Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Hloubka samotného kávovaru je 24cm, je potřeba ještě připočíst něco na el. kabel, který se zapojuje zezadu kávovaru. Já používám ten, který byl v balení (rohový), a ten přidá další 2cm. Typ konektoru na kabelu je totožný, jako se používá např. u počítačů.
Do rozměrů není samozřejmě započítána páka, která po nasazení hloubku zvětšuje
Do rozměrů není samozřejmě započítána páka, která po nasazení hloubku zvětšuje
- traktorista
- nováček
- Příspěvky: 51
- Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
2maslicko: ja ti odpoviem ohladne toho mlynceka, myslim ze nebudes mat problem, ja si tiez meliem na rucnom porlexe a postacuje to, nehovorim ze je to uplne najlepsie riesenie, ale pomletie ma homogenny tvar, namlet dokazem aj tak ze mi to gaggia nepretlaci...
no vacsinou pripravujem len 1 porciu kavy 2-3x denne, keby som mal naraz pripravovat 2 porcie cca 3x do dna uz by som siel do elektrickeho mlynceka...
no vacsinou pripravujem len 1 porciu kavy 2-3x denne, keby som mal naraz pripravovat 2 porcie cca 3x do dna uz by som siel do elektrickeho mlynceka...
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Trochu jsem se už otrkal, tak jsem začal přemýšlet o menším upgradu kávovaru. Nahrazoval někdo parní trysku tou ze Silvie? Případně doporučíte nějaký spolehlivý obchod (klidně i ze zahr. kde posílají do ČR)? Trochu jsem o tom pátral, prý existují dva nebo snad tři druhy těch trysek, jedna má dokonce kloub na vytáčení, což by bylo super. Jde ale vůbec na Classica ten kloub namontovat? Orig. tryska je docela nízko a když napěním větší konvičku, tak abych při vysouvání pěnu moc nerozlil, musím celý kávovar naklonit, což je trochu pitomý.
Předem děkuji a jinak vám přeji vše nejlepší v novém roce Na Silvestra jsem se trochu nudil (přes den), tak jsem pro vás natočil krátký klípek s Classicem:
Předem děkuji a jinak vám přeji vše nejlepší v novém roce Na Silvestra jsem se trochu nudil (přes den), tak jsem pro vás natočil krátký klípek s Classicem:
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=aEv8UAuT2D4
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- Sinpa
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
- bydliště: Zbůch
- kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
- mlýnek: Niche Zero
Re: Gaggia Classic
Už se to zde řešilo několikrát, stačí hledat.
viewtopic.php?f=11&t=157&p=18428&hilit=tryska#p18428
viewtopic.php?f=150&t=564&hilit=tryska
viewtopic.php?f=150&t=1635&hilit=tryska
Pasujete tam pouze verze s jednou dírkou a hlavně nekloubová - uchycení kloubu je jiné...
Kupoval jsem ji zde
viewtopic.php?f=11&t=157&p=18428&hilit=tryska#p18428
viewtopic.php?f=150&t=564&hilit=tryska
viewtopic.php?f=150&t=1635&hilit=tryska
Pasujete tam pouze verze s jednou dírkou a hlavně nekloubová - uchycení kloubu je jiné...
Kupoval jsem ji zde
Kód: Vybrat vše
http://www.espressoxxl.de/cgi-bin/shop.dll?SESSIONID=0653879719087854&AnbieterID=1&rndid=28400457&bnr=R9046&hauptseite=detaillpt.htm
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Jestli můžu doporučit, zkuste našlehat mlíko bez toho plastového nástavce, který se nasouvá do protikusu přidělaného na kovové trubičce. Dá se tak mlíko našlehat hodně obstojně a nebudete mít tu trysku tak dlouhou.
