Od turka k espressu.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- lubosw
- Příspěvky: 28
- Registrován: stř 26. pro 2012 16:55:45
- bydliště: Trenčianske Teplice
- kávovar: Nuova Simonelli Oscar
- mlýnek: Mazzer Super Jolly Electronic
Re: Od turka k espressu.
tu nieje čo kritizovať to treba len vypiť. Na tvojom stroji to bude asi maximum, ale aj tak klobúk dole. A dúfam ,že už si odkladáš do prasiatka
- DeTT
- více pokročilý
- Příspěvky: 203
- Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
- bydliště: Siluvky u Brna
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
To je mazec teda, co se vam povedlo s tou masinou Tleskam.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Od turka k espressu.
no, když to vidím - nádhera, tak už se těším, jak přijedu domů, zapnu kávovar, mlýnek a pustím do šálku tu dobrotu. Prvních 15-20 sekund teče fantastická "čokoláda" a pak krásná "karamelová" pěna. A tak si říkám, že je bezva mít takového koníčka, který je i navíc chuťově dobrý, ne?
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Od turka k espressu.
zapojím se do diskuze s vlastní skušeností s levným strojem. Možná i vlivem tohoto topicu jsem si koupil ruční mlýnek Hario Skerton a vzal si jej do práce, kde máme starý presovač, naštěstí bez přetlakových misek.
Musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen, když jsem z toho plastověho chudáčka, co i s naplněnou nádržkou váží míň, než páka mě Gaggie, dokázal dostat espresso (a taky s tygrem ).
Takže touto cestou děkuji zakladateli vlákna za nemalou motivaci, protože i díky němu si můžu v práci vychutnat výborně kafe.
Musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen, když jsem z toho plastověho chudáčka, co i s naplněnou nádržkou váží míň, než páka mě Gaggie, dokázal dostat espresso (a taky s tygrem ).
Takže touto cestou děkuji zakladateli vlákna za nemalou motivaci, protože i díky němu si můžu v práci vychutnat výborně kafe.
- tomba123
- Příspěvky: 40
- Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
- bydliště: Benešov nad Černou
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
Děkuji Vám za pochvaly i uznání.
pro lubosw: Do prasátka si už odkládám (chce to pomalu, ale pravidelně, protože u mě zatím vítězí tato kombinace, kávovar Rancilio Silva V3 + mlýnek Nemox Professional a to z eshopu italiankitchenaids a po přepočtu to dělá cca 13 000,-). Co myslíte, je to dobrá kombinace? Tady je odkaz
pro dape: Plně s tebou souhlasím, že je to krásný koníček a jsem rád, že jsem tě navnadil.
pro kuck: Tak to mám dvojnásobnou radost, že díky mému psaní, si někdo vychutná i na starém (chtěl jsem napsta železe) plastovém bazmeku kávu. Tak jen tak dál.
pro lubosw: Do prasátka si už odkládám (chce to pomalu, ale pravidelně, protože u mě zatím vítězí tato kombinace, kávovar Rancilio Silva V3 + mlýnek Nemox Professional a to z eshopu italiankitchenaids a po přepočtu to dělá cca 13 000,-). Co myslíte, je to dobrá kombinace? Tady je odkaz
Kód: Vybrat vše
http://www.italiankitchenaids.com/proddetail.php?prod=Rancilio_Silvia_New_Mod._V3_Coffee_Grinder_Isomac
pro kuck: Tak to mám dvojnásobnou radost, že díky mému psaní, si někdo vychutná i na starém (chtěl jsem napsta železe) plastovém bazmeku kávu. Tak jen tak dál.
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Od turka k espressu.
tomba: tygřík je dobře maskován. Jak jsem psal kdysi - limit je HW. Nevím, jak heroický výkon představuje na tom Lodosu namlít a na De Longhi vyrobit to, co je vidět na fotce. Možná to zvládne jen jeden z miliónu, možná se jedná o zázrak Nerad kazím radost, ALE: opravdu skvělé espresso vypadá přece jen jinak. K nahlédnutí je např. na vláknu Isomac Tea. Nerovnosti podmínek jsem si vědom. Leč hodnotím pouze výsledný produkt. Ať se daří, ale spíš při výběru pořádného mlýnku a kávovaru. Pro nadšence vašeho kalibru není jiné cesty...
