Macap M2M manual alebo timer?

výběr nového mlýnku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

Som tu nový a hodlám sa v blízkej dobe vybaviť espresso-náradím, tak zvažujem mlynček Macap M2M. Ten je možné dostať buď z manuálnym ovládaním alebo s timerom, rozdiel ceny je 20e. Má timer opodstatnenie, napr. kvôli presnému dávkovaniu bez váženia? Timery do zásuvky sa dajú kúpiť aj lacnejšie, ale nie sú spínané od priloženia páky.
Iné tipy na mlynček v porovnateľnej cene? Ascaso i-mini1 (M2M sa mi ale páči viacej...)? Mlynček by nemal byť príliš veľký.
Ďakujem za rady.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od papun »

Dle mého názoru na doma není časovač potřeba - repsektive může být spíš překážkou. V případě že budeš zkoušet různé kávy, tak u jednotlivých druhů bude mletí trvat jinak dlouho. A když budeš dělat dvě porce kávy, tak by si musel namlet přesně 2x jednu porci. A to třeba mnoho lidí nedělá, protže mají vychytané množství třeba 8,5 gramu na jednu porci a 15 g na dvě porce a nemusí přitom měnit hrubost mletí. Tyto čísla ber samozřejmě jen jako přiklad.

Takže si to přeber po svém a zvaž výhody či nevýhody.
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

Casovac nie je az taky problem. Mletie je mozne kedykolvek prerusit skor odtiahnutim paky.
Cierny M2 s doserom je dokonca v rovnakej cene ako setovy (s kavovarom) v chrome. Naco je ale dobry ten doser doma? Neobtazuje obsluhu, ked clovek chce trochu viac kavy, ako je jedna davka (alebo funkcii dosera celkom nerozumiem...)? V recenziach/skusenostiach M2M som sa docital, ze velmi nehrudkuje a tu na fore a aj na inych forach som zase registroval, ze napr. z Mazzeru Super Jolly dosery ludia odstranuju, tak teda neviem...
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od papun »

Doser bych být tebou nebral. Na doma to je nanic. Zpravidla tam zůstává káva a pokud si pak připravuješ kávu třeba za 4 hodiny, tak část kávy je zvětralá.

Má to smysl v kavárně kdy si nameleš plný doser s tím, že ho třeba za půl hodiny vyprázdníš - dáš páku pod dávkovač a jen cvakneš páčkou na kávovaru a vypadne ti nastavená dávka.
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

Bez doseru sa mi aj viacej páči ;) , ale rád si vypočujem všetky názory...
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od Miri »

papun píše:... V případě že budeš zkoušet různé kávy, tak u jednotlivých druhů bude mletí trvat jinak dlouho.....
Paradoxne u mojho Mazzeru MIni E trvá mletie pre rôzne kávy (teda aj rôzne nastavenia hrúbky mletia) prakticky rovnako. Meliem vždy rovnaké množstvo kávy pre 2 porcie, resp. 1 porciu. Skôr viem odhadnúť podľa dlžky mletia (ak sa odmeraná káva zomelie skôr, alebo neskôr ako je nastavený časovač), či mám nastavenú správnu hrúbku mletia pre 25/25.
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

Vo videu http://www.youtube.com/watch?v=W69gXhkUJiQ, v 1:02 min. do vystupu strka protagonista cely prst ("... little residual ..."). Ked sa daju odmontovat "prebytocne blbosti" z doseru, tak sa urcite da odmontovat aj ochranna zarazka, ak tam nejaka je, ci nie? Btw, v 0:50 sa tiez hovori o velmi malej hrudkovatosti ("... very very little clumping..."). Ma potom doser realne nejaky prinos?
Uživatelský avatar
miguel
Příspěvky: 22
Registrován: pon 16. pro 2013 22:13:33
bydliště: Jablonec nad Nisou
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gino Rossi RR45

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od miguel »

kolu děkuji za odkaz na video. Koupil sem Rossi RR45 s dozérem a přemejělel sem jak se ho zbavit, takhle ho asi jen očešu.
Je za větou "Jinak řečeno - když víte, jak doser efektivně používat, je skvělej." ještě něco jiného než je vidět na videu ?
Uživatelský avatar
miguel
Příspěvky: 22
Registrován: pon 16. pro 2013 22:13:33
bydliště: Jablonec nad Nisou
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gino Rossi RR45

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od miguel »

děkuji, tak sem to pochopil správně...jen ta vizitka mě není jasná...fotka by asi pomohla
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

kolu píše:No právě, že "very very little clumping" znám už z mnohem většího M4D, a zrovna terno to teda neni. Pán má poněkud krátkej prst na to, aby se dostal až k výstupu z mlecí komory. Klidně verzi bez doseru, jen vám přeju hodně trpělivosti při vyškrabování zbytků kafe po odmontování zarážky z dlouhýho tunelu odněkud, kam prostě neni vůbec vidět... :)
Ako som písal, rád si vypočujem všetky názory, najmä ak sú argumentačne podložené, a tento má racionálne jadro. Nemám však praktickú skúsenosť, nakoľko je dôležité povymetať všetky zvyšky dočista (celkom otravné, nie?). Ako často? Po každom mletí? Nestačí v prípade doserless dlhý štetec, prípadne zubná kefka? Asi najlepší by bol kompresor a vyfúkať zospodu :lol:
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od papun »

Co se týče těch zbytků, tak jde především o to, že se předpokládá, že si chceš připravit čerstvě mletou kávu. Tedy pokud by si dělal kafé co půl hodiny, tak je to celkem jedno. Ovšem pokud si uděláš kafé ráno a v útrobách mlýnku zůstanou třeba 3 gramy, tak další kafé večer které budeš připravovat z celkové dávky třeba 9 gramů tak budeš mít míchnuté 3 gramy zvětralé kávy z rána.

