Rancilio Silvia - pěnění mléka
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Rancilio Silvia - pěnění mléka
Ahoj,
jsem nový člen fóra a teď i hrdým čerstvým vlastníkem Silvie a mlýnku Isomac Macinio. Zatím vládne spokojenost. Příprava kávy se mi s doublemiskou povedla (hlavně zejména díky četným radám na fóru za které děkuji ) vyladit poměrně rychle na 25/25.
Teď se učím pěnit mléko. Dočetl jsem se, že pára musí být co nejsušší. Co se ale děje je, že ani po odpuštění kondenzované vody není pára 100% suchá. Pokud nechám jet páru do prázdné sklenice, pořád tam občas vyprsknou kapky vody. A je jedno, zda se zrovna pára dohřívá (bojler svítí) nebo je nahřáto (zhasnuto). Je to normální? Dělá vám to vaše mašinka taky?
jsem nový člen fóra a teď i hrdým čerstvým vlastníkem Silvie a mlýnku Isomac Macinio. Zatím vládne spokojenost. Příprava kávy se mi s doublemiskou povedla (hlavně zejména díky četným radám na fóru za které děkuji ) vyladit poměrně rychle na 25/25.
Teď se učím pěnit mléko. Dočetl jsem se, že pára musí být co nejsušší. Co se ale děje je, že ani po odpuštění kondenzované vody není pára 100% suchá. Pokud nechám jet páru do prázdné sklenice, pořád tam občas vyprsknou kapky vody. A je jedno, zda se zrovna pára dohřívá (bojler svítí) nebo je nahřáto (zhasnuto). Je to normální? Dělá vám to vaše mašinka taky?
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Osobně to dělám tak, že když zapnu páru, otevřu kohout páry a odpustím trochu vody aby se pára měla kde vytvořit. Normálně v bojleru není místo na páru, ale je tam jenom přehřátá voda. Jenom se musí dávat bacha při pěnění více mléka aby se bojler nevyprázdnil a nespálilo se topné těleso. Pří mléku na dvě latte to nehrozí. U dražších kávovarů se při pěnění zapíná čerpadlo a to doplňuje vodu do bojleru. Pokud se vám ale daří napěnit mléko tak je to přece jedno. Kapka sem kapka tam, hlavně, že mléko našlehám.
Re: Rancilio Silvia
Takže trocha vody v páře i po počátečním odpuštění je normální? Mléko se mi samozřejmě zatím pěnit nedaří, ale nemyslím že to je tou vodou:-)
Jinak jsem dnes s překvapením při tréninku pěny zjistil, že se bojler při pěnění nedopouští! Není to nebezpečné? Jak je zajištěna ochrana spirály proti přepálení? Nijak? Tuto informaci jsem asi zatím nějak přehlédl. Už se to někomu stalo, že se spálilo topné těleso?
Jinak jsem dnes s překvapením při tréninku pěny zjistil, že se bojler při pěnění nedopouští! Není to nebezpečné? Jak je zajištěna ochrana spirály proti přepálení? Nijak? Tuto informaci jsem asi zatím nějak přehlédl. Už se to někomu stalo, že se spálilo topné těleso?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Na toto téma jsou na fóru tuny textu, stačí hledat...
Re: Rancilio Silvia
Jak jsem psal, nebyl jsem připraven a tak jsem se nechal překvapit:-)
Už jsem našel starší vlákna s popisem, takže si dám pozor. Zatím díky.
Už jsem našel starší vlákna s popisem, takže si dám pozor. Zatím díky.
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
To ale není samozřejmé, že se vám nedaří napěnit mléko. Konvičku dejte do mrazáku, jestli máte čas tak i s plnotučným mlékem na třicet minut. Můžete mít také v mrazáku prázdnou konvičku a před šleháním do studené nalít téměř do poloviny co nejstudenější mléko. Jestli dáte jenom na dno tak se patrně mléko uvaří dřív než ho našleháte. Takže budete patrně potřebovat dvě konvičky různě velké.
Re: Rancilio Silvia
Opět se vracím k pěnění a vodě v páře.
Po víkendovém tréninku s jarovou vodou i mlékem se dostávám na úspěšnost cca 33% (mléko i konvičky z mrazáku na hranici 0st.) - každá 3 konvička je "skoro" dobrá. Ale právě na jarové vodě jsem zjistil, že pěněním 2dl vody po dobu 1min mi vznikne 2,5dl vody, což znamená 0,5dl přišlo s párou. A to na začátku caa 10s vodu a páru odpouštím. Je to normální?
Po víkendovém tréninku s jarovou vodou i mlékem se dostávám na úspěšnost cca 33% (mléko i konvičky z mrazáku na hranici 0st.) - každá 3 konvička je "skoro" dobrá. Ale právě na jarové vodě jsem zjistil, že pěněním 2dl vody po dobu 1min mi vznikne 2,5dl vody, což znamená 0,5dl přišlo s párou. A to na začátku caa 10s vodu a páru odpouštím. Je to normální?