Každý svého kafe strůjcem
- tomba123
- Příspěvky: 40
- Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
- bydliště: Benešov nad Černou
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
elwoodblues: Což namlít není problém, ale kvalitně a hlavně, aby to bylo stejné už je něco jiného, ono taky co čekat od mlýnku, který stojí cca 300,- a já ho ještě dostal darem od kamaráda. Jsem si vědom, že to espresso není úplně dokonalý a má hodně daleko k mému vysněnému (viděnému jak píšete Vy), ale pro mě je to za těchto podmínek asi maximum. Takže je to o HW. Ale jste si vědom, že až si pořídím lepší HW (což může trvat, ale taky ne) a půjdou mi z toho tygříci (neli celá ZOO), tak Vás těma fotkama a videema zahltím
P.S. proto jsem tam napsal speciálně pro Vás ty tygříky, protože jsem věděl, že Vy mi nedáte nic zadarmo a to je taky dobře, abych si zas moc nemyslel, díky
P.S. proto jsem tam napsal speciálně pro Vás ty tygříky, protože jsem věděl, že Vy mi nedáte nic zadarmo a to je taky dobře, abych si zas moc nemyslel, díky
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
Myslím, že dlho to trvať nebude a zadováži sa nový HW, pretože ten kto tomu prepadne chce viac a viac a môžem Vás uistiť, že to potom neskončí ani tým novým HW.tomba123 píše:ale pro mě je to za těchto podmínek asi maximum. Takže je to o HW. Ale jste si vědom, že až si pořídím lepší HW (což může trvat, ale taky ne) a půjdou mi z toho tygříci (neli celá ZOO), tak Vás těma fotkama a videema zahltím
Predpokladám, že prvý upgrade bude mlynček.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Od turka k espressu.
wow, ty tvoji tygři na vlákně Isomac Tea jsou perfektní! Prozradíš něco málo ze svého know-how? Mě se už daří vystřihnout shot 30 za 30 nebo 25 za 25, což trochu naznačuje, že pomelu, nadávkuju a natampuju správně, ale crema je pořád moc světlá na můj vkus, světlejší než lískooříšková a v porovnání s tygrem. Tlak neovlivním, teplotu možná. Zpočátku teče správně černá, pak se zabarvuje do červena, proběhne možná jeden tygří proužek a nazdar, přejde rovnou do tmavější žluté. Je to tedy kávou, když příprava je zdá se ok? Je tedy fakt, že zkouším jen arabicu. Třeba více tygrují některé druhy nebo s příměsí robusty...
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- dinoo3
- více pokročilý
- Příspěvky: 329
- Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
K môjmu predch príspevku tak mlynček máš vporiadku, takže upgrade bude v stroji predpokladám v blízkej dobe.
Moje pochybné začiatky, cca 1,5 roka boli s Ariete Retro. Samozrejme, že som si stroj kúpil predtým ako som si prečítal prima fórum a bez mlynčeka. Zachránila to aspoň skutočnosť, že do páky sa dali vložiť štandardné nepretlakové misky. Po zistení, že z kávovaru tečie niečo ako kyselina citrónová i napriek použití super značkových káv som si zadovážil Gaggiu MDF a začal objednávať kávy z pražiarní. Techniku som nacvičil na najvyšší možný level, aj tigre boli pri čerstvých kávach ale nedajú sa robiť perfektné shoty jeden za druhým, čo je myslím spôsobené nie veľmi dobrou tepelnou stabilitou. Potom nasledovala Silvia, tá sa zohriala u mňa asi pol roka nakoľko som mal v hlave E61 a nebavilo ma dopúšťať a chladiť boiler po robení mliečnej peny i keď cappucino nerobím často.
Na isomacu sa dajú robiť krásne shoty jeden za druhým pokiaľ je plnené:
1, Správna dávka: Kávu nevážim, do mlynčeka bez násypky nasypem vždy cca rovnaké množstvo. Do veľkej single misky nasypem od oka presne aj s kopčekom, zarovnám druhou stranou štetca do rovna, utempujem približne rovnakou silou. (Prebytky kávy spotrebujem v práci v mokka konvičke).
2, Správne mletie: Objednávam max dva druhy káv, aspoň je káva odladená na mlynčeku a môžem ochutnávať zmeny počas celej doby (napr. mne osobne nechutí káva v prvom týždni po upražení, môj subjektívny názor, lepšie pení ale nechutí mi).
3, Správna teplota: Odpúšťam pri tempovaní vodu na schladenie E61ky, cca 15sek. Samozrejmosťou je prehriatie stroja, na isomacu cca 20 min, pokiaľ kávu spravím skôr tak je svetlá pena, vtedy kávu vylievam a robím novú. Takisto musí byť nahriata páka.
4, Extrakcia: Nerátam sekundy, sledujem, musí to tiecť ako med z plastu. Odhadujem cca 20sek max. Tak mi to chutí.
5, Nahriate šálky: Odporúčam hrubostenný porcelán, u Arietky som nahrieval rýchlovarnou kanvicou, u Silvie z parnej trysky pustením horúcej vody, u Isomacu horúcou vodou al sa nahrejú samé na vrchu stroja
6, Správny tlak od čerpadla a tlak al teplota v bojleri - nastavené podľa chuti
Pokiaľ upgrade tak poriadny a nie medzistupeň, radšej dlhšie šetriť. Stojí to za to.
