Miri píše:Teplota vody pri ktorej vypne rychlovarná konvica je daná termostatom
Poslední příspěvek mimo téma, ale nedá mi to... Ano, konvice s nastavitelnou teplotou mají termostat. Možná i nějaké lepší konvice bez nastavení teploty ho mají. Ale obyčejná rychlovarná konvice vypíná tlakem páry, která vznikne při vření vody.
Zkuste si to, nalijte vodu do konvice, zapněte jí, a nechte jí z vrchu otevřenou. U většiny konvic bude voda vesele bublat a nic se nestane. Až když konvici zavřete (tj. pára nemá tolik kam utíkat), konvice prakticky okamžitě vypne. Po znovuotevření konvice bude zas držet zapnutá a vařit vodu dokud jí nezavřete. Termostat by nestihl ani vychladnout...
Z principu, nejjednodušší a nejlevnější způsob jak "vycvaknout" vypínač, kterej při vypínání klade (záměrně) mnohem nižší odpor než při zapínání, je trošku na něj zatlačit, zde párou vzniklou při vření vody. Zároveň je to způsob jak za všech podmínek docílit toho, že voda se uvaří a poté se konvice vypne, ať je v Alpách v hospodě na kopci ve 3000 metrech nad mořem (kde je teplota varu pod 90°C), nebo na pobřeží Atlantiku kde voda začíná vřít při 100°C.Naopak třeba termostat na 90 nebo 95 stupňů by konvici vypnout nemusel...
Ale už s tím OT fakt končim