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Když dám polovinu konvičky mléka tak po napěnění mám téměř plnou krémovité pěny. Zakroužím a poklepu, pak má mléko takový lesklý povrch trochu to vypadá jako ušlehaný bílek v páře.
Re: Rancilio Silvia
Tak to je můj cíl (a sen)
Sice mám většinou také plnou konvičku, ale pěna obsahuje viditelné 1mm bubliny a většinou nevydrží dlouho. Do 5min zůstane vrstva pěny na tekutém mléce. Videa sleduji, trénuji a trénuji, hlavně se nevzdat:-)
Co to množství vody v mé páře? Nemůže to ovlivňovat kvalitu pěny?
Sice mám většinou také plnou konvičku, ale pěna obsahuje viditelné 1mm bubliny a většinou nevydrží dlouho. Do 5min zůstane vrstva pěny na tekutém mléce. Videa sleduji, trénuji a trénuji, hlavně se nevzdat:-)
Co to množství vody v mé páře? Nemůže to ovlivňovat kvalitu pěny?
- Jožin
- více pokročilý
- Příspěvky: 161
- Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
To netuším, ale podle mne by tam být neměla. Při sto dvaceti stupních by měla jít jenom pára. Co když máte málo teplou vodu?
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Hm, to netuším. každopádně kávovar nahřívám dlouho, přes hodinu. Pára je pak nahřátá za pár minut, kontrolka ohřevu zhasíná. Pak to je tak, že jde třeba 5s suchá pára, pak do ní prskne prskne trochu horké vody, pak zase suchá atd. No a po cca 1min to "naprská" kolem 0,5dl vody.
Chcete říct, že vám se voda v páře nevyskytuje vůbec?
Jelikož jsem mašinku kupoval z Italie, tak se mi to nechce zasílat na reklamaci. Tak nevím.
Chcete říct, že vám se voda v páře nevyskytuje vůbec?
Jelikož jsem mašinku kupoval z Italie, tak se mi to nechce zasílat na reklamaci. Tak nevím.
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
to snad ne? nemělo to být sekund? U mé gagie to trvá cca 30s.Para242 píše:Pára je pak nahřátá za pár minut
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Para242:
zůstal bych v klidu. Nikdy jsem to nezkoumal tak podrobně, mléko pěním málokdy, ale že voda občas prskne, to se mi stává taky. No a když minutu pouštíte páru do dvou deci a pak je tam o půl deci víc, co má ta pára jako dělat? Proletět tou vodou kompletně ven? Řekl bych, že prostě kondenzuje.
zůstal bych v klidu. Nikdy jsem to nezkoumal tak podrobně, mléko pěním málokdy, ale že voda občas prskne, to se mi stává taky. No a když minutu pouštíte páru do dvou deci a pak je tam o půl deci víc, co má ta pára jako dělat? Proletět tou vodou kompletně ven? Řekl bych, že prostě kondenzuje.
Každý svého kafe strůjcem
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
No to by mohlo byt tou kondenzaci.
Ale jinak se mi pořád nedaří. Videí jsem viděl spoustu, mléko je studené z mražáku, zkoušel jsm 1,5 i 3%, konvičku plním do poloviny, a pořád nic. Není někdo z Ostravy kdo to zvládá a chtěl by se stavit na kávu s předváděčkou napěnění mléka?
Ale jinak se mi pořád nedaří. Videí jsem viděl spoustu, mléko je studené z mražáku, zkoušel jsm 1,5 i 3%, konvičku plním do poloviny, a pořád nic. Není někdo z Ostravy kdo to zvládá a chtěl by se stavit na kávu s předváděčkou napěnění mléka?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
To, že je napěněnýho mlíka víc, je přeci normální. Vždyť se do něj snažíme narvat páru a jí ho ohřát a napěnit. Kdyby tam pára, tedy plyn, nebyl, bylo by to furt mlíko jako z flašky. Je to emulze, takže podíl plynu se nikam neschová.
Silvie občas prskne, to bych neřešil, má hodně malý bojler.
Problém s bublinkami je pouze v rukách, doporučil bych méně dělat tss,tss, tedy vpravovat páru do mlíka, a víc točit. Čím víc se tam strká páry a s čím větší razancí, tím jsou bubliny větší. V průběhu pěnění je potřeba prskat jenom lehce, potom to co nejvíc roztočit, páč naším cílem je udělat mlíko homogenní bez bublinek.
Lehčí je to s plnotučnou Tatrou nebo Lascatem, ale jde to téměř z každýho mlíka.