Moje pochybné začiatky, cca 1,5 roka boli s Ariete Retro. Samozrejme, že som si stroj kúpil predtým ako som si prečítal prima fórum a bez mlynčeka. Zachránila to aspoň skutočnosť, že do páky sa dali vložiť štandardné nepretlakové misky. Po zistení, že z kávovaru tečie niečo ako kyselina citrónová i napriek použití super značkových káv som si zadovážil Gaggiu MDF a začal objednávať kávy z pražiarní. Techniku som nacvičil na najvyšší možný level, aj tigre boli pri čerstvých kávach ale nedajú sa robiť perfektné shoty jeden za druhým, čo je myslím spôsobené nie veľmi dobrou tepelnou stabilitou. Potom nasledovala Silvia, tá sa zohriala u mňa asi pol roka nakoľko som mal v hlave E61 a nebavilo ma dopúšťať a chladiť boiler po robení mliečnej peny i keď cappucino nerobím často.
Na isomacu sa dajú robiť krásne shoty jeden za druhým pokiaľ je plnené:
1, Správna dávka: Kávu nevážim, do mlynčeka bez násypky nasypem vždy cca rovnaké množstvo. Do veľkej single misky nasypem od oka presne aj s kopčekom, zarovnám druhou stranou štetca do rovna, utempujem približne rovnakou silou. (Prebytky kávy spotrebujem v práci v mokka konvičke).
2, Správne mletie: Objednávam max dva druhy káv, aspoň je káva odladená na mlynčeku a môžem ochutnávať zmeny počas celej doby (napr. mne osobne nechutí káva v prvom týždni po upražení, môj subjektívny názor, lepšie pení ale nechutí mi).
3, Správna teplota: Odpúšťam pri tempovaní vodu na schladenie E61ky, cca 15sek. Samozrejmosťou je prehriatie stroja, na isomacu cca 20 min, pokiaľ kávu spravím skôr tak je svetlá pena, vtedy kávu vylievam a robím novú. Takisto musí byť nahriata páka.
4, Extrakcia: Nerátam sekundy, sledujem, musí to tiecť ako med z plastu. Odhadujem cca 20sek max. Tak mi to chutí.
5, Nahriate šálky: Odporúčam hrubostenný porcelán, u Arietky som nahrieval rýchlovarnou kanvicou, u Silvie z parnej trysky pustením horúcej vody, u Isomacu horúcou vodou al sa nahrejú samé na vrchu stroja
6, Správny tlak od čerpadla a tlak al teplota v bojleri - nastavené podľa chuti
Pokiaľ upgrade tak poriadny a nie medzistupeň, radšej dlhšie šetriť. Stojí to za to.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Od turka k espressu.
...no to hlavní jsi zapomněl. Kvalita a čerstvost kávy.
ian: Jde snad hlavně o chuť... Jinak robusta pění líp, když káva není čerstvá. Takže je výhodné ji přidávat do různých směsí, které leží rok někde v regálu.
ian: Jde snad hlavně o chuť... Jinak robusta pění líp, když káva není čerstvá. Takže je výhodné ji přidávat do různých směsí, které leží rok někde v regálu.
Každý svého kafe strůjcem
- tomba123
- Příspěvky: 40
- Registrován: pon 24. pro 2012 6:49:52
- bydliště: Benešov nad Černou
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
Dobrý večír, tak po kratší odmlce musím zas něco napsat. Odmlka, bala zapříčeněna tím, že už jsem musel do práce. Šéf mi zavolal v úterý večír, že ráno mám přiject. No čekal jsem to až příští týden, ale co se dá dělat. A protože dělám v zahraničí (Rakousko), tam nemám až tak dobrý přístup k internetu a k tomu nemám možnost jezdit každý den domů, tak budou mé návštěvy tohoto fóra vzácnější . Tak to bylo něco málo o mé neposlušnosti vůči fóru a teď už k věci.
Takže když jsem dotelefonoval se šéfem (rozhovor byl veden asi tak, že jsem na všechno odpovídl, ja, ok a verstehe a nebo ich verstehe nicht, jak se říká ode mě to byla vyšší němčina, ale to hlavní jsem rozumněl, zítra ráno přijeď) a manželce to vyřídil, tak byla neskutečně ráda (že bude mít ode mě klid, znáte to, prostě ženská). Ale po chvilce jí došlo, že už jí nebude mít kdo dělat kafe, protože abych se přiznal, tak jsem jí to po měsíci nebyl schopný naučit (čti vlastně jsem jí k tomu ani nepustil). Tak mě to čeká tenhle víkend. To budu mít nervy na dranc (se zas minimálně 10x rozvedem ), ale zas co bych pro ní neudělal. No, ale i já jsem si dal otázku. Kamaráde, docela dost jsi si zvykl na vyvoněnou kávičku od PC (rozmlsaný jazýček). Ranní, polední a večerní obřad dělání kávy. Tak a co teď, ale řekl jsem si, byl jsi bez toho předtím, budeš s výlukami i teď. Život jde dál a zeměkoule se točí a na tom se nic nezměním a ani ty.
