Hezký den. V první řadě bych chtěl poděkovat všem zkušenějším přispěvatelům tohoto fóra za spoustu užitečných a cenných doporučení a rad. Bylo to prozření!
Teď už moje konkrétní zkušenost. Asi před šesti lety jsme manželčiným rodičům v důchodovém věku pořídili jako dárek laciný domácí espresso kávovar Eta Tentazione (což je klon kávovaru Ariete Elisir Café a Delonghi DCM1331 Elisir). Úroveň jejich „kávové kultury“ se nám zvednout nepodařilo, zvyklí na pořádný klofáč kávy s mlékem a cukrem drobný šálek espressa neuměli docenit a dodnes se nám s manželkou smějí, proč si dáváme tak malou kávu a že nám stojí za to se s ní dělat. Dárek se tedy ukázal jako nevhodný, tak jsme si ho adoptovali.
Mám to štěstí, že si v práci můžu denně dopřát brilantní espresso od zkušených baristů, domácí kávovar byl tedy určený v podstatě jen na přečkání víkendů – s plným vědomím, že jde jen o chabou napodobeninu, nicméně postačující. Po čase jsme pořídili ruční mlýnek Hario a začali používat zrnkovou kávu, což výsledek maličko zlepšilo, ale pořád to nebylo nic moc. Vím, že v domácích podmínkách je lepší použit jiné způsoby přípravy kávy, u kterých je mnohem snazší dosáhnout kvalitního výsledku. Zkoušel jsem jich povícero, jenže si opravdu pochutnám jen na espressu...
Při výběru kávovaru jako dárku, tentokrát pro mé rodiče, jsem se začal shánět po informacích a dostal jsem se mimo jiné na toto fórum. Tak jsem (stejně jako mnozí přede mnou) zjistil rozdíl mezi přetlakovými a nepřetlakovými filtry, že než kávovar je mnohem důležitější mlýnek a hlavně že to nejpodstatnější je čerstvá surovina. Po shlédnutí bezpočtu videí a článků o cestě za kvalitním espressem v domácích podmínkách a povzbuzen zdokumentovanými výsledky, kterých se dá i s obyčejnými prostředky dosáhnout, jsem se odhodlal zaexperimentovat s tím, co doma mám.
Hned na začátku mě čekalo velmi příjemné zjištění. Páka tohoto kávovaru je sice přetlaková, ale šidítko na pěnu nazvané v tomto případě „Thermocream Disc“, spočívá v silikonovém kolečku s dírkou a plastové vložce, které není problém čistit, ale hlavně – obojí není nejmenší problém vytáhnout z páky ven a nepoužít. Výsledkem je klasická nepřetlaková páka. Nicméně, četné pokusy se slušnou, ale ne čerstvou fair-trade kávou nepřinesly vůbec dobré výsledky. Nedařilo se mi na mlýnku Hario Mini Slim najít optimální hrubost mletí, aby se voda protlačila, ale netekla zase moc rychle. Káva chutnala přepáleně, byla vodová a crema žádná. Klasika. Než úplně rezignuji, rozhodl jsem se kávovar ještě odvápnit a pořídit opravdu dobrou kávu.
Zašel jsem tedy do pražírny koupit čerstvou kávu a odnesl si výběrovou Brazílii ve zpracování Honey. Už jen vůně kávy v mlýnku byla opojná, rozdíl byl astronomický. První pokus skončil nezdarem, mletí bylo moc jemné a voda se neprotlačila. Hned na druhý pokus (s o stupeň hrubším mletím) jsem byl ale odměněn na domácí poměry dokonalým espressem. Správná doba extrakce, hladká crema, která stoupala odspoda a po ustátí jí zůstala na kávě zhruba tří čtyř milimetrová pevná vrstva. Chuť jemná a plná, s dobře rozlišitelnými tóny. Nechci si moc fandit, ale přísahal bych, že na cremě byl i náznak tigrování. Zázrak. Opakovaný pokus, uskutečněný s rozechvěním, skončil stejně zdařilým výsledkem.
Tímto bych chtěl všechny začínající kávomilce jako jsem já povzbudit. I s málem (nejlevnější z nejlevnějších kávovarů a dostupný ruční mlýnek) se dá skutečně dosáhnout velmi dobrého výsledku. S poloprofesionálními a profesionálními espresso kávovary a mlýnky je výsledek jistě ještě mnohem dál, ale i ve skromných podmínkách se dá z kvalitní kávy získat velmi povedené espresso. A musím zopakovat zde tolikrát zmiňovanou pravdu: nejdůležitější je čerstvost a kvalita kávy. Nikdy bych nevěřil, že rozdíl bude tak obrovský. Díky ještě jednou všem za nasměrování! Příprava kávy je najednou radost!
Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Delonghi DCM1331 Elisir alias Ariete Elisir Café alias Eta Tentazione
Sem pište vaši zkušenost s konkretním typem kávovaru
Pište jak dobrou, tak i špatnou.
Pište jak dobrou, tak i špatnou.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zpět na „Moje zkušenost s levným kávovarem“
Přejít na
- Informace - upozornění
- ↳ PRAVIDLA FÓRA
- Káva - PRIMAcafé
- ↳ PRIMAcafé - jednodruhová
- ↳ PRIMAcafé - směsi
- ↳ PRIMAcafé - kávové balíčky
- ↳ PRIMAcafé - bezkofeinová
- ↳ Nová Sklizeň
- Levné kávovary
- ↳ Sháním levný kávovar
- ↳ Moje zkušenost s levným kávovarem
- Kávovary (vaše hodnocení)
- ↳ Návody na kávovary
- ↳ Kávovar espresso - pákový
- ↳ GAGGIA
- ↳ RANCILIO
- ↳ BEZZERA
- ↳ Carimali
- ↳ LA CIMBALI
- ↳ LELIT
- ↳ LA PAVONI
- ↳ NUOVA SIMONELLI
- ↳ Vibiemme
- ↳ SAECO
- ↳ AEG
- ↳ ARIETE
- ↳ KRUPS
- ↳ SIEMENS
- ↳ ROWENTA
- ↳ DELONGHI
- ↳ ZELMER
- ↳ TECNOSYSTEM
- ↳ SOLAC
- ↳ FAGOR
- ↳ BOSCH
- ↳ SOLIS
- ↳ SENCOR
- ↳ TURMIX
- ↳ JURA
- ↳ ETA
- ↳ Astoria
- ↳ La Marzocco
- ↳ CATLER
- ↳ Dolce Gusto
- ↳ Kenwood
- ↳ ISOMAC
- ↳ KitchenAid
- ↳ Morphy Richards
- ↳ Ascaso
- ↳ Izzo
- ↳ Rocket
- ↳ EXPOBAR
- ↳ La SCALA
- ↳ Quick Mill
- ↳ Fiorenzato
- ↳ ECM
- ↳ Brasilia
- ↳ Grimac
- ↳ Profitec
- ↳ Futura
- ↳ Kávovar espresso - automat
- ↳ SAECO
- ↳ DELONGHI
- ↳ FAGOR
- ↳ JURA
- ↳ SOLIS
- ↳ GAGGIA
- ↳ Kávovar mocca
- ↳ ROWENTA
- ↳ FAGOR
- ↳ SOLAC
- ↳ BIALETTI
- ↳ MUKKA
- ↳ PEZZETTI
- ↳ BRAVO
- ↳ TESCOMA
- Kupujeme nový kávovar-začínáme s espressem
- ↳ Káva espresso se nedaří
- ↳ Moje začátky s levným kávovarem
- ↳ Kupujeme nový kávovar
- ↳ Začínáme s kávovarem na espresso
- ↳ Problémové kávovary
- Mlýnek na kávu
- ↳ Mlýnky - sestavy, tech.údaje, návody
- ↳ Mlýnek na kávu
- ↳ Jaký mlýnek
- Kávová poradna
- ↳ ke kávovaru - pákovému
- ↳ ke kávovaru - automatu
- ↳ ke kávě
- ↳ k mlýnku
- ↳ k přípravě kávy
- ↳ k napěnění mléka
- ↳ k malování (zdobení) kávy - Latté art
- ↳ k vodě
- ↳ k dekalcifikaci
- ↳ k reklamaci přístroje
- ↳ díly kávovaru
- ↳ jiné - k tématu
- ↳ Vaše připomínky, dotazy k nám
- ↳ Máte pocit, že vám káva škodí?
- ↳ Kam na PRIMAcafé
- Nejen espresso je káva
- ↳ Džezva
- ↳ Vac-pot
- ↳ Perkolátor
- ↳ Aeropress
- ↳ French press
- ↳ caffettiera (moka konvička)
- ↳ český turek (spařená káva)
- ↳ Dripper ( obyčejná česká překapávaná káva)
- ↳ jiné - k tématu
- Espressomanie - fórum pro pokročilé
- ↳ Kávová literatura
- ↳ Carimali Alfa - ze starého nový
- ↳ Carimali Alfa - SUPERTUNING
- Testovací fórum