Silvie občas prskne, to bych neřešil, má hodně malý bojler.
Problém s bublinkami je pouze v rukách, doporučil bych méně dělat tss,tss, tedy vpravovat páru do mlíka, a víc točit. Čím víc se tam strká páry a s čím větší razancí, tím jsou bubliny větší. V průběhu pěnění je potřeba prskat jenom lehce, potom to co nejvíc roztočit, páč naším cílem je udělat mlíko homogenní bez bublinek.
Lehčí je to s plnotučnou Tatrou nebo Lascatem, ale jde to téměř z každýho mlíka.
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Para242:
Určitě jsou borci, co na Silvii napění dokonale mléko vždy. Tedy, aspoň si to myslím, mně se občas zadaří lépe, jindy hůře, ale pro mě to není priorita. Jednou jsem měl doma profíka a na moje střídavé úspěchy (ještě na Achillovi blahé paměti) reagoval v tom smyslu, že boiler 0,8l (Achille) není prostě vždy schopen dodávat konstantně potřebné množství páry. Na tohle jsou mašiny s boilery od dvou litrů výš. Ona taky tryska takovéko kávovaru vypadá jinak a trubička má výrazně větší průměr, ačkoliv na fotkách to není tak patrné. Kdybych na pěnu kladl takový důraz, pořídil bych si něco většího. Pak napěnit excelentně mléko není problém. Druhá cesta možná spočívá ve hledání optimálního okamžiku, ale, myslím, je to vždycky tak trochu jen náhradní řešení a částečně magie )
Jo -a plnit do polovičky, tak mi to přeteče. Tak do třetiny max.
Určitě jsou borci, co na Silvii napění dokonale mléko vždy. Tedy, aspoň si to myslím, mně se občas zadaří lépe, jindy hůře, ale pro mě to není priorita. Jednou jsem měl doma profíka a na moje střídavé úspěchy (ještě na Achillovi blahé paměti) reagoval v tom smyslu, že boiler 0,8l (Achille) není prostě vždy schopen dodávat konstantně potřebné množství páry. Na tohle jsou mašiny s boilery od dvou litrů výš. Ona taky tryska takovéko kávovaru vypadá jinak a trubička má výrazně větší průměr, ačkoliv na fotkách to není tak patrné. Kdybych na pěnu kladl takový důraz, pořídil bych si něco většího. Pak napěnit excelentně mléko není problém. Druhá cesta možná spočívá ve hledání optimálního okamžiku, ale, myslím, je to vždycky tak trochu jen náhradní řešení a částečně magie )
Jo -a plnit do polovičky, tak mi to přeteče. Tak do třetiny max.
Každý svého kafe strůjcem
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Zkuste to Lascato, s tím to jde opravdu výborně a věřím, že se to podaří hned napoprvé. Díky Lascatu jsem zjistil, že opravdu je potřeba méně dělat Ts-Ts a víc míchat, přesně jak píše mill. Až proženete první litr, tak už vám to půjde samo.
- Trixy
- více pokročilý
- Příspěvky: 103
- Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
- bydliště: zlinský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
jak dlouho necháváte zaplé tlačítko páry,když je kávovar vyhřátý a chcete pěnit?
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Neměřil jsem přesně, odhadem tak 5 min. Určitě ne ihned po zhasnutí kontrolky. Měl bych dodržet nějaký čas?
Díky za tip s Lascatem, zkusim to.
Nějak mi dochází víra, že to lze zvládnout:-(
Díky za tip s Lascatem, zkusim to.
Nějak mi dochází víra, že to lze zvládnout:-(
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia - pěnění mléka
Zvládnete to, jen vzdržet a hlavně si nedělejte moc těžkou hlavu když se to hned nedaří.... neděláte to za peníze, takže Vás nikdo nemůže popotahovat, že to není úplně ono.
Ohledně času nahřívání. (na kvalitu penění nemá žádný vliv!!!!)
tady jsme to probírali
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... &start=300
u mne něco kolem 2minut.
Co se odpuštění páry týká, mě se vcelku osvědčil postup, kdy po nahřáti odpoustím "mokrou páru" do skleničky se studenou vodou. Pokud zvuk z trysky přestane být "ječivý", vím že jde ven jen pára. Toto trvá tak 10 sekund.
Pak začínám pěnit..
Ostmes
Ohledně času nahřívání. (na kvalitu penění nemá žádný vliv!!!!)
tady jsme to probírali
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... &start=300
u mne něco kolem 2minut.
Co se odpuštění páry týká, mě se vcelku osvědčil postup, kdy po nahřáti odpoustím "mokrou páru" do skleničky se studenou vodou. Pokud zvuk z trysky přestane být "ječivý", vím že jde ven jen pára. Toto trvá tak 10 sekund.
Pak začínám pěnit..
Ostmes