Ráno ještě než jsem vyjel, udělal jsem jeden shot a rozloučil se s tím, že až v pátek večír. No přijel jsem na firmu a tam máme automat (Dallmayr), nikdy jsem to nepil, protože jak víte, jsem měl odpor ke kávě. A vždy když jsem to viděl, tak to mělo pěnu jak pivo (samá velká bublina, no prostě to nevypadalo vábně). Ale všici ve firmě to pijou a chutná jim moc. No kafe jsem si nedal, protože jsem ještě tak trošku cítil kávu PC (směs standart) a přeci si nebudu kazit chuť. Šéf mě poslal do Vídně a že tam máme zabukovanej hotel. Říkam si, na rozjezd takhle v novém roce, nuž dobrá. Tak jsem vypálil ještě se dvěmi kolegy směr Vídeň. Šéf koupil nějakou novou firmu, tak jsme tam jeli pomáhat předělávat kanceláře. A budem ještě tak 14 dní.
No, ale proč vlastně všechno tohle píšu. Protože, když bylo asi tak kolem 13:00 hodiny, tak se u mě projevila asi závislost. Dostal jsem vám takovou chuť na kafe, že jsem nevěděl co mám dělat. No zeptal jsem se,jestlitam nemají nějaký kávovar, ale jak už jsem si zvykl, tak v Rakousku mají hodně automaty na kafe. Pro ně je to dobrý v tom, že se nemusí o nic starat. Jenom hodí příslušný obnos a už jim teče něco co nazívají espresso, cappuccino, atd.. Takže jsem se vydal k automatu naházel do něj 50 centů a čekal co se bude dít. Jen tak mimochodem, automat vypadá, že ještě pamatuje dobu Lenina. Ale co, kávu jsem potřeboval a nic lepšího po ruce nebylo. Takže abych nezdržoval.
Dal jsem si espresso a to co mi vyteklo do plastového kelímku, to asi znáte všicí, co jste si dali kávu z automatu. Ale asi jsem deformovaný díky tomuhle fóru, ale opravdu to vypadá nepoživatelně. Pěna má krátery jako měsíc (takže žádná crema se nekoná), rychle opadává a prská (občas ani tak neprská na mě moje žena). Nevím jak fungujou automaty, ale asi mají nějakej ten napěňovací bazmek už v sobě. Ale zas když jsi do toho nainvestoval, takový "majlant ", tak by byl hřích to nevypít + chybí ti kofein. Napil jsem se a musím upřímně říci, že to nebylo tak špatný. Čekal jsem podstatně horší chuť. Byla taková nevýrazná, hodně univerzální, asi aby chutnala všem. Nevím co to je za kafe, protože ani automat to nemá na sobě napsaný. Ale zas tam člověk nemá co najít, takže taky špatně. Asi tak po 10min jsem ani nevěděl, že jsem ji pil. Ale jak jsem říkal, neurazí a ani nikoho "nepohorší". A ten kofein co jsem potřeboval, tak to splnila.
Na večír okolo 18.00 jsem dostal zas chuť na kávu, ale říkám si, vyzkoušíš kapučíno. Takže jsem ho zas naládoval 50 centy a opět jsem byl v očekávání co vyleze. Musím říci a znovu upřímně, že to nemělo s kapučínem co dělat. To, že to nebude mít mikropěnu jsem počítal, ale že to bude mít pěnu co po minutě splaskne a pak to vypadalo jako, když jsem za dřívějška (když mi bylo mezi 10-15) pil u babičky meltu a i tu chutí mi to připomínalo. Tak to fakt ne. Takže tudy cesta nevede. Jak tohle může mít někdo rád. Ale možný je to tím, že člověk díky tomuhle fóru, má vyšší nároky a cíle co se ohledně kávy týče. Pořád jsem si říkal, ať už je pátek večír a já jsi udělám espresso po svém a ženě kapučínko a bude pohodička.