Bude to takové provizorní řešení, než dorazí tryska ze silvie
Bude to takové provizorní řešení, než dorazí tryska ze silvie
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Možná bych vám s tou tryskou mohl pomoct, budu teď brát nějaké věci do svého eshopu od jednoho zahraničního dodavatele a tyto trysky jsem jim viděl v nabídce (označené jako tryska pro R.Silvia, kompatibilní s Gaggia Classic). Cenu bych vám zjistil.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Díky za rady. Bez toho nástavce se mi zatím pěnit vůbec nedaří, a to postupuju podle všech možných návodů. Vždy jen ohřáté mléko. Tak to chci risknout a doufám, že se k plasťáku zase nebudu rád vracet
pedro13: už vám píšu zprávu.
pedro13: už vám píšu zprávu.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
ian - poslal jsem vám zprávu na fejsbuk
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Tak zase jsem o krok dale. Dari se mi celkem stabiilni shoty. Neni to dokonale, ale ma to uz nejaky rad a smer:).
Nyni me ovsem trapi jedna vec, uz se to tu i resilo. Ty Hraspo nepretlakove misky jsou sice fajn, ale opravdu sezerou zbytecne moc kavy. Coz je plytvani a taky ta chut uz je na me moc silna. Zkousel jsme dneska delat z 8 gr (vazeno). Pitelne to bylo v pohode, crema taky fajn. Akorat puk byl takovy blativejsi. Je mi jasne proc. Dvojtou misku jsme zatim na mensi gramaz netestoval. To si necham na zitra.
Co je ale cil meho prispevku. Kde sezenu misky, ktere by pojaly to rozumne mnozstvi kavy - 7-9g a 14-18g a pritom byly tak akorat naplnene.
Necop jsme tu nasel o miskach standart Hraspo, ale zadny vetsi zaver zde nepadl. Pokud vim resilo se, ze Hraspon tvrdi, ze na Gaggia nepasuji bo tam neni rantlik. Ale na pretlaku taky zadny neni a funguje to. Takze ma nekdo nejake prime zkusenosti?
Nyni me ovsem trapi jedna vec, uz se to tu i resilo. Ty Hraspo nepretlakove misky jsou sice fajn, ale opravdu sezerou zbytecne moc kavy. Coz je plytvani a taky ta chut uz je na me moc silna. Zkousel jsme dneska delat z 8 gr (vazeno). Pitelne to bylo v pohode, crema taky fajn. Akorat puk byl takovy blativejsi. Je mi jasne proc. Dvojtou misku jsme zatim na mensi gramaz netestoval. To si necham na zitra.
Co je ale cil meho prispevku. Kde sezenu misky, ktere by pojaly to rozumne mnozstvi kavy - 7-9g a 14-18g a pritom byly tak akorat naplnene.
Necop jsme tu nasel o miskach standart Hraspo, ale zadny vetsi zaver zde nepadl. Pokud vim resilo se, ze Hraspon tvrdi, ze na Gaggia nepasuji bo tam neni rantlik. Ale na pretlaku taky zadny neni a funguje to. Takze ma nekdo nejake prime zkusenosti?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Nechcu šířit nějaký zmatky, ale mám pocit, že jsem koupil v Hraspu misku hodně nízkou (asi na PODy). Mám ju, ale fakt si nejsu jistej kde jsem ju vzal. Tak snad jedině tam zavolat a zeptat se.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Já jsem v Hraspu koupil misku 6g. Měla by to být tato:
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/m ... andart-58/
Ale jistý si tím nejsem, byl jsem přímo v prodejně s pákou, a zkoušeli jsme ji tam nasadit. Vleze se do ní ale taky více kávy - tak kolem 10g, řekl bych.
Dvojitou misku plním cca 15g, a puk je v pohodě.
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/m ... andart-58/
Ale jistý si tím nejsem, byl jsem přímo v prodejně s pákou, a zkoušeli jsme ji tam nasadit. Vleze se do ní ale taky více kávy - tak kolem 10g, řekl bych.
Dvojitou misku plním cca 15g, a puk je v pohodě.