Takže tento problém se vztahuje především na domací využití, kdy se tak moc nemele a nevaří. A v případě, že rád střídáš odrůdy kávy, tak by si ráno namlel Columbii a večer by byla chuť na Brasilii, ale v reálu by to bala směs - třeba by ale nebyla tak špatná:)
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

Tomu samozrejme rozumiem, skôr ide o to, či sú to skutočne 3g alebo nula celá dačo. Mlecie kamene majú vymetacie plôšky (prípadne sa často dajú ešte aj vylepšiť), potom je tunel z mlecej komory a strmá výsypka dolu (v prípade M2M). Niečo je vidieť na videu http://www.youtube.com/watch?v=jjNWQ5oQFmY, ale nie samotný tunel.
Ako som pochopil z diskusie, tak najväčší problém pri čistení je, ako sa dostať do tunela. Na M4D som tiež našiel na home-barista.com negatívne názory na retenciu, M2M má však dlhšiu výstupnú rúrku ako M4D, ktorá môže slúžiť ako ochrana pred kontaktom s mlecími kameňami (tzv. ochrana polohou) a v tuneli už preto nemusí mať ďalšiu ochranu (domnienka). Naviac aj konštrukcia M2M je subtilnejšia oproti M4D, takže tunel môže byť kratší. Skúšal niekto použiť flexibilnú a tenkú kefu na fľaše, ako napr.

Kód: Vybrat vše

http://www.lacne-nakupy.sk/predaj-kefa-na-flase-1-5cm-471
, alebo niečo podobné?
Uživatelský avatar
KuruczPet
Příspěvky: 14
Registrován: úte 24. pro 2013 14:53:40
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od KuruczPet »

V predajni pouzivame Macap M5D ktory ma tiez casovac. Vobec tuto funkciu neodporucam ani nepouzivam. Hral som sa s tym velmi dlho, ale vysledky su stale neuspokojive. Vo vypusti mlynceka stale ostava trocha namletej kavy z predosleho mletia. Vysledkom je, ze za rovnaky cas mlyncek namelie vzdy ine mnozstvo kavy, ktore sa moze lisit az 2 gramami !!! (aj preto treba - ak sa mlyncek nepouziva v jednom kuse - vzdy najprv naprazdno odmliet par gramov, pretoze tych par gramov po case vyprcha na cerstvosti)

Omnoho praktickejsie ako casovac by bolo nieco ako zabudovana vaha, len neviem ci sa take robia. Ak ano, urcite za uplne inu cenu.
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od Spectre »

Zabudovanú váhu má Mahlkönig Vario W, ale ten nemelie priamo do páky, ale do plastovej nádobky. Kombináciu váha + mletie do páky som ešte nevidel.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od PeterG »

KuruczPet píše:V predajni pouzivame Macap M5D ktory ma tiez casovac. Vobec tuto funkciu neodporucam ani nepouzivam. Hral som sa s tym velmi dlho, ale vysledky su stale neuspokojive. ...
Takže v otázke časovača je už jasno.
Kontinuálne vážiť také malé množstvá je asi technický problém, preto sa zrejmä robí mletie do váženej násypky, potom sa až vysypáva. Vážené mletie do páky by sa dalo realizovať mletím do páky položenej/zavesenej na vytarovanej váhe ;) .
Uživatelský avatar
KuruczPet
Příspěvky: 14
Registrován: úte 24. pro 2013 14:53:40
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od KuruczPet »

Najlepsie aj najrychlejsie riesenie mi pripada namliet priamo do paky vzdy rovnake mnozstvo a zarovnat po okraj, nasledne utlacit. Nevyhodou moze byt, ze niektore druhy kavy (aj podla zvolenej hrubky mletia) tak mozete do dvojiteho sitka napratat az 16-17 g kavy,
co je viac ako si standard espressa vyzaduje.
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od Miri »

Prečo by to malo byť nevýhodou? Pokiaľ do misky vlezie viac kávy môžete urobiť o niečo viac espressa, alebo pri štandardnom množstve vody bude výsledok bližsie k ristrettu. Podľa mňa je oveľa viac dôležité správne naplnenie miska ako množstvo (g) kávy na to potrebné. BTW standard používa tiež tolerancie. Najdôležitejšia je chuť výsledného nápoje.
Uživatelský avatar
KuruczPet
Příspěvky: 14
Registrován: úte 24. pro 2013 14:53:40
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od KuruczPet »

Miri píše: Pokiaľ do misky vlezie viac kávy môžete urobiť o niečo viac espressa, alebo pri štandardnom množstve vody bude výsledok bližsie k ristrettu.
Nechcem a nebudem sa hadat, ale ale ak je vody viac ako 30 ml uz to nie je espresso, a ristretto ma zase vody menej.
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od RedAce »

A co tedy vyrábíte za kávu, když z doublu vám vyleze 50-60ml tekutiny?
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Macap M2M manual alebo timer?

Příspěvek od Miri »

to KuruczPet: Do dvojporcovej misky mi vlezie optimálne 17,5 g kávy. Čo sa vám nezdá na 60 ml nápoja?
Odpovědět

Zpět na „Jaký mlýnek“