Ráno na hotelu jsem ke snídani nevydržel a dal jsem si k jídlu kávu, co tam produkovala nějaká mašina. Značku jsem nikde nevyčetl. Ale posléze jsem zjistil, že to plní kávou značky Jacobs. Ale tomuhle se už nedalo říkat káva vůbec. Za prvý mi nateklo tak odhadem něco okolo 120ml, takže espresso jak má být, za druhý na pohled odporný, vůně též mdlá. Ochutnal jsem a šel jsem si raději dát čaj. Ale když jsem vyděl místní jak jim chutná, tak pak je asi fakt jedno, jakou kávu jim servírovat. Hlavně, že to teče. Tak tohle opravdu ne. Takže jsem u snídaně zavrhl pití kávy a na tý nový firmě si dám 1 kávu v poledne a též stačí. Holt budu mít půst. Ještě zkusím prozkoumat okolí a třeba najdu nějakou kavárničku, kde mi vykouzlí šálek něčeho lahodného, jak pro oko, tak pro žaludek.
Teď když už to píšu, mám za sebou 2 espressa (směs H-presso) a není více spokojený člověk. Žena mě pomalu ani nepřivítal a hned mi říká, jdi mi udělat kapučínko. Normálně se mi honí myšlenka, že si budu vozit kávovar sebou. Opravdu, až mě to překvapuje, ale stal jsem se závislý na kvalitní čerstvě pražený kávě od PC
Takže když jsem dotelefonoval se šéfem (rozhovor byl veden asi tak, že jsem na všechno odpovídl, ja, ok a verstehe a nebo ich verstehe nicht, jak se říká ode mě to byla vyšší němčina, ale to hlavní jsem rozumněl, zítra ráno přijeď) a manželce to vyřídil, tak byla neskutečně ráda (že bude mít ode mě klid, znáte to, prostě ženská). Ale po chvilce jí došlo, že už jí nebude mít kdo dělat kafe, protože abych se přiznal, tak jsem jí to po měsíci nebyl schopný naučit (čti vlastně jsem jí k tomu ani nepustil). Tak mě to čeká tenhle víkend. To budu mít nervy na dranc (se zas minimálně 10x rozvedem ), ale zas co bych pro ní neudělal. No, ale i já jsem si dal otázku. Kamaráde, docela dost jsi si zvykl na vyvoněnou kávičku od PC (rozmlsaný jazýček). Ranní, polední a večerní obřad dělání kávy. Tak a co teď, ale řekl jsem si, byl jsi bez toho předtím, budeš s výlukami i teď. Život jde dál a zeměkoule se točí a na tom se nic nezměním a ani ty.
Ráno ještě než jsem vyjel, udělal jsem jeden shot a rozloučil se s tím, že až v pátek večír. No přijel jsem na firmu a tam máme automat (Dallmayr), nikdy jsem to nepil, protože jak víte, jsem měl odpor ke kávě. A vždy když jsem to viděl, tak to mělo pěnu jak pivo (samá velká bublina, no prostě to nevypadalo vábně). Ale všici ve firmě to pijou a chutná jim moc. No kafe jsem si nedal, protože jsem ještě tak trošku cítil kávu PC (směs standart) a přeci si nebudu kazit chuť. Šéf mě poslal do Vídně a že tam máme zabukovanej hotel. Říkam si, na rozjezd takhle v novém roce, nuž dobrá. Tak jsem vypálil ještě se dvěmi kolegy směr Vídeň. Šéf koupil nějakou novou firmu, tak jsme tam jeli pomáhat předělávat kanceláře. A budem ještě tak 14 dní.
No, ale proč vlastně všechno tohle píšu. Protože, když bylo asi tak kolem 13:00 hodiny, tak se u mě projevila asi závislost. Dostal jsem vám takovou chuť na kafe, že jsem nevěděl co mám dělat. No zeptal jsem se,jestlitam nemají nějaký kávovar, ale jak už jsem si zvykl, tak v Rakousku mají hodně automaty na kafe. Pro ně je to dobrý v tom, že se nemusí o nic starat. Jenom hodí příslušný obnos a už jim teče něco co nazívají espresso, cappuccino, atd.. Takže jsem se vydal k automatu naházel do něj 50 centů a čekal co se bude dít. Jen tak mimochodem, automat vypadá, že ještě pamatuje dobu Lenina. Ale co, kávu jsem potřeboval a nic lepšího po ruce nebylo. Takže abych nezdržoval.
Dal jsem si espresso a to co mi vyteklo do plastového kelímku, to asi znáte všicí, co jste si dali kávu z automatu. Ale asi jsem deformovaný díky tomuhle fóru, ale opravdu to vypadá nepoživatelně. Pěna má krátery jako měsíc (takže žádná crema se nekoná), rychle opadává a prská (občas ani tak neprská na mě moje žena). Nevím jak fungujou automaty, ale asi mají nějakej ten napěňovací bazmek už v sobě. Ale zas když jsi do toho nainvestoval, takový "majlant ", tak by byl hřích to nevypít + chybí ti kofein. Napil jsem se a musím upřímně říci, že to nebylo tak špatný. Čekal jsem podstatně horší chuť. Byla taková nevýrazná, hodně univerzální, asi aby chutnala všem. Nevím co to je za kafe, protože ani automat to nemá na sobě napsaný. Ale zas tam člověk nemá co najít, takže taky špatně. Asi tak po 10min jsem ani nevěděl, že jsem ji pil. Ale jak jsem říkal, neurazí a ani nikoho "nepohorší". A ten kofein co jsem potřeboval, tak to splnila.