- busch
- Příspěvky: 25
- Registrován: čtv 20. zář 2012 21:48:55
- bydliště: Praha
- kávovar: Rocket type V
- mlýnek: Niche Zero
Re: Gaggia Classic
Nevim jestli to dělám blbě, ale bez plastového nástavce mi to také nejde našlehat a navíc pára při šlehání vydává strašný zvuk (až z toho fakt bolí v uších )kuck píše:Jestli můžu doporučit, zkuste našlehat mlíko bez toho plastového nástavce, který se nasouvá do protikusu přidělaného na kovové trubičce. Dá se tak mlíko našlehat hodně obstojně a nebudete mít tu trysku tak dlouhou.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Pokusím se popsat postup, jak to dělám já, snad to pomůže.
Po nahřátí kávovaru odpustím páru tak, aby šla pokud možno opravdu suchá pára (aby z trysky neprskala voda) - cca 20 vteřin. Pak vemu konvičku s mlékem (plnou asi z třetiny až poloviny - blíž k té třetině) a ponořím do ni trysku cca do úrovně červeného těsnění. Pustím páru (rychle otočím knoflíkem, skoro na plno) a jdu s konvičkou níž tak, aby se začal ozývat onen kýžený zvuk (tsss tsss tssss ). Při tomto je tryska v podstatě venku z mléka (úplně těsně u hladiny). S narůstajícím objemem je samozřejmě nutné posouvat konvičku níže. Až je konvička vlažná, ponořím trysku zpět do mléka a nechám ho ohřát (snažím se vytvořít umístěním a náklonem "vlnu"). Až je mléko dostatečně teplé, vypnu páru. V tomto okamžiku bych měl v konvičce mít krásnou pěnu Pak samozřejmě otřu trysku hadříkem a upustím trochu páry na pročištění.
Pro praktické zkoušení doporučuju konvičku naplnit vodou a přidat kapku (opravdu jednu kapku) jaru, ať zbytečně neplýtváme mlékem. Funguje to bezvadně.
Po nahřátí kávovaru odpustím páru tak, aby šla pokud možno opravdu suchá pára (aby z trysky neprskala voda) - cca 20 vteřin. Pak vemu konvičku s mlékem (plnou asi z třetiny až poloviny - blíž k té třetině) a ponořím do ni trysku cca do úrovně červeného těsnění. Pustím páru (rychle otočím knoflíkem, skoro na plno) a jdu s konvičkou níž tak, aby se začal ozývat onen kýžený zvuk (tsss tsss tssss ). Při tomto je tryska v podstatě venku z mléka (úplně těsně u hladiny). S narůstajícím objemem je samozřejmě nutné posouvat konvičku níže. Až je konvička vlažná, ponořím trysku zpět do mléka a nechám ho ohřát (snažím se vytvořít umístěním a náklonem "vlnu"). Až je mléko dostatečně teplé, vypnu páru. V tomto okamžiku bych měl v konvičce mít krásnou pěnu Pak samozřejmě otřu trysku hadříkem a upustím trochu páry na pročištění.
Pro praktické zkoušení doporučuju konvičku naplnit vodou a přidat kapku (opravdu jednu kapku) jaru, ať zbytečně neplýtváme mlékem. Funguje to bezvadně.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 101
- Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
- bydliště: Velehrad
- kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
- mlýnek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Re: Gaggia Classic
Obojí "standardky" z Hraspa bez problému používám, sice se do nich při správném plnění vejde víc než udávaných 6g (12g), ale pořád je to o něco méně než "originál" Gaggia. Přesnou hodnotu ale neřeknu, neb váhy nemám...kuck píše:Já jsem v Hraspu koupil misku 6g. Měla by to být tato:Ale jistý si tím nejsem, byl jsem přímo v prodejně s pákou, a zkoušeli jsme ji tam nasadit. Vleze se do ní ale taky více kávy - tak kolem 10g, řekl bych.Kód: Vybrat vše
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/miska-standart-58/
Dvojitou misku plním cca 15g, a puk je v pohodě.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Misku kterou jsem zmiňoval ZDE má výšku 18mm
Nemá po obvodě žádnou drážku, je hladká.
