol viac než obstojne, kréma výborná a natieklo to 25/25 +- Kávu som dal len od oka podľa videí, aj mletie, nevážil som
Re: Bezzera magica
Bola to asi iba náhoda ale som spokojný
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Tak to je super, to množství by mělo být +- 30 ml taky si to hlídej
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Prikladám fotku môjho prvého pokusu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Bezzera magica
pro doplnění toho, proč se na první zapnutí jen natáhla voda do boileru a pak už nic (i když byla nádrž dostatečně plná): řídící elektronika má časovou ochranu, pokud trvá napouštění boileru příliš dlouho (timeout kolem 60-120 sec), kávovar se "zablokuje". vypnout, zapnout.
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Úplně mě z toho mrazí, když čtu kolik elektroniky do toho ti italové nacpali.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Bezzera magica
to je úplně standardní řídící jednotka, tenhle systém chrání několik komponent (čerpadlo a topnou spirálu především) před poškozením v případě selhání jiných (solenoid doplňování vody, ucpaná trubka, senzor hladiny v nádrží, bezpečnostní sonda hladiny nebo pracovní sonda hladiny)... buďte rád, že to tohle všechno umí pohlídat.
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
No já tomu rozumím, jenom nám zkušenost, že se ve všem vždycky první po... ta řídící jednotka.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Po mesiaci používania neopadá nadšenie z tohoto kávovaru, neľutujem jediného eura ktoré som vynaložil Ako úplný začiatočník som sa so svojim prvým kávovarom vžil a darí sa mi od začiatku, nikdy som nemal nejaký problém s extrakciou alebo dosiahnutím požadovanej extrakcie Tento týždeň skúšam misky LM (7,14g) a dnes mi prišla nahá páka ktorú som hneď vyskúšal a tieklo to krásne zo stredu
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1892 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Mandragora