Na večír okolo 18.00 jsem dostal zas chuť na kávu, ale říkám si, vyzkoušíš kapučíno. Takže jsem ho zas naládoval 50 centy a opět jsem byl v očekávání co vyleze. Musím říci a znovu upřímně, že to nemělo s kapučínem co dělat. To, že to nebude mít mikropěnu jsem počítal, ale že to bude mít pěnu co po minutě splaskne a pak to vypadalo jako, když jsem za dřívějška (když mi bylo mezi 10-15) pil u babičky meltu a i tu chutí mi to připomínalo. Tak to fakt ne. Takže tudy cesta nevede. Jak tohle může mít někdo rád. Ale možný je to tím, že člověk díky tomuhle fóru, má vyšší nároky a cíle co se ohledně kávy týče. Pořád jsem si říkal, ať už je pátek večír a já jsi udělám espresso po svém a ženě kapučínko a bude pohodička.
Ráno na hotelu jsem ke snídani nevydržel a dal jsem si k jídlu kávu, co tam produkovala nějaká mašina. Značku jsem nikde nevyčetl. Ale posléze jsem zjistil, že to plní kávou značky Jacobs. Ale tomuhle se už nedalo říkat káva vůbec. Za prvý mi nateklo tak odhadem něco okolo 120ml, takže espresso jak má být, za druhý na pohled odporný, vůně též mdlá. Ochutnal jsem a šel jsem si raději dát čaj. Ale když jsem vyděl místní jak jim chutná, tak pak je asi fakt jedno, jakou kávu jim servírovat. Hlavně, že to teče. Tak tohle opravdu ne. Takže jsem u snídaně zavrhl pití kávy a na tý nový firmě si dám 1 kávu v poledne a též stačí. Holt budu mít půst. Ještě zkusím prozkoumat okolí a třeba najdu nějakou kavárničku, kde mi vykouzlí šálek něčeho lahodného, jak pro oko, tak pro žaludek.
Teď když už to píšu, mám za sebou 2 espressa (směs H-presso) a není více spokojený člověk. Žena mě pomalu ani nepřivítal a hned mi říká, jdi mi udělat kapučínko. Normálně se mi honí myšlenka, že si budu vozit kávovar sebou. Opravdu, až mě to překvapuje, ale stal jsem se závislý na kvalitní čerstvě pražený kávě od PC
Člověk nechápe, že je štěstí být a proto je nešťastný...
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Od turka k espressu.
Jojo, pár závisláků tu má všelijaké aeropressy a další podivnosti
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Od turka k espressu.
Já musim říct, že pro účely cestování nemůžu říct křivý slovo na kombinaci Kyocery mlýnku a MyPressi Twist - ale je fakt že to stojí víc než ten SilverCrest. Leč kafe z toho je velice použitelný. Ale nelítám letadlem takže neřešim problémy s bombičkama v letadle (to pak asi aeropress, frenchpress nebo moku), a mám to jen na cesty takže mě ty bombičky nezruinujou (vychází to na nákladech na bombičky cca. koruna na malý a dvě koruny na dvojitý espresso). A Twista sem koupil v akci lehce přes 2000, 3600 nebo kolik za něj chtěj u nás teď bych za něj asi nedal...
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Od turka k espressu.
Ano, jsem závislá také, domů se těším vždy kvůli své mašince, nikdo mě doma jiný nečeká. A potom taky k tomu ten krásný pocit, který jsem zažila včera - odpoledne jsem si objednala kávu a k večeru jsem měla mail, že už se odesílá !!!! Tak tomu říkám rozmazlenost díky této firmě Konečných !!!!!
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Od turka k espressu.
Tak to jsem se bál, že to sem napíšete . Ono by bylo potřeba k tomu dodat z mé strany ještě tu druhou část.
Ne vždy to takle funguje. Toto je mimořádný případ. A jak pokaždé píšu, je to šťastná souhra náhod. Objednala jste jeden druh, objednala jste 500g a objednala jste to náhodou v den kdy se tato káva pražila a zrovna ji tady těch 500g bylo (skončila by u nás v mlýnku přes víkend). Také proto že jste si neobjednala nic zvláštního, ale obyčejnou směs která se praži v podstatě stále pro restaurace.
Kdyby to bylo 500g nějaké jednodruhovky (a to ještě jaké?), tak to odchází možná koncem následujícího týdne.