Pamatujte však na to, že čím míň kávy v misce bude (menší gramáž misky), tím náročnější bude plnění misky správně namletou kávou.
Prostě čím víc kávy v misce, tím kávovar toleruje víc chyb v naplnění misky, v hrubosti mletí.
Proto i těm co se nedaří, se podaří udělat espresso z dvouporcové misky. Bodeď by né, když tam narvou i přes 20g kávy. To už musí být hodně moc smůly aby se to nepovedlo.
Nemá po obvodě žádnou drážku, je hladká.
Pamatujte však na to, že čím míň kávy v misce bude (menší gramáž misky), tím náročnější bude plnění misky správně namletou kávou.
Prostě čím víc kávy v misce, tím kávovar toleruje víc chyb v naplnění misky, v hrubosti mletí.
Proto i těm co se nedaří, se podaří udělat espresso z dvouporcové misky. Bodeď by né, když tam narvou i přes 20g kávy. To už musí být hodně moc smůly aby se to nepovedlo.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- traktorista
- nováček
- Příspěvky: 51
- Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
2kuk: toto som dnes skusal, myslel som ze ked odpustim 20s pary tak uz straca dych, ale celkom sa to dalo penit,..
ja mam ten problem ze vytvorim penu len na povrchu a zvysok pod nou je len ohriate mlieko ((
trenovat s jarou som skusal ale nejako ma to nebavi,...
ja mam ten problem ze vytvorim penu len na povrchu a zvysok pod nou je len ohriate mlieko ((
trenovat s jarou som skusal ale nejako ma to nebavi,...
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
Pokud děláte nejdříve mléko a až následmě kávu, tak mléko nesmí zůstat stát. Je potřeba s ním neustále kroužit a míchat, jinak pěna vyleze nahoru a vespod zůstane jen mléko.
Pokud je pěna jen na povrchu hned po našlehání, věnujte větší důraz vytvoření "vlny" při šlehání a hlavně ve fázi ohřevu, kdy dochází díky vytvoření vlny k promíchání pěny a mléka.
Pokud je pěna jen na povrchu hned po našlehání, věnujte větší důraz vytvoření "vlny" při šlehání a hlavně ve fázi ohřevu, kdy dochází díky vytvoření vlny k promíchání pěny a mléka.
- kuck
- více pokročilý
- Příspěvky: 154
- Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
- bydliště: Brno
- kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
- mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT
Re: Gaggia Classic
omlouvám se, píšu na telefonu, a nechtíc se mi to odeslalo. Bodla by možnost editace přispěvků... Takže dokončení věty:
ve fázi ohřevu, kdy dochází díky vytvoření vlny k promíchání pěny a mléka.
ve fázi ohřevu, kdy dochází díky vytvoření vlny k promíchání pěny a mléka.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Není zač se omlouvat. Bodla by asi většině, ale také by toho zase někteří koumáci zneužívali. Takže cokoli rád opravím.
Když píšete z počítače, tak text překopírujte a dopište. Předchozí nekompletní smažu.
Když píšete z mobilu, tak jen pokračujte v dalším příspěvku. Opravím to i tak.
Když píšete z počítače, tak text překopírujte a dopište. Předchozí nekompletní smažu.
Když píšete z mobilu, tak jen pokračujte v dalším příspěvku. Opravím to i tak.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- traktorista
- nováček
- Příspěvky: 51
- Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
2kuk:, ano, zvyknem najprv robit mlieko a az potom kavu, z horneho pohladu na konvicku tam je husta pena bez bublin, aj ked ju premiesam pohybom konvicky tak je pekna, vzdy sa potesim ze uz to bude ono, no ked ju zacnem vylievat tak len mlieko zo spodu sa tlaci...
Asi to chce len viac cviku...
nevie niekto kolko (cas?) je bezpecne mat pustenu paru na gagii classic? Maly bojler, nerad by som aby siel nasucho,,,
Asi to chce len viac cviku...
nevie niekto kolko (cas?) je bezpecne mat pustenu paru na gagii classic? Maly bojler, nerad by som aby siel nasucho,,,