Když někdo objedná 10 druhů (jednodruhovek) po 100g, nemůže čekat že ještě ten den odejde objednaná káva poštou. Opravdu se musí napřed vypražit.
Ne vždy to takle funguje. Toto je mimořádný případ. A jak pokaždé píšu, je to šťastná souhra náhod. Objednala jste jeden druh, objednala jste 500g a objednala jste to náhodou v den kdy se tato káva pražila a zrovna ji tady těch 500g bylo (skončila by u nás v mlýnku přes víkend). Také proto že jste si neobjednala nic zvláštního, ale obyčejnou směs která se praži v podstatě stále pro restaurace.
Kdyby to bylo 500g nějaké jednodruhovky (a to ještě jaké?), tak to odchází možná koncem následujícího týdne.
Když někdo objedná 10 druhů (jednodruhovek) po 100g, nemůže čekat že ještě ten den odejde objednaná káva poštou. Opravdu se musí napřed vypražit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Galina
- pokročilý
- Příspěvky: 96
- Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Catler ES 4050
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Od turka k espressu.
Ou, ale stejně, vaši vstřícnost nepřestanu chválit a cenit !
Re: Od turka k espressu.
Super citanie, ako keby som videl sameho seba, ale takych nas tu bude asi viac. Ja som tiez zacinal na lacnom kavovare Krups s mlyncekom ETA (s mlecimi kamenmi) na ktorom som aj tak nevedel nastavit dostatocnu hrubku mletia - stale to mlelo hrubo, a tak som kupoval viacmenej mletu kavu ( takze si viete predstavit to kvalitne Esspreso co mi z toho vychadzalo ). Az ked po asi 7 rokoch tento Krups zacinal vypovedat poslusnost, zacal som sa zaujimat co dalej. Rozmyslal som ci nejaky automat alebo pakovku ako bol Krups. Tak som zacal studovat na internete a niekolkych hodinach som prisiel na to ze moja jedina cesta k dobremu esspresu je jedine cez kvalitnu pakovku a tak po prestudovani kopu recenzii a doporuceni som sa rozhodol pre Rancilio Silviu V3. Tak sa aj stalo a zhruba mesiac mam uz miss Silviu doma
ake bolo moje sklamanie ked po prvotnom spojazdeni masinky a naplneni a utamponovani paky, mi z toho vytieklo cosi co ani z daleka nepripominalo kvalitne presso. a tak prisiel zase na rad internet a tak som narazil na toto forum a musim povedat ze som sa stal na nom priam zavisli. Takto som zistil, ze dolezitny je nielem dobry kavovar ale aj kvalitny mlyncek a najdolezitejsia je cerstva kava.
Kedze na novy kvalitny mlyncek som uz dostatok financii nemal, tak som zacal obzerat internet, bazos.sk. Potom som niekde natrafil na to ze niekto spominal ze kupil dobry starsi mlyncek u servise kavovarov.
Tak som to skusil aj ja, nasiel som na interente ze tu v Kosiciach takyto servis je, tak som chlapikovi zavolal a po dohode som sa u neho v praci zastavil. Ponukol mi starsi ale velmi zachovaly profi mlyncek Faema MPN, tak som nezavahal a kupil ho. Doma som potom cely vecer venoval rozoberaniu, cisteniu a skladaniu, no stalo to za to. Mlyncek je v dobrom stave, mozno v buducnosti bude treba nabrusit kamene.
Tak sa zacalo skumanie, skusanie, kupovanie cerstvej kavy priamo z praziarne a konecne po par dnoch mi zacalo ziect cosi co pripominalo esspreso. Moja radost bola obrovska a priprava kavy sa pre mna stala cosi ako pre samana woodoo tanec
Vychutnavam si ten radostny pocit ked vidim ako mi z paky tecie krasna crema. No este ani zdaleka niesom v cieli a myslim si ze v tomto je stale comu ucit sa a skusat.
Prikladam foto mojho kavoveho kutika
ake bolo moje sklamanie ked po prvotnom spojazdeni masinky a naplneni a utamponovani paky, mi z toho vytieklo cosi co ani z daleka nepripominalo kvalitne presso. a tak prisiel zase na rad internet a tak som narazil na toto forum a musim povedat ze som sa stal na nom priam zavisli. Takto som zistil, ze dolezitny je nielem dobry kavovar ale aj kvalitny mlyncek a najdolezitejsia je cerstva kava.
Kedze na novy kvalitny mlyncek som uz dostatok financii nemal, tak som zacal obzerat internet, bazos.sk. Potom som niekde natrafil na to ze niekto spominal ze kupil dobry starsi mlyncek u servise kavovarov.
Tak som to skusil aj ja, nasiel som na interente ze tu v Kosiciach takyto servis je, tak som chlapikovi zavolal a po dohode som sa u neho v praci zastavil. Ponukol mi starsi ale velmi zachovaly profi mlyncek Faema MPN, tak som nezavahal a kupil ho. Doma som potom cely vecer venoval rozoberaniu, cisteniu a skladaniu, no stalo to za to. Mlyncek je v dobrom stave, mozno v buducnosti bude treba nabrusit kamene.
Tak sa zacalo skumanie, skusanie, kupovanie cerstvej kavy priamo z praziarne a konecne po par dnoch mi zacalo ziect cosi co pripominalo esspreso. Moja radost bola obrovska a priprava kavy sa pre mna stala cosi ako pre samana woodoo tanec
Vychutnavam si ten radostny pocit ked vidim ako mi z paky tecie krasna crema. No este ani zdaleka niesom v cieli a myslim si ze v tomto je stale comu ucit sa a skusat.
Prikladam foto mojho kavoveho kutika
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Od turka k espressu.
Jsem velmi rád, že jsem na toto forum narazil. Odkazy na externí weby a doporučení zahraničních e-shopů jsou pro mě v tuto chvíli k nezaplacení, když Google v dnešní době už není co býval (objektivita obsahu je zastřena posbíranými osobními preferencemi za předchozí dobu použití googlu ze strany googlisty).
Přibližně okolo vánoc jsem začal uvažovat nákup kávovaru, neboť z mojí Mocca konvičky nedostanu uplně všechny chutě, jako bych měl z presovače.
První moje oko přistálo na DeLongi strojích, přece jen je to celkem dobrá značka, byť se ve mě neustále dloubal takový ten červík pochybnosti, protože nejen že to je asi dobrá značka, ale hlavně je to hodně propagovaná značka. S ohledem na moje spotřebitelské zkušenosti - co je vidět, je průměr - jsem začal hleda dál.
Krups, Eta a Roventa jsem rovnou přeskočil a na základě youtube videí od SeattleCoffeeGear - shopu co má celkem zajímavé video recenze - jsem si vyhlédl Saeco Poemia. Cena cca 1800 + jsem k tomu začal shánět beztlakový portafilter. Sháněl jsem sháněl, ale nesehnal. V tuto chvíli jsem narazil na toto forum.
No po cca 14ti dnech procházení všeho možného, dnes jsem objednával ze zahraničí Gaggia Classic za cca 260€ vč. poštovného.
I se všemi poplatky to stále vyjde o skoro 1500 levněji než nákup nekde v rámci ČR/SK.
Nyní ještě mlýnek a tamper a můžu začne mi nová kávová éra pro ranní vstávání.
Pevně věřím, že se mi vyplatí přeskočení kávovarů v kategorii 50-200€ a investice rovnou do lepšího stroje.
Přibližně okolo vánoc jsem začal uvažovat nákup kávovaru, neboť z mojí Mocca konvičky nedostanu uplně všechny chutě, jako bych měl z presovače.
První moje oko přistálo na DeLongi strojích, přece jen je to celkem dobrá značka, byť se ve mě neustále dloubal takový ten červík pochybnosti, protože nejen že to je asi dobrá značka, ale hlavně je to hodně propagovaná značka. S ohledem na moje spotřebitelské zkušenosti - co je vidět, je průměr - jsem začal hleda dál.
Krups, Eta a Roventa jsem rovnou přeskočil a na základě youtube videí od SeattleCoffeeGear - shopu co má celkem zajímavé video recenze - jsem si vyhlédl Saeco Poemia. Cena cca 1800 + jsem k tomu začal shánět beztlakový portafilter. Sháněl jsem sháněl, ale nesehnal. V tuto chvíli jsem narazil na toto forum.
No po cca 14ti dnech procházení všeho možného, dnes jsem objednával ze zahraničí Gaggia Classic za cca 260€ vč. poštovného.
Kód: Vybrat vše
http://www.italiankitchenaids.com/
Nyní ještě mlýnek a tamper a můžu začne mi nová kávová éra pro ranní vstávání.
Pevně věřím, že se mi vyplatí přeskočení kávovarů v kategorii 50-200€ a investice rovnou do lepšího stroje.
- timi.m
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 07. čer 2010 16:28:29
- bydliště: Praha 10
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Gino Rossi RR45
Re: Od turka k espressu.
Dobrou kávu si můžete uvařit i doma, naučí "kafaře" týden kávy
Závěr:
Za nejlahodnější bývá dnes mnohými považována káva espresso, která se připravuje v přístrojích přetlakem vodní páry.
Kód: Vybrat vše
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/244162-dobrou-kavu-si-muzete-uvarit-i-doma-nauci-kafare-tyden-kavy/
Za nejlahodnější bývá dnes mnohými považována káva espresso, která se připravuje v přístrojích přetlakem